Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-08-2024, 23:09   #481
AstraC
FCP member

Imię: Grzesiek
Model: Vectra B / S-Max II
Silnik: 2.2 DTI / 2.5 ale turbo nie ma
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Hybryda - kto już ma, wrażenia i odbiór

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ciekawostka jest taka, w apce śladu nie ma po akcji 23N06, listu nie dostałem, ale otrzymałem potwierdzenie z Ford Polska że mój samochód się kwalifikuje.

Stary 25-08-2024, 23:51   #482
lukast
ford::advanced

Model: Ford S-Max
Silnik: był 2.0 TDCI 163 Km, jest 2.5 FHEV 190km
Rocznik: był 2014, jest 2022

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] w kwestii do użytku wewnętrznego:

Mi wiosna tego roku przy okazji wizyty w serwisie wykonano jakąś akcję serwisowa - tak mi powiedziano. Poinformowano mnie o tym dopiero w chwili odbioru auta i również nie chciano zdradzić na czym ta akcja polegała. To wydawało mi się wtedy dziwne, próbowałem drążyć ale bezskutecznie. Widzę że mają chyba jakaś dziwną politykę odnośnie tych akcji...
Ogólnie słabo to wygląda. Kupując hybryde z tym silnikiem co jak co ale zakładałem że sam silnik (ponoć stara konstrukcja Mazdy) będzie raczej pancerny a tu takie wieści o tej potencjalnej akcji...
lukast jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2024, 21:36   #483
amk
ford::average

Model: S-Max Titanium S, S-max II st-line
Silnik: 2.0EB 240KM, 2.5 Hybrid
Rocznik: 2012, 2023

Mój s-max jest z samego końca produkcji i nie jest objęty żadna z akcji serwisowych, przynajmniej narazie. Ale będąc na przeglądzie nieoficjalnie dowiedziałem się że ta akcja na blok silnika jest rozwiązana przez przedłużoną gwarancję na silnik. Brzmi jak niezła opcja. Ale do tej pory nie mieli przypadku żeby coś się działo z silnikami czy skrzyniami w tych autach.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
amk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2024, 21:23   #484
bombonik

Model: S-Max, S-Max Mk2 ST-Line
Silnik: 1.8tdci, 2.5 HEV
Rocznik: 2006, 2022

Czy Wy też macie wrażenie, że hybryda to jakiś masakryczny muł?
Ja przesiadłem się z 1.8tdci (wersja 125kM czipnięta na 148 ). Na autostradzie to jest niebo a ziemia. Stary smrodowóz rwał asfalt i do tych dwóch złotych przyspieszał bez zająknięcia. Hybryda od 150 nie przyspiesza już niemal wcale, co najwyżej głośniej wyje. O spalaniu nie wspomnę (przy tych prędkościach ciągnie jak smok), bo wiadomo, to benzyna. Czemu jest tak kiepsko? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bombonik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2024, 22:10   #485
StStS

Model: S-Max Vignale
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2022

Subiektywne wrażenie wynika chyba z tego, że dieselek ciągnął na niskich obrotach, a hybryda kręci bardzo wysoko. Przy wysokich prędkościach zależysz chyba głównie od spalinówki, która ma kiepską charakterystykę i tylko 150 koni (oby to nie były takie konie, jak teraz w focusach st..)
A, no jeszcze masa robi swoje..
To jest zdecydowanie napęd do miasta, albo do ustawienia 120 na tempomacie. Przy 110 pali poniżej 6l/100km i można się naprawdę zrelaksować.
StStS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2024, 22:13   #486
AstraC
FCP member

Imię: Grzesiek
Model: Vectra B / S-Max II
Silnik: 2.2 DTI / 2.5 ale turbo nie ma
Rocznik: 2001

