![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Bartosz
Model: Fusion
Silnik: 2.5
Rocznik: 2015
|
Dzień dobry, Pojazd Ford Fusion 2.5 l benzyna +gaz 2015 r., auto ma 180 tys przebiegu. Moje objawy to falujące obroty silnika zarówno na gazie jak również na pb na biegu jałowym. Dodatkowo nie jestem pewien czy prawidłowo została wykonana naprawa pompy paliwa, ponieważ została wymieniona na nową, i pojazd pali ale niestety w dalszym ciągu pojawia się check engine oraz wyskakują następujące błędy
P0301 Cylinder 1 missfire detected P0451Evaporative Emision system, presur sensor/świętach range/ prerformance P0460 fuel level sensor "a" circuit Co więcej osiągi silnika są znacznie mniejsze niż, wtedy kiedy pojazd był sprawny i nie paliła się kontrolka check engine, Potrzebuje tych danych bo aż tak się nie znam, mam pewne przypuszczenia i chciałbym sprawdzić czy mnie czasem mechanik nie robi w balona. Dla mnie ewidentnie coś sjest nie tak. Czym może być spowodowany ten pierwszy błąd? Czy to czasem wypalone gniazdo zaworowe w 1 cylindrze? Czy może jakaś inna usterka? Czy z takimi usterkami można jeździć samochodem? Czy nie powinienem nim jeździć? |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Pierwszy błąd może być od układu zapłonowego, wtryskowego, ale też przez problemy w samyn cylindrze, w tym przez wypalony zawór.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: .
Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5 ecoboost 2.0 TDCi
Rocznik: 2018/2018
|
Może sprawdzić najpierw świece zapłonowe a później cewki?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
|
Najlepiej zamień cewki między cylindrem 1 a 2, jak się nic nie zmieni to wymień świece. Teoretycznie świec nie powinno się używać drugi raz, ale jak jest to każdy wie
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Artur
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 benzyna - gaz 147km
Rocznik: 2008
|
W moim ścigaczu trzeba było wymienić uszczelkę pod deklem zaworów , dostawał się olej do komory ze świecą i falował , nowe uszczelki załatwiły sprawę .
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedź, oczywiście wezmę to pod uwagę. Mam jeszcze właściwie dwa pytania, czy jeżeli w pierwszym cylindrze ciśnienie będzie nie takie jak powinno być, to co to oznacza? Jaka skala powinna być prawidłowa? Czy jeżeli nie ma tego odpowiedniego ciśnienia to czekają mnie jakieś poważniejsze naprawy? Czy może aż remont silnika? A co z pozostałymi śladami dotyczącymi pompy paliwa? Tak się zastanawiałem nad tym, bo jak wstawili jakiś zamiennik wcześniej dokładnie pompę bosha to auto w ogóle nie odpalało, pytanie czy tylko z oryginalną pompą dedykowaną do tego pojazdu samochód b dzie współpracował? Czy to może jest jakiś trywialny błąd? Że jest niesprawny czujnik poziomu paliwa? Albo zawiesza się ten pływak w baku i emituje to takie błędy? Co o tym sądzicie?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: .
Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5 ecoboost 2.0 TDCi
Rocznik: 2018/2018
|
Najważniejsze żebyś podłączył auto pod forscan. On bardzo precyzyjnie pokaże co mu dolega i na podstawie tego szukać i sprawdzać. Tam jest procedura która opisałem jak sprawdzić wypadanie zaplonu. Nie ciśnienie a kompresję fachowoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jest wiele rzeczy które musisz sprawdzić. Mówiłeś że wymienili pompę paliwa. A sprawdzili jak wygląda krzywka pod popychaczem tej pompy?
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Krzywka pod popychaczem pompy paliwa? Sprawdziłem jak to wygląda na necie, nie jestem pewien czy oni to sprawdzali...nie mam pojęcia szczerze mówiąc. Czy ta krzywka uszkodzenie powiecie może powodować takie błędy? Czy ta krzywka może wypaść? Powiedz coś więcej bo mi to nic nie mówi.
|
|
|
|