Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-12-2024, 17:16   #21
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Samodzielna regulacja luzów zaworowych

Cytat:
Napisał konos513 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w moim Focusie (MK3 1.6 Ti-VTC 105 KM, 130 kkm)
Cytat:
Napisał konos513 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Główny powód mojego zainteresowania tym tematem to klepanie (hałas) zaworów.
Twój wpis ma nieco niewłaściwy prefiks jak na FF3, ponieważ kwestie głośnej pracy już były poruszane w tematach ze stosownym prefiksie FF3. Koledzy nawet załączali pliki audio, gdzie praca silnika bardziej przypominała pracę nawet nie TDCI, a TDDI. Jeśli chodzi o hałas, to te silnika niestety tak mają, szczególnie po rozruchu. Nie podejmuję się ocenić, czy to przez nadmierne luzy zaworowe, czy też przez system zmian faz rozrządu, który po rozruchu nie dość, że nie jest zasilany olejem, to jeszcze pracuje na zablokowanych wariatorach. W moim wypadku w fazie rozgrzewania jest głośno, ale później to przechodzi i praca silnika niewiele się różni od pracy Sigmy, bez zmiennych faz w FF2, gdzie jest ponad 250.000 km i nie było do tej pory potrzeby regulacji luzów. Zanin zabierzesz się za szklanki/popychacze, to może zwróć uwagą na to, jak zmieniają się dźwięki dochodzące z silnika po jego dobrym rozgrzaniu.

thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2024, 16:30   #22
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006

Cytat:
Niestety mnie to nie przekonuje, że klepanie zaworów samo ustanie, gdy np. gniazdo zaworów zacznie osiadać.
Napiszę o swoim doświadczeniu z nadmiarowymi luzami przy instalacji LPG, choć zaznaczę że to "temat historia", bo silnik poszedł na złom, ale nie przez zawory ani nie przez luz na sworzniu tłoka, lecz z powodu rozsypania się jednego z KZFR (chyba ssącego o ile pamiętam).
Otóż jak w owym czasie kupowałem Foczkę, to silnik już głośno chodził, nawet bardzo, i nie mam na myśli hałasu "piston slap", bo ten pojawiał się tylko na mocno rozgrzanym silniku, tylko ogólnie głośną pracę rozrządu, które w głównej mierze pochodziło od KZFR (tzw. dieslowanie podczas pracy).

Natomiast jeśli chodzi o te luzy zaworowe, to okazało się że były nadmiarowe średnio o 0.05 na prawie każdym zaworze i to w odniesieniu do wartości maksymalnej jakie dopuszcza Ford (silnik inny niż Twój, bo z 2006 roku 115km). Luzy zaworowe nigdy nie skasowały się, a przejechałem na LPG około 60 tyś. km – przeciwnie nawet luz się powiększał o 2-3 setki mm (nie wiem czy to błąd pomiaru, ale na pewno luz się nie kasował).

Konkluzja: moja teoria jest taka, że jak przesadzimy z "zapasem" na luz, to większe klepanie spowoduje większe zużycie zaworu na stylu trzonek-popychacz niż na styku talerzyk-gniazdo. Innego wytłumaczenia nie znam.

PS. Obecnie jeżdżę z nowym używanym silnikiem, robiłem swapa, i silnik jak pracował tak pracuje cicho a nawet bardzo cicho, nie przypomina pracy diesla jak ten zezłomowany, regulowałem zawory i wymieniałem KZFR, wciąż przyjemny dźwięk.
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2025, 18:09   #23
konos513
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Mondeo MK4/ Focus MK3
Silnik: 2.0 tdci/1.6 Ti-VTC 105 KM
Rocznik: 2011/2016

Cytat:
Napisał papkin44 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napiszę o swoim doświadczeniu z nadmiarowymi luzami przy instalacji LPG, choć zaznaczę że to "temat historia", bo silnik poszedł na złom, ale nie przez zawory ani nie przez luz na sworzniu tłoka, lecz z powodu rozsypania się jednego z KZFR (chyba ssącego o ile pamiętam).
Otóż jak w owym czasie kupowałem Foczkę, to silnik już głośno chodził, nawet bardzo, i nie mam na myśli hałasu "piston slap", bo ten pojawiał się tylko na mocno rozgrzanym silniku, tylko ogólnie głośną pracę rozrządu, które w głównej mierze pochodziło od KZFR (tzw. dieslowanie podczas pracy).

Natomiast jeśli chodzi o te luzy zaworowe, to okazało się że były nadmiarowe średnio o 0.05 na prawie każdym zaworze i to w odniesieniu do wartości maksymalnej jakie dopuszcza Ford (silnik inny niż Twój, bo z 2006 roku 115km). Luzy zaworowe nigdy nie skasowały się, a przejechałem na LPG około 60 tyś. km – przeciwnie nawet luz się powiększał o 2-3 setki mm (nie wiem czy to błąd pomiaru, ale na pewno luz się nie kasował).

Konkluzja: moja teoria jest taka, że jak przesadzimy z "zapasem" na luz, to większe klepanie spowoduje większe zużycie zaworu na stylu trzonek-popychacz niż na styku talerzyk-gniazdo. Innego wytłumaczenia nie znam.

PS. Obecnie jeżdżę z nowym używanym silnikiem, robiłem swapa, i silnik jak pracował tak pracuje cicho a nawet bardzo cicho, nie przypomina pracy diesla jak ten zezłomowany, regulowałem zawory i wymieniałem KZFR, wciąż przyjemny dźwięk.

Dziękuję za Twój opis. Za 2 kkm będę wymiał olej i dokonam kolejnego pomiaru tych luzów, zobaczymy, w którą stronę to podąża i jaki ma progres w okresie 10 kkm.

Także mam przekonanie, że za duży luz wywoła zwiększone zużycie zaworów, zobaczymy.
konos513 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania