Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-01-2025, 16:04   #51
Dirk00
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 Tdci
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Nadciśnienie w zbiorniku wyrównawczym - stan zimny

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
u. Czy to para, czy coś gorszego, czyli przedmuchy jeszcze nie ustalono.
4 razy robiłem test co2 i nic
Parę razy padł pomysł termostatu, tylko zastanawiam się co tu może winić termostat. On jest od otwierania wody nie gazu

Ostatnio edytowane przez Dirk00 ; 09-01-2025 o 16:17
Dirk00 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2025, 19:28   #52
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał Dirk00 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
On jest od otwierania wody nie gazu
Przecież gazu w układzie chłodzenia nie powinno być, jedynie ten nad poziomem płynu w zbiorniczku wyrównawczym.

Cytat:
Napisał Dirk00 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Parę razy padł pomysł termostatu, tylko zastanawiam się co tu może winić termostat.
Na 99,9% nie, chyba, że się rozpadł i części z niego latają po układzie chłodniczym (albo części czegoś innego) i coś zatykają. Przy obecnej pogodzie i jeździe po mieście termostat w sumie będzie w większości praktycznie zamknięty i tak. Jeśli byłby na stałe zamknięty to by się grzał stopniowo i ogrzewanie wręcz działałoby bardzo dobrze. Jakby był na stałe otwarty to byłby cały czas niedogrzany.

Bump:
Cytat:
Auto mam od 3 tyg
No tak, ale jak kupiłeś to zakładam nie było tego problemu. Chodzi o to w jakich okolicznościach się to stało pierwszy raz? ile przejechałeś bez usterki od zakupu?

Cytat:
- próbowałem odpowietrzać, temp niby 90 na wskazówce ale wąż wciąż miękki (ewentualnie lekko twardy) i co najwyżej letni
Pytanie jak jest z tymi wężami, bo jeśli miałoby walić gazami spalinowymi to węże robią się twarde jak skała. Układ powinien się odpowietrzać sam po nalaniu płynu i krótkiej jeździe.

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 09-01-2025 o 19:38
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2025, 19:51   #53
Dirk00

W trakcie zakupu przejechałem kawałek więc nie było jak sprawdzić. W sumie od zakupu przejechałem nie wiele i to krótkie odcinki i zobaczyłem to zupełnie przez przypadek( brak ogrzewania, właczający sie wentylator- dopiero na trybie serwisowym zobaczyłem że temp jest 100 st a nie 90 jak na wskazówce)
I na co teraz zwróciłem uwagę. To sie dzieje w trakcie jazdy Jak go odpowietrzę i zaczynam jazdę, wszystko jest ok temp w normie bardzo mocno wieje i nagle znika ogrzewanie i zaczyna rosnać temp( po jakiś 5/10km i 10min jazdy)
Stary 09-01-2025, 19:55   #54
thesperado

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
On jest od otwierania wody nie gazu
Ale wyglada, że u ciebie w głowicy zbiera się jakiś gaz i wypycha płyn chłodzący.
Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jedynie ten nad poziomem płynu w zbiorniczku wyrównawczym.
Już o tym wspomniałem, że często ten zbiornik pod maską, przy konstrukcji układu chłodzenia takiej, jaka jest w FF3, jest błędnie nazywany. To nie jest zbiornik wyrównawczy, tylko odgazowujący. Wyrównawczy, to był w Polonezie, Fiacie 125, czy też FSO i działał na zupełnie innej zasadzie. Ten w FF3 jest między innymi po to, aby uwolnić płyn chłodzący od pęcherzyków gazu, które mogą powstać nawet gdy wszystko działa poprawnie. To taka niby odpowiedź na zjawisko kawitacji.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2025, 21:39   #55
Dirk00

A pompa wody?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 09-01-2025, 22:32   #56
thesperado

Już o tym wspominaliśmy, że pompę to można wykluczyć lub też nie, dopiero po jej demontażu. Może pozbycie się termostatu by coś pomogło w diagnozie, ale w zimie nie ma za bardzo jak bez niego próbować jeździć. Nie zauważyłem by w tamtym temacie temp. cieczy była tak wysoka by silnik wszedł w tryb awaryjny.
Cytat:
Jak go odpowietrzę i zaczynam jazdę, wszystko jest ok temp w normie bardzo mocno wieje i nagle znika ogrzewanie i zaczyna rosnać temp( po jakiś 5/10km i 10min jazdy)
I tam tak się nie działo jak powyżej.

Ostatnio edytowane przez thesperado ; 09-01-2025 o 22:37
Stary 09-01-2025, 23:01   #57
Flisator
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018

Sprawdzałeś ten płyn przy rurze wydechowej? Czy się odbarwia? Może jest wadliwy.
Flisator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2025, 23:12   #58
thesperado

Także mu o tym pisałem. Jak u mnie to standardowa procedura przy negatywnym wyniku, a podobno takie rzeczy z płynem się zdarzają.
Stary 10-01-2025, 00:00   #59
Flisator
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018

Wiem że pisałeś, chciałem przypomnieć o tym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Flisator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2025, 02:53   #60
klocolus

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
To sie dzieje w trakcie jazdy Jak go odpowietrzę i zaczynam jazdę, wszystko jest ok temp w normie bardzo mocno wieje i nagle znika ogrzewanie i zaczyna rosnać temp( po jakiś 5/10km i 10min jazdy)
Odpowietrzysz masz na myśli spuścisz ciśnienie ze zbiorniczka?

Próbowałeś po tych kilku minutach jazdy jak rośnie temperatura zgasić auto i za minute zapalić czy może ruszy ogrzewanie? Zobacz też czy ten górny wąż koło termostatu jest ciepły. Jak termostat nie działa to będzie praktycznie w temperaturze skóry albo i zimniejszy.

Może być tak, że po kilku minutach wirnik pompy wody zaczyna się ślizgać po wałku generując temperaturę i w efekcie kręci się coraz wolniej aż przestaje. Wtedy rośnie temperatura więc i ciśnienie. Potem zanim nie ostygnie to się znowu na nim nie zakleszczy. W 2.0 tdci (konstrukcja pompy podobna jak nie gorsza) u mnie na początku było tak, że na trasie przy zacnej prędkości dostał temperatury, przy 100 zaczęła pracować normalnie przez jeszcze kilkaset km raz chodziła raz nie w zależności od temperatury i obciążenia.

Bez korka próbowałeś jeździć?
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania