Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-04-2024, 16:50   #1
lukasz2137
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Escape
Silnik: 2.0 ecoboost
Rocznik: 2020
Domyślnie Jaki olej do tylnego mostu

Dzień dobry,
Jaki olej do tylnego mostu wybrać (Ford Escape 2020 4x4)

lukasz2137 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-04-2024, 21:43   #2
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
Domyślnie Odp: Jaki olej do tylnego mostu

Cytat:
Napisał lukasz2137 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jaki olej do tylnego mostu wybrać
XY-75W-QL Motorcraft , ilość 0,755 L np. OLEJ CASTROL 75W140 1L TRANSMAX LIMITED SLIP LL

przekładnia jest połączona z Haldexem i wymienia się olej poprzez korki tylnego mostu
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2025, 22:37   #3
Kobusz1973
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: Escape Titanium AWD
Silnik: 2,0 benzyna

Próbuję trochę połączyć tematy może komuś się przyda, bo ewidentnie inne oleje do starszych Escape/ Kugi:
Cytat:
Napisał teiksef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Strona 388 dokumentacji.
Zaczynając od tyłu, do RDU Ford podaje Motorcraft® Disconnect Rear Drive Unit Fluid XY-75W-QL, i na to chyba wciąż nie ma formalnego zamiennika. Z dostępnością w Polsce słabo, albo w jakiejś chorej cenie powyżej 300 złotych.
Jak poszukasz po tym oznaczeniu, to pewnie znajdziesz jakieś porady, co można użyć zamiast, jeśli nie zależy Ci na tym, żeby zrobić to po fordowemu. Cena w US to jakieś 40-50 USD.

Do PTU olej to SAE 75W-85, specyfikacja "WSS-M2C942-A", i powinieneś być w stanie taki znaleźć. Oryginalne są chyba w Europie m.in. w niebieskich baniaczkach.

Są na youtube dobre filmiki dotyczące wymiany oleju w PTU i RDU w Escape 2020 (FordTechMakuloco).
... kupiłem instrukcję serwisową Escape 2020 w pdfie po angielski ,ale przy prawie 15tys. stron słabo to u mnie działa na stronie 388 niestety nie znalazłem info... to końcówka strony/tekstu u mnie....
.....czyli można w tylnej osi, czyli RDU zamiast niedostępnego XY-75W-QL dać dużo tańszy olej ?
OLEJ CASTROL 75W140 1L TRANSMAX LIMITED SLIP LL .... wystarczy 755ml
.... na przednią oś PTU chyba już wtedy nie ma co szarżować , bo Motor...SAE 75W-85 to również około 300pln co polecacie jako zamiennik? i ile potrzeba...?

Trochę mnie martwi tak duża różnica w cenie pomiędzy firmami... nie chciałbym dać czegoś czego będę żałował ....

Ostatnio edytowane przez Kobusz1973 ; 13-01-2025 o 22:41
Kobusz1973 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2025, 00:00   #4
teiksef
ford::advanced

Silnik: 2.0

Strona 388 dokumentacji do Escape 2020 (podstawowy manual) w pdfie ze stron Forda.
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2025, 07:07   #5
Kobusz1973

Jak zwykle masz rację : )
Szukałem w instrukcji po polsku do Kugi ... myśląc, że odnośnie AWD to pewno to samo... o tym nie ma nic na Europę ...
Stary 14-01-2025, 09:59   #6
teiksef

Dopóki nie sprawdzisz numeru części, nie można zakładać, że Kuga ma to samo, co Escape. Z założenia więc należy się kierować danymi, wytycznymi i dokumentacją z US.
Odnośnie zamienników nie doradzę, daleko mi do jakiejś większej wiedzy w tym temacie, poza "Motorcraft® SAE 75W Disconnect Rear Drive Unit Fluid is specifically formulated for Ford disconnect rear drive units with a low offset hypoid gear".
Stary 14-01-2025, 18:50   #7
SRS
Moderator

Cytat:
Napisał Kobusz1973 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czyli można w tylnej osi, czyli RDU zamiast niedostępnego XY-75W-QL dać dużo tańszy olej ?
ameryki nie odkryłeś było o tym już napisane

Cytat:
Napisał Kobusz1973 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szukałem w instrukcji po polsku do Kugi ... myśląc, że odnośnie AWD to pewno to samo... o tym nie ma nic na Europę ...
w 2 poście podałem jaki olej powinie być zalany do tylnego mostu ( info. z dokumentacji Forda ) a zamiennik dobrany po specyfikacji i przetestowany przez osoby zajmującymi się naprawą Haldexów
Stary 17-01-2025, 20:14   #8
Kobusz1973

Panowie, rozmawiałem z jednym handlowcem odnośnie doboru oleju ... sprawdził i ... "nie dadzą mi żadnego oleju jako zamiennika i oryginału nie posiadają" .... " producenci nie podają jeszcze specyfikacji tego oleju ... ( w domysle może to być zwykły olej) podobno niepisana umowa - przez kilka lat po produkcji producent zastrzega sobie niektóre rzeczy" ... "czy zaryzykuję zamiennik jeśli naprawa napędu kosztuje majątek? "
... od innego co ma prawie wszystkie oleje motorcraft... ale tego nie ... "nie podejmę się Panu doboru , chyba że na własną odpowiedzialność..."

Swoją drogą przeczytałem opis na oryginale XY-75W-QL, który wyklucza jego zastosowanie jako oleju zamiast 75W-85, 75W-90, 80W-90 lub 75W-140 ...
No cóż ostrzeżenie z etykiety:
"NIE stosować w konwencjonalnych osiach przekładni hipoidalnych o dużym przesunięciu, do których zaleca się stosowanie oleju SAE 75W-85, 75W-90, 80W-90 lub 75W-140"
Zrobiło swoje wrażenie ... ameryki nie odkryłem ... ale oni dobrali ten olej do przekładni : )
Czyli jednak "trochę" jest inny...
.... OLEJ CASTROL 75W140 1L TRANSMAX LIMITED SLIP LL

Swoją drogą jestem z tych ludzi co mechaniką pojazdową się NIGDY nie zajmowali , a prawko robiłem dopiero po 25 roku , więc tego ten też drygu nie miałem ... proszę o wybaczenie i duży dystans do podejmowanych przeze mnie decyzji ... z dużą ostrożnością : )

Nie mniej jednak naprawdę dziękuję za nieocenioną pomoc.
Stary 17-01-2025, 20:41   #9
SRS
Moderator

Cytat:
OLEJ CASTROL 75W140 1L TRANSMAX LIMITED SLIP LL
tylko zacytuje sam siebie z postu napisanego 04/2024 roku
Cytat:
Czyli jednak "trochę" jest inny... .... OLEJ CASTROL 75W140 1L TRANSMAX LIMITED SLIP LL
może nie umiem przeczytać lecz wydaje mi się że podany olej jest dokładnie taki sam , czyli Ameryki jedna nie odkryłeś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-01-2025, 01:18   #10
teiksef

No na chłopski rozum Ford pewnie nie zrobił jakiegoś przełomowego, rewolucyjnego oleju, więc mając wiedzę jakoś sensownie się to zastąpić czymś innym da. Ale trzeba ją mieć, albo wiedzieć, komu można zaufać. Albo dojść do wniosku, że kupuje się to raz na baaardzo długo do samochodu, który też tysiąc złotych nie kosztował, i jakoś to przeboleć.
Odpowiedz

Zasady postowania