Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-10-2024, 11:59   #41
Volgin
ford::average

Model: Ford Focus MK3.5 / MK4.5
Silnik: 1.6 Ti 105km/ 1.0 125km MHEV
Rocznik: 2015 / 2024
Domyślnie Odp: Problem ze wstecznym czasem zgrzyta Skrzynia 5 focus mk3

Cytat:
Napisał Kamil6131 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no i co z tego ? 80% tych zgrzytów czekanie nic nie daje już prędzej wrzucanie kilka razy wstecznego cos tam pomaga ale jak potrzebuje kilka razy pojechać do przodu cofnąć do przodu i znów cofnąć to zgrzyta dodatkowo mówie zauważyłem ze jak zmieniam na wsteczny to nie zawsze wchodzi tak samo a zgrzyt pojawia się właśnie jak wrzucam wsteczny i tak jakby nie wchodzi gładko tylko jakby o coś zaczepiał dodatkowo nie przemawia do mnie że nie ma synchronizatora blablabla bo przecież zgrzyt się nie pojawia zawsze jakby to było normalne to zawsze by był zgrzyt jak nie czekam te 3-5 sek na sprzegle wcisnietym
U mnie też zdarza się na 1 na 5, albo zaszumi jak dodam gazu bo nie wszedł i muszę poprawić, albo wyskoczy. Ile masz ten samochód w ogóle? Bo ja się nauczyłem że ta skrzynia tak ma i tyle. Chyba że problem jest większy niż ja opisuje.

Volgin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2024, 12:03   #42
Kamil6131
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: Ford focus 2013
Silnik: 1.6 105 km
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał Flisator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pewnie synchronizator w skrzyni już się rozsypał. O ile wsteczny jest synchronizowany. Ja bym wymienił olej z jeden prostej przyczyny. Nie wiesz ile go tam zostało. wlejesz tyle ile ma być. Wsteczny Ci zgrzyta bo wrzucasz go jak wałek w skrzyni jeszcze się kręci. Dlatego piszemy tu żebyś odczekał. Długo masz ten samochód? Czy to świeży zakup?
auto kupione w marcu napisałem że czekam czasem pomaga czasem nie częściej pomaga wrzucenie 2 razy wstecznego tak jak mówię nie trafia do mnie ze synchronizatora nie ma w grande punto poprzedni moim aucie tez nie było i tam nic nie zgrzytało
Kamil6131 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2024, 12:19   #43
Volgin
ford::average

Model: Ford Focus MK3.5 / MK4.5
Silnik: 1.6 Ti 105km/ 1.0 125km MHEV
Rocznik: 2015 / 2024

Albo przyjmiesz do wiadomości że tak już jest i już, ford tak to zrobił. Albo będziesz wydawał kasę bezsensu i szukał uzdrowienia dla tej skrzyni. A katalizator masz jeszcze czy wycięty? Bo często w nich wyskakuje check i niby kat do wymiany a to sondy padają i wywala błąd. Tak na przyszłość Ci pisze jakbyś znowu był zdziwiony. Ten typ tak ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Volgin ; 28-10-2024 o 14:58
Volgin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2024, 18:36   #44
Flisator
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Zgrzytanie po wbiciu biegu wstecznego

Nie zdziwię się że TTTM. Jak się przekonałem to są dziwne samochody. Mają dużo takich dziwnych sytuacji.
Flisator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2024, 20:39   #45
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Napisał Kamil6131 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie trafia do mnie ze synchronizatora nie ma w grande punto poprzedni moim aucie tez nie było i tam nic nie zgrzytało
To nie jest Punto, tylko Ford ze skrzynią IB5, a niestety ta skrzynia tak już ma i to od dawna. Czasem jest lepiej, czasem gorzej i nie potrafię wyjaśnić dlaczego. Jest to wiedza ogólnie dostępna i decydując się na auto z tą skrzynią trzeba brać pod uwagę tą niedogodność z biegiem wstecznym. Pisze to na podstawie wielu lat używania Fordów w konfiguracji silnik Sigma/Duretec + skrzynia IB5. Dodam jeszcze, że w FF3 ta dolegliwość jest najbardziej odczuwalna, przynajmniej u mnie
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
focus

Zasady postowania