Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-12-2024, 16:13   #1
Cantwoo
ford::beginner

Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: 2014
Angry Rzeczywisty koszt wymiany sprzęgła i dwumasy 1.6EB 150KM

Witam serdecznie

Chciałem podpytać na podstawie waszych doświadczeń o rzeczywisty koszt wymiany sprzęgła i koła dwumasowego.

Niestety ford dziewczyny odmówił posłuszeństwa podczas trasy do pracy - pedał sprzęgła w podłogę. Skończyło się lawetą do lokalnego, znanego jej już mechanika. Chłop stwierdził, że padło sprzęgło oraz 2 masa jest na wykończeniu. Samochód zakupiła rok wcześniej, jeździ dobrze także sprzęgło musiało być już dojechane przez poprzedniego właściciela. Aktualnie 160tys km na liczniku.

Dzisiaj mechanik podsumował koszty.
Koszt części - sprzęgło oraz 2 masa firmy LuK - policzył 3tys
Robocizna - wychodzi na około 2tys zł - powiedział, że koszt ze wszystkim to około 5tys ale podliczy i da znać.

Jak dla mnie zdzierstwo. Części znalazłem sam:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - 999zł
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - 1249zł

A poświęciłem na to 5min. Pewnie da radę znaleźć jeszcze taniej chociażby: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Robocizna 2tys też wydaje mi się znacznie zawyżonym kosztem, ale niestety nie znam się - nie moja branża. Ogólnie dramat.

I tutaj moje pytanie - kwestionować koszt prac czy mechanik przyciął jedynie na kosztach częsci?

Ostatnio edytowane przez Cantwoo ; 13-12-2024 o 16:16
Cantwoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2024, 16:22   #2
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Rzeczywisty kost wymiany sprzęgła i dwumasy - Ford Focus MK3 1.6EB 150km

Może trochę przyciął, ale nie jest jego rolą szukanie okazji, bierze z "zaprzyjaźnionej" hurtowni. Może jeszcze być przy okazji do wymiany olej w skrzyni, uszczelniacz wału i uszczelnienia półosi. Co do usługi nie mam większej wiedzy. Oprócz wymontowania akumulatora i filtra powietrza powinna być to raczej standardowa procedura (bez demontażu ramy pomocniczej). Pewnie da się taniej.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2024, 16:27   #3
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
Domyślnie Odp: Rzeczywisty kost wymiany sprzęgła i dwumasy - Ford Focus MK3 1.6EB 150km

normalna cena. bez dwumasy chodzą po 3k.

btw, jak kupiła auto rok temu z tym silnikiem i takim przebiegiem, to rozumiem, że wiesz, że to najgorszy silnik w historii firmy Ford szybko wycofany po 2 latach przez producenta z powodu wady fabrycznej ?
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2024, 16:29   #4
Cantwoo

Cytat:
Napisał tomao Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może trochę przyciął, ale nie jest jego rolą szukanie okazji, bierze z "zaprzyjaźnionej" hurtowni. Może jeszcze być przy okazji do wymiany olej w skrzyni, uszczelniacz wału i uszczelnienia półosi. Co do usługi nie mam większej wiedzy. Oprócz wymontowania akumulatora i filtra powietrza powinna być to raczej standardowa procedura (bez demontażu ramy pomocniczej). Pewnie da się taniej.
Tak tylko chłop był zdania, że części kosztują 4tys a 3tys to po jego zniżkach gdzie nigdzie w google nie jestem w stanie tych części znaleźć drożej niż 2500zł a co dopiero 4. Na tekst, że sam dostarczę części powiedział, że nie da gwarancji, że w takiej cenie to podróbki z pewnością itd itp.a on części już zamówił i nie ma tematu.

Liczyłem, że chociaż koszt pracy będzie normalny, a tutaj zonk - wychodzi 2tys.

Aż strach pomyśleć czy warsztat wystawi paragon , da fakturę za zakup części czy odda stare części bo po tym wszystkim mam obawy, że może być z tym różnie.

Pytam o koszt prac, czy ktoś z forumowiczów wymieniał sprzęgło z 2masą w mk3, bo jak chłop podliczy nie 5 a 5,5-6 to mam zamiar to kwestionować ale chciałbym mieć wiedzę w temacie wyceny takiej usługi.

Bump:
Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
normalna cena. bez dwumasy chodzą po 3k.

btw, jak kupiła auto rok temu z tym silnikiem i takim przebiegiem, to rozumiem, że wiesz, że to najgorszy silnik w historii firmy Ford szybko wycofany po 2 latach przez producenta z powodu wady fabrycznej ?
Myślałem, że najgorszy jest 1.0EB z tym mokrym paskiem rozrządu. Generalnie silnik zdrowy bo był sprawdzany, po serwisie i usunięciu wady o której zapewne piszesz - dołożony czujnik płynu chłodniczego, zmieniony zbiornik, termostat itd.

ps. i wg mojej wiedzy silnik ten był montowany w latach 2010-14, a więc 4 nie 2 lata, po nim od 15 jest 1.5EB

Ostatnio edytowane przez Cantwoo ; 13-12-2024 o 16:33
Stary 13-12-2024, 16:32   #5
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

dyskusja nie ma sensu - u jednego zrobisz za 5, u jednego za 7. rozwarstwienie cen jest wszędzie w każdej branży.
ma być zrobione dobrze, kompletnie (czyli nie sama tarcza) i na porządnych częściach - o to się martw, a nie o to czy będzie 5 czy 6 stówek więcej.
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2024, 16:38   #6
Cantwoo

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dyskusja nie ma sensu - u jednego zrobisz za 5, u jednego za 7. rozwarstwienie cen jest wszędzie w każdej branży.
ma być zrobione dobrze, kompletnie (czyli nie sama tarcza) i na porządnych częściach - o to się martw, a nie o to czy będzie 5 czy 6 stówek więcej.
części tak jak pisałem firmy LuK. Martwię się o koszty bo są niemałe. Skoro ja sam znajduję za 2200zł, a chłop kroi mnie 3tys i to jeszcze miłosiernie po rabatach to już zapala mi się lampka ostrzegawcza.

Jeśli uważasz, że 2tys za tą robociznę to niewygórowana cena to przyjmuję to do wiadomości i jestem spokojniejszy. Po to właśnie założyłem ten temat aby utwierdzić się w przekonaniu, że nie zostałem przesadnie naciągnięty.
Stary 13-12-2024, 16:39   #7
tomao

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Cytat:
Napisał Cantwoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
części kosztują 4tys a 3tys to po jego zniżkach
Cytat:
Napisał Cantwoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
on części już zamówił i nie ma tematu
Czyli liczy wziąć swoje dodatkowo.

Cytat:
że sam dostarczę części powiedział, że nie da gwarancji
Też bym tak powiedział widząc dzisiejszą jakość części.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2024, 16:59   #8
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Roboczogodzina ASO 420zl
Roboczogodzina warsztat 250zl alvo i wiecej
Teraz wymiana oleju (20minit) to koszt 100 na fvat (tak, mam znajomości, dlatego nie 150).

Robisz kompleksowo, bierzesz papier na wymianę, a nie na gębę, to czy to byl 1k , czy 1.5k wiecej... traktuj jako wykupienie gwarancji na usługę.

Co do kosztów.... Luk swego czasu mial wpadkę z jakością sprzęgieł, jak warsztat bierze to na siebie to tylko się cieszyć.

Ostatnio edytowane przez Antej ; 13-12-2024 o 17:02
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2024, 17:12   #9
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

U mnie sprzęgło w 1.6EB z 2012 padło już 3 razy.

Najechane miał 124 313 to wtedy było sprzęgło, dwumasa, wysprzęglik, uszczelniacz, olej.
Wraz z robocizną (w 2020 roku) wyszło 4600 zł.

Drugi raz padło przy 192 790.
Sprzęgło, bez dwumasu, wysprzęglik, pompa, uszczelniacz, olej.
Koszt z robocizną (w 2024 roku) 3600 zł.

I teraz najlepsze, Przy przebiegu 194 744 (czyli 2 tysiące km później) padło ponownie.
Do wymiany sprzęgło, wysprzęglik, pompa. Gdzieś puściło (nie pamiętam gdzie, mechanik mi pokazywał).
I.. o ile cześci poszły na gwarancji, tak zapłaciłem za robociznę (770 zł).
Dwumasy nie musiałem wymieniać bo nie było potrzeby.

Części to standardowo Sachs albo Luk. Chyba ostatnio wpadł Sachs bo jak mój mechanik zamawia Luka to zdarza się, że w zależności jak mają na stanie to przychodzi "w komplecie" albo czegoś brakuje (słabo pamietam, że powinien przyjść zestaw 3 czegoś tam a zdarza się że przychodzą 2. Wybacz. nie pamiętam teraz o czym mówił).

I teraz weź pod uwagę, że ja ceny przeliczałem z cen zachodnich. U nas teoretycznie jest drożej (części co dziwne wychodzą często taniej niż w PL, ale koszt robocizny jest wyższy).

Ogólnie czytając o czym piszesz, to mam wrażenie że nie ufasz temu mechanikowi (nic a nic). Jeśli martwisz się czy odda stare cześci, czy dobrze zrobi, czemu daje inne ceny, czy będzie paragon/faktura czy "będzie ok", to już kwestia jak Ty do tego podchodzisz i tego nie przeszkoczymy.
Ja swojemu ufam. On nawet woli jak przywiozę części bo wie, że ja będę grzebać po forach, 7-zap i przetrzepię 13-cie różnych sklepów. Chyba tylko raz miałem coś, co nie pasowało (ale to sklep zawalił, a ja nie zauważyłem że numer na pudełku się nie zgadza). Jedyne na co mój mechanik psioczy to że zdarza mi się nie pomyśleć, żeby domówić jakieś dodatkowe śruby, spinki i inne "bzdety" które mogą nie chcieć "puścić" jak coś zmienia i się łamią lub trzeba wycinać.
(osobna kwestia że do jednego z aut to nie ma w ogóle części na magazynach bo jest ich mało na rynku).
A się rozpisałem niepotrzebnie.

Wiesz jakie masz opcje.
Albo zostawiasz u niego, albo (jeśli masz możliwość) to zabierasz auto w inne miejsce.
Pytanie jak się dogadaliście na początku. Podał cenę, zgodziłeś się, on ściaga cześci a teraz masz wątpliwości czy nie kasuje za dużo?
To tak żeby to anulować, to chyba trochę za późno czyż nie?
Natomiast "narzutu" na cześciach to ja nigdy nie rozumiałem.
Żeby jeszcze mechanik musiał mieć jakąś tajemną wiedzę, że do danego modelu to tylko takie a nie inne części i tylko on płaci za dostęp do katalogów, a przecież w dzisiejszych czasach to sklepy/magazyny wysyłają na podstawie numeru rejestracyjnego czy danego modelu. Jak przyjdą i nie pasują, to często mechanik bezpłatnie może zwrócić (nie wiem czy macie koszta za "wrzucenie z powrotem na półkę", u nas zwany "restocking fee").

Ceny ode mnie masz. Inny rynek ale wiesz ile zapłaciłem.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2024, 21:34   #10
Cantwoo

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ceny ode mnie masz. Inny rynek ale wiesz ile zapłaciłem.
Dziękuję za post
Odpowiedz

Tagi
focus , ford , mk3

Zasady postowania