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] bo twój pewnie ten soft już ma, a dodatkowo pewnie problem w produkcji już został wyeliminowany.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] odczucie, czyli tzw. dupohamownia ma najczęściej mało wspólnego z rzeczywistością, CVT z hybrydą generalnie ma taką charakterystykę że jedzie, ale tego nie czuć zupełnie.
Nawet 2.0TDCi 163KM jest wolniejszy:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Na tej stronie prezentowane są wyniki realnych pomiarów nie danych producenta.
Stary 08-09-2024, 22:16   #487
bombonik

Model: S-Max, S-Max Mk2 ST-Line
Silnik: 1.8tdci, 2.5 HEV
Rocznik: 2006, 2022

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] : Mi ostatnio na trasie wciągnął 10,2L/100... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli stary SMax żłopał dużo mniej i ciągnął dużo lepiej, a silniczek tylko 1.8 w porównaniu z 2.5 i dodatkowym elektrykiem na wspomaganiu (wiem, 1.8 miało turbinkę, ale mimo wszystko).
Co do niskich obrotów to już się nauczyłem, że w hybrydzie i skrzyni SCT inaczej trzeba gaz naciskać, ale nawet jak wdepnę w podłogę, to nie przyspiesza toto zbytnio przy podanych prędkościach. Moc chwilowa to teoretycznie 190KM, ale ciekaw byłby porównania wykresów obu silników na hamowni...
W każdym razie, póki co dynamika to spore rozczarowanie.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - faktycznie, porównuję głównie odczucia. Ale też jak wdepnę gaz do podłogi to wskazówka od 150 już ledwo się ślimaczy, a od 160km/h tempo jej marszu na wschód to już bardziej z kalendarzem, niż ze stoperem wypadałoby mierzyć...
Aha - ten mój 1.8 był czipnięty, ale fabryczne 2.0tdci ma, z tego co widzę, i tak więcej mocy (148vs163). Trochę dziwne to porównanie, trudno mi uwierzyć. Może jeszcze wartości mierzone od zera, ale porównanie dynamiki przy dużych prędkościach wygląda mi już zupełnie niewiarygodnie...

Ostatnio edytowane przez bombonik ; 09-09-2024 o 08:35
bombonik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2024, 10:49   #488
tomaszjan31
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999

Cytat:
Napisał bombonik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O spalaniu nie wspomnę (przy tych prędkościach ciągnie jak smok), bo wiadomo, to benzyna. Czemu jest tak kiepsko?
Musisz zaakceptować te zestawienie i polubić. Motor benzynowy bez turbiny.
W mieście sie dobrze rozpędza, jednak na autostradzie przy wyższych prędkościach spalanie podbija i podczas wyprzedzania wzrok w lusterku.
Ja po roku zmieniłem nawyki eksplantacji z dłubnietego diesla&hybryda na bardziej stonowaną. Zaoszczędzam na paliwie i mandatach
tomaszjan31 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2024, 07:46   #489
lukast
ford::advanced

Model: Ford S-Max
Silnik: był 2.0 TDCI 163 Km, jest 2.5 FHEV 190km
Rocznik: był 2014, jest 2022

Cześć.
Może ktoś się spotkał z kolegów z takim problemem. Odkąd zrobił się zimniej (albo wilgotniej) jak rano czy po dłuższym postoju wsiadam do auta, wciskam hamulec i przycisk start (czyli odpalam) to słychać spod maski przez 2-3 sek taki nienaturalne lekkie popiskiwanie. Wcześniej tego nie było. Tzn zawsze było słychać że coś tam przełącza (jakieś styczniki?) ale teraz dźwięk brzmi jakby coś nie było nasmarowane i piszczy. Miał ktoś coś podobnego?
Potem już żadnych objawów nie ma podczas jazdy, wszystko gra. Mam wrażenie że to na zimnym tylko silniku i jest to jakby moment opalania silnika elektrycznego.

Ostatnio edytowane przez lukast ; 13-09-2024 o 07:59
lukast jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2024, 22:07   #490
paweldm
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: S-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2017

W fordzie hybryda pochodzi z toyoty, więc to raczej dopracowany napęd.
paweldm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania