![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2008
|
Cześć, właśnie zaczęło mi wysiadać wspomaganie. Już 3 razy w ciągu 4 lat wymieniałem płyn. W tamtym roku płukałem zbiorniczek przed wymianą. Wczoraj w podróży zauważyłem, że przy skręcie w lewo mam opór, w prawo jest dobrze. Jak zatrzymam samochód, wyłączę silnik i obrócę kierownicę kilka razy do oporu to wspomaganie wraca, ale jak tylko obrócę parę razy to znowu znika. Teraz moje pytanie czy już jest raczej po pompie i będzie do wymiany, czy może próbować jeszcze raz wymienić płyn? Może ta moja procedura wymiany jest zła. W rozwiązaniach na forum było parę sposobów. Jeden to dolewanie płynu i kręcenie kierownicą przy wyłączonym silniku, jednak to nie zdaje egzaminu bo w którymś momencie płynu już nie przepycha. Drugi sposób to kręcęnoe przy włączonym silniku, który też odpada bo samo włączenie powoduje natychmiastowe zassanie płynu do układu. Ja robiłem to tak, że wlewałem płyn, przekręciłem kluczyk na chwilę i znowu dolewałem, ale może to było błędne rozwiązanie. Tak czy inaczej przez rok było ok.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
|
sprawdź zawór w pompie wspomagania jak masz takie objawy. czasem lubi sie przycinać
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Domyślam się, że zawór znajduje się tam gdzie jest otwór na tym zdjęciu?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Czy po wykręceniu uleci tylko trochę płynu czy może duża ilość? Co mogę zrobić z tym zaworem bez części? Tam jest sprężynka, którą można rozciągnąć trochę? Jakoś to przeczyścić? Ostatnio edytowane przez wojciech.k ; 23-12-2024 o 00:56 Powód: Rozwinięcie wiadomości |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Sprawdziłem dzisiaj i dostęp jest tam tragiczny. Chyba odpuszczę, żeby w święta się nie bawić. Pokręciłem trochę kierownicą na wyłączonym i potem ma włączonym. Trochę się poprawiło. Problem jest tylko przy kręceniu w lewo jak się rusza lub jedzie na luzie.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dzięki, może w tygodniu wjadę na kanał, zdejmę osłonę silnika i jakoś się dostanę tam.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
ja wyjmowałem lampe i jakoś sie tamtędy dostałem
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Jednak dostęp był prosty. Myślałem wcześniej, że to inna nakrętka, tutaj miałem wszystko od góry. Niestety zawór był czysty. Jak go wyciągnąłem to żadnych zabrudzeń nie widziałem. Przepłukałem go tylko WD-40 i przetarłem. Żadnego oporu nie miał też jak go wcisnąłem.
Po tym zabiegu wciąż brak wspomagania, przy kręceniu w lewo słychać tylko taki sam syk jak przy maksymalnym dokręceniu kierownicy. Ostatnio edytowane przez wojciech.k ; 29-12-2024 o 16:53 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
jeszcze możesz sprawdzić zaworek który jest przy wejsciu przewodów do maglownicy.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|