![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2004
|
Cześć. Focus mk1 2004 1.6. Podczas jazdy po mieście ok. 30 km/h na zegarach tam gdzie wyświetla się przebieg pokazały mi się poziome kreski i auto spadało z obrotów, zero reakcji na gaz. Trwało to może dwie sekundy po czym wróciło do normy. Dziś rano było tak samo ale auto zgasło, zjechałem na pobocze i auto nie chciało zapalić. Nie było słychać przekazników i pompy paliwa.Zero reakcji, rozrusznik nie kręcił. Kontrolki na desce rozdzielczej się świeciły ale po chwili pokazały się poziome kreski na wyświetlaczu lcd. Dmuchawa,radio działa. Stałem tak godzine i auto odpaliło. Akumulator mam nowy, ładowanie dobre. Pompa paliwa,filtr paliwa wymienione w tym roku.
Czy wiecie może w czym tkwi problem. Proszę o poradę. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Do sprawdzenia masy, wiązki przy PCM.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Masy wyczyszczone, teraz pozostaje próba jazdy.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 07-03-2012
Model: Focus MKI, Fiesta MK5
Silnik: 1,6/1,25
Rocznik: 2004/2000
|
Czekamy na raport.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
W sobotę jeździłem a dziś rano od nowa to samo. Odpaliłem auto i po kilku sekundach jakby się zadławił, zaświeciła się kontrolka aku po czym dalej silnik pracował i po chwili się to powtórzyło. Auto stoi. Sprawdzianem z marketu sprawdziłem aku to miał niski poziom naładowania. Aku nowy kupiony w czerwcu, czyżby się popsuł i nie trzyma ?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Kup coś porządnego (koszty naprawdę nie są duże) a nie używaj sprawdzianu z marketu!!! A to, że się zadławił niekoniecznie jest powodem awarii akku. Co to za akku, jakie jest ładowanie podczas pracy silnika?
W jakim stanie jest plecionka czyli kabel masowy z silnika do masy auta. Które miejsca czyli masy wyczyściłeś, napisz dokładnie. W jakim stanie są zaciski/klemy akku, to też ma być wyczyszczone!! Odpowiedz po kolei to będziemy coś kombinować. Ostatnio edytowane przez damianisko5 ; 23-10-2024 o 15:50 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Wyczyściłem trzy styki masy z przodu przy zbiorniczku spryskiwaczy, mase od silnika do prawego nadkola (przewód w dobrym stanie, nie widać pęknięć),Wyczyściłem też styk po lewej stronie do prawego nadkola bliżej lampy. Od aku klemy są w dobrym stanie. Odkryłem wciągnięcie w PRZEWÓD ODMA TRÓJNIK i zauważyłem że jest owinięty izolacją po dłuższej części. Widać że to stara robota. Czy może to być przyczyna ? Dołączam zdjęcia.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Przewód odmy i zawór to częsta przypadłość po wielu latach użytkowania, guma przewodu parcieje i pęka, jest powodem falowania obrotów a nawet gaśnięcia silnika.
Koszt niecałe 35 PLN [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Podaj wartości napięcia ładowania podczas pracy silnika i napięcie akku. W teście zegarów jest taka opcja, sprawdź. Z opisu wynika, że masy masz w porządku, dobra robota, gratki. Ostatnio edytowane przez damianisko5 ; 24-10-2024 o 11:14 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Dziś cała akcja trwała około 30 minut. Efekty pomiaru miernikiem z opisem zamieściłem na zdjęciach. Auto się nie przydusiło, nie zgasł. Dosłownie jakby nigdy nic. Przewód odmy zamówiłem, czekam na dostawe i w sobote pewnie będe montował. Jeszcze ten zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej jak wspomniał damianisko5, ale to na przyszły tydzień zostawie z braku czasu. Dzięki za cierpliwość.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Dostęp do zaworu i przewodu odmy ułatwia odkręcenie "krokowca", dwie śrubki 8-ki i wypięcie wtyczki. Na trzech pierwszych fotkach wskazania napięcie w normie, ten czwarty trochę niepokoi, ale może to błąd pomiaru. Pasek nie ślizga się? Sprawdź/popraw (kiedyś tak miałem, ładowanie 11,7-14,4) piny wtyczki i gniazda do altka. Najlepiej wtedy odłączyć akku.
Powodzenia. Ostatnio edytowane przez damianisko5 ; 25-10-2024 o 08:41 |
|
|
|