![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 10-11-2021
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
|
![]()
Dzień dobry wszystkim.
Mam pewien problem. Zauważyłem, że otworek na dole klapy bagażnika kombi zwyczajnie mi rdzewieje. Załączam zdjęcia otworka. jest teraz błyszczący (na zdjęciu biały) bo go dzisiaj przeszlifowałem i machnąłem Fosolem. Pewnie jutro czeka go jakieś lakierowanie.Powyżej jest otworek w plastikowej osłonie, ale on nie rdzewieje. W związku z tym mam dwa pytania: 1. Czy jest to otworek odprowadzający wodę z wnętrza klapy? Czy taki jest jego cel i czy ma być wiecznie otwarty? Czy może tam była kiedyś jakaś zaślepka? 2. Mam dziwne przeczucie, że wewnątrz otworka też jest rdza i trzeba coś z nią zrobić. Jak się tam dostać? Trzeba zdjąć tapicerkę klapy? Po zdjęciu jest tam jakieś dojście? Wszystkim z góry dziękuję za podpowiedzi! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::professional
![]() Imię: Rafał
Model: ford focus 3 i pół
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2017
|
![]()
Tak, to jest otwór odprowadzający wodę z pokrywy bagażnika. Ma być odkryty, w Fordzie nie spotkałem się z zaślepkami, w innych markach bywają przy czym jest to pierwszy element zgubiony podczas pielęgnacji nadwozia. Korozji od środka nie usuniesz bo jest bardzo mało miejsca, proponuję zdjąć tapicerkę i użyć dobrego środka do zabezpieczenia profili zamkniętych, dostępne są nawet w sprayu z długą sondą. Dostęp nie jest może łatwy ale jest to wykonalne. Ważne jest aby zachować drożność otworu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 10-11-2021
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
|
![]()
Dzięki za odpowiedź!
Czyli po zdjęciu tapicerki z klapy zobaczymy w tym miejscu co? Profil zamknięty z kilkoma otworami przez które może się wylewać z klapy woda? Tak czy inaczej coś z tym trzeba zrobić bo tam wewnątrz rdza żre okolice otworu, jak nie więcej. |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
klapa bagażnika |
|
|