![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#22 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-01-2013
Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006
|
Cytat:
Otóż jak w owym czasie kupowałem Foczkę, to silnik już głośno chodził, nawet bardzo, i nie mam na myśli hałasu "piston slap", bo ten pojawiał się tylko na mocno rozgrzanym silniku, tylko ogólnie głośną pracę rozrządu, które w głównej mierze pochodziło od KZFR (tzw. dieslowanie podczas pracy). Natomiast jeśli chodzi o te luzy zaworowe, to okazało się że były nadmiarowe średnio o 0.05 na prawie każdym zaworze i to w odniesieniu do wartości maksymalnej jakie dopuszcza Ford (silnik inny niż Twój, bo z 2006 roku 115km). Luzy zaworowe nigdy nie skasowały się, a przejechałem na LPG około 60 tyś. km – przeciwnie nawet luz się powiększał o 2-3 setki mm (nie wiem czy to błąd pomiaru, ale na pewno luz się nie kasował). Konkluzja: moja teoria jest taka, że jak przesadzimy z "zapasem" na luz, to większe klepanie spowoduje większe zużycie zaworu na stylu trzonek-popychacz niż na styku talerzyk-gniazdo. Innego wytłumaczenia nie znam. PS. Obecnie jeżdżę z nowym używanym silnikiem, robiłem swapa, i silnik jak pracował tak pracuje cicho a nawet bardzo cicho, nie przypomina pracy diesla jak ten zezłomowany, regulowałem zawory i wymieniałem KZFR, wciąż przyjemny dźwięk. |
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Robert
Model: Mondeo MK4/ Focus MK3
Silnik: 2.0 tdci/1.6 Ti-VTC 105 KM
Rocznik: 2011/2016
|
Cytat:
Dziękuję za Twój opis. Za 2 kkm będę wymiał olej i dokonam kolejnego pomiaru tych luzów, zobaczymy, w którą stronę to podąża i jaki ma progres w okresie 10 kkm. Także mam przekonanie, że za duży luz wywoła zwiększone zużycie zaworów, zobaczymy. |
|
|
|
|