Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-10-2024, 07:34   #1
plonking
ford::beginner

Imię: Adrian
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 Benzyna
Rocznik: 2008
Exclamation Długość przewodu/wiązki do ABS przód 2008

Witam

Małe wprowadzenie, zapaliły się kontrolki ABS i ESP, poczytanie o tym na forum, prawdopodobna przyczyna to czujnik ABS albo przewód, podłączenie do kompa i wynik prawe-przednie koło jak 90% podobnych przypadków. Zamówiłem nowe przewody (chciałem od razu zmienić obie strony i jak by co również czujniki nowe). Jadę do mechanika, roboty mało to robimy na miejscu.

Odkręcamy koło, lokalizujemy przewód, odpinamy po stronie koła, idziemy teraz przewodem aby znaleźć drugi koniec ...... i tutaj ZONK.

Przewód który kupiłem ma około 0.5m długości, czyli powinien starczyć od tarczy, poprze 2 zapięcia do jakieś wtyczki już w okolicach amortyzatora. Niestety u mnie ten przewód idzie dalej pod nadkolem gdzieś w okolice przedniej lampy ...

Dalej nie rozbieraliśmy bo i tak nowe kable są za krótkie. Tak jest po obu stronach z przodu samochodu.

Przeszukałem cały internet i wszędzie do tego modelu/rocznika jest właśnie taki przewód (wtyczka przy tarczy pasuje), o takiej długości.

We wszystkich katalogach części ten sam schemat, ten sam numer części

2B325
FORD 6G9T-2B325
OEM 1469499

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przewód który kupiłem wygląda tak jak wszystkie na innych aukcjach/sklepach

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kupiłem na tej aukcji
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Przewód u mnie w samochodzie nie miał żadnej tej naklejki z numerem części

ale równie dobrze mogła być w tej dalszej części przewodu pod nadkolem.

Przekopując drugi raz internet, ale tym razem nie po numerze części, ale 'po nazwie' natrafiłem na taką aukcję na allegro

z "wielkim" opisem

Cytat:
Przedmiotem aukcji jest wiązka przewód czujnika ABS PRZÓD
Ford S-max Mk1 Lift 2,0 Tdci z 2010 roku.[128]
Galaxy Mk3 Mondeo Mk4
ale tutaj sam przewód już wygląda bardziej jak mój co do długości i wyglądu (nie zrobiłem żadnego zdjęcia niestety jak to u mnie wygląda po tym jak się okazało, że nowe przewody nie pasują)

Tylko te przewody z aukcji nie mają z drugiego końca końcówek tylko kończą się kablami, i też nie wiem czy tak ma być i trzeba je gdzieś 'ręcznie' lutować/instalować, czy po prostu była to 'szybka deinstalacja'.

Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem ?

VIN: WF0GXXGBBG8L44194
Samochód z polskiej dystrybucji (Obszar: (+)"PL")

Pozdrawiam

plonking jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2024, 08:31   #2
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Długość przewodu/wiązki do ABS przód [MK4 2008]

Twój pech polega na tym, że przewód który zakupiłeś jest dobry dla aut z okresu 19.02.2007-01.09.2008. Wtedy rzeczywiście z przodu występowała wiązka pośrednia o nr FINIS 1469499.
A potem to już niestety wiązka ABS z przodu stanowi ciągły przewód, który biegnie aż do pompy ABS. No i oczywiście samego takiego przewodu już nie kupisz ponieważ jest on częścią wiązki silnika.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2024, 14:10   #3
Juzek

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009

Pozostaje naprawa wiązki lub wtyczki

Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka
Stary 03-10-2024, 23:02   #4
plonking
ford::beginner

Imię: Adrian
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 Benzyna
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Twój pech polega na tym, że przewód który zakupiłeś jest dobry dla aut z okresu 19.02.2007-01.09.2008. Wtedy rzeczywiście z przodu występowała wiązka pośrednia o nr FINIS 1469499.
A potem to już niestety wiązka ABS z przodu stanowi ciągły przewód, który biegnie aż do pompy ABS. No i oczywiście samego takiego przewodu już nie kupisz ponieważ jest on częścią wiązki silnika.
Dzięki za wyjaśnienie sprawy.

Rzeczywiście w opisie części jest podany zakres dat

Cytat:
from 06.03.2006, to 01.09.2008, S-Max/Galaxy 2006-
Ale w S-Max i Galaxy jest stosowany bez przerw :)

Możesz powiedzieć kilka słów do to dokładnie jest ta 'wiązka silnika' i dlaczego nie da się jej kupić ? przecież to też się może zepsuć i w ASO pewnie montują nową a nie 'naprawiają'.

Ma to jakieś oficjalne oznaczenie ?

Skoro biegnie od koła do pompy ABS to jest to osobny przewód. Czy to jest taki przewód jak niżej na zdjęciu ? z jednej strony ma mieć wtyczkę, a z drugiej wchodzi 'bezpośrednio' do pompy ABS czy brakuje tam wtyczki ?

Pozdrawiam
plonking jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2024, 06:33   #5
tomao

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Wiązka silnika na pewno ma swoje oznaczenie, a cena nowej w aso zwali z nóg. Pompa ABS ma złącze wielopinowe, te przewody na zdjęciach są gdzieś po drodze ucięte. Można wymienić sam przewód, tylko to trochę więcej pracy niż przepięcie wtyczek.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2024, 15:29   #6
Parch

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Długość przewodu/wiązki do ABS przód 2008

Cytat:
Napisał plonking Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Możesz powiedzieć kilka słów do to dokładnie jest ta 'wiązka silnika' i dlaczego nie da się jej kupić ? przecież to też się może zepsuć i w ASO pewnie montują nową a nie 'naprawiają'.
Zastosowałem pewien skrót myślowy, wiązka częścią której są przewody ABS znajduje się w komorze silnika. I nie jest to jedyna wiązka komory. Tu masz rysunki schematyczne wiązki, o której mówię (czerwony kolor):
Nie napisałem, że wiązki tej nie można kupić. Zapewne ciągle są te wiązki dostępne, ale:
1. Cena nowej wyrwie Cię z butów;
2. Nawet jak kupisz, to wymiana nie jest prosta.
Cytat:
Napisał plonking Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ma to jakieś oficjalne oznaczenie ?
14K733 na schematach. I w numerze części to oznaczenie też jest w środku, np. 9G9T-14K733-CGC
Cytat:
Skoro biegnie od koła do pompy ABS to jest to osobny przewód. Czy to jest taki przewód jak niżej na zdjęciu ? z jednej strony ma mieć wtyczkę, a z drugiej wchodzi 'bezpośrednio' do pompy ABS czy brakuje tam wtyczki ?
Częściowo zapewne jest osobny, ale potem zbiega się z resztą wiązki, a na końcu jest wtyczka do pompy ABS. Na zdjęciu, które dołączyłeś jest fragment wiązki. Handlarz zapewne urżnął ją w miejscu, gdzie przewody od ABS łączyły się z resztą wiązki. Gdyby handlarz wiedział co robi, albo - co również możliwe - gdyby mu się chciało, to wyplótłby całą wiązkę ABS, aż do wtyczki i wtedy przewody zakończone byłyby pinami.

IMHO. Nie myśl o wymianie całej wiązki, tylko namierz miejsce uszkodzenia (zapewne znajdziesz je po stronie nadkola), wymień przewody, zaizoluj i jeździj dalej. Jak podejdziesz do naprawy fachowo, to efekt będzie długotrwały.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania