Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-01-2025, 22:31   #71
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Nadciśnienie w zbiorniku wyrównawczym - stan zimny

Cytat:
Napisał Dirk00 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A pompa wody? Mechanior tu celuje.
A jak nie trafi i pompa będzie OK, to będzie rwał głowicę? W sumie 1/3 roboty z demontażem będzie za nim. Może pogrzeb głębiej na forum bo czasem można trafić na podobne przypadki np. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Mam jeszcze taką koncepcję, aby na próbę założyć jakieś przeźroczyste przewody do tzw. zbiornika wyrównawczego, czyli odgazowującego, które odpowietrzają układ chłodzenia. Będzie widać co leci przez nie i czy w ogóle leci. Opcje by usunąć usterkę bez większych nakładów powoli się wyczerpują i czas zaryzykować i na coś postawić lub pojechać do kogoś, kto zna ten silnik na wylot.

thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2025, 10:20   #72
Dirk00
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 Tdci
Rocznik: 2014

Dobra update co zauważyłem
Po przejechaniu 7/10 km, cały czas brak ogrzewania, auto osiąga 105/115 st temp, przed wyjechałem ilość płynu sporo powyżej max
Ale jak go zgasiłem, i odpowietrzyłem korkiem przy termostacie, wciągnęło płyn w zbiorniczku (zostało sporo poniżej min), i zaczęło grzać a temp silniki była na poziomie 83 st

Ostatnio edytowane przez Dirk00 ; 17-01-2025 o 10:27
Dirk00 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2025, 11:40   #73
Flisator
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018

Ja dopiero ostatnio dowiedziałem się że jest tam odpowietrznik. W międzyczasie zrobiłem ok 3000 km. Teraz przy okazji wymiany oleju dopiero go nacisnąłem. Ale stan w zbiorniku nawet nie drgnął. Więc nie jest niezbędny.

Ale to co odpisujesz to ewedetnie powód tego że skąś się bierze w układzie gaz/powietrze.
Flisator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2025, 22:32   #74
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Napisał Dirk00 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i zaczęło grzać a temp silniki była na poziomie 83 st
Daj znać jak długo ten stan trwa lub trwał.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2025, 09:04   #75
Dirk00

Domyślnie Ciśnienie w układzie chłodzenia-silnik temp 115st

Witam
Focus 2014 1.6tdci

Krótko i treściwie
Ciśnienie w układzie chłodzenia. W trybie serwisowym temperatura dochodzi to 115/120 stopni (wskazówka nie zawsze to odwzorowuje). Z nawiewu leci zimne powietrze
Jak w tym momencie zajrzę do zbiornika trzymajac go na obrotach nie widać żeby cokolwiek sie przelewało lub szedl gaz.
Po spuszczeniu ciśnienia korkiem na termostacie jest ok, jest ogrzewanie i temperatura silnika ok 80 stopni i tak na jakieś 10km
-test co2 negatywny
- korek wymieniony
- nie kopci, moc ok
-płynu nie ubywa
-rośnie gdy się zagotuje, po spuszczeniu ciśnienia wciąga go do układu
-jeżeli zamiast termostatem odkręce korek na zbiorniku, syk i ilość płynu bardzo wzrośnie ( nawet wylewając się otworem przelewowym)

Według mnie to nie termostaty( on wygłada że dział poprawnie i otwiera sie przy 82). Upg oby nie, nie ma objawów.

Ostatnio edytowane przez Dirk00 ; 18-01-2025 o 11:43
Stary 18-01-2025, 11:45   #76
Dirk00

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Daj znać jak długo ten stan trwa lub trwał.
Jak się naprawi jade ok 6/8km. Potem znowu gotuje sie, ogrzewanie znika. Spuszczam ciśnienie ma termostacie i jest ok i tak w kółko
Stary 19-01-2025, 13:30   #77
Mat.
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Focus Mk3
Silnik: 1.6
Rocznik: 2011

Ford Focus mk3, 2011 rok, 1.6 Ecoboost, 150KM.

Witam,
Witam,
Dzisiaj przydarzyła mi się następująca sytuacja. Po odpaleniu silnika, momentalnie wzrosła temperatura silnika do wartości maksymalnej, na wyświetlaczu pojawiła się informacja o zbyt wysokiej temperaturze silnika, zapaliła się pomarańczowa kontrolka awarii silnika i auto przeszło w tryb awaryjny (brak mocy).
Po otwarciu maski, zbiorniczek wyrównawczy wskazywał minimum płynu chłodniczego.
Po odkręceniu korka zbiorniczka, płyn "wrócił" do zbiorniczka i samoistnie uzupełnił się do stanu w normie.
Problem z wyświetleniem informacji o zbyt wysokiej temperaturze silnika pojawił się jeszcze dwukrotnie.
Przy czwartym uruchomieniu silnika zapaliła się tylko pomarańczowa kontrolka awarii silnika. Temperatura była utrzymywana w normie i auto jechało normalnie.
Czy ktoś z Was miał podobny przypadek? Czy mógł ktoś podpowiedzieć gdzie zlokalizowany jest ten czujnik temperatury cieczy w Ford Focus mk3 2011, 1.6 Ecoboost (150KM) ?
Dziękuję za każdą pomocną informację
Mat. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-01-2025, 15:40   #78
Flisator

Ty się szykuj, poczytaj o problemach ecoboost 1.6. Było wiele razy na forum, w internecie też znajdziesz informacje.
Stary 19-01-2025, 16:31   #79
Dirk00

Jeszcze jedno
- jak odkręcam korek na zbiorniku syk i płyn idzie w gore z pustego zbiornika robi sie w połowie lub prawie cały
- jak na termostacie spuszczam ciśnienie, plyn idzie w dół-wciąga w u układ
Stary 19-01-2025, 17:24   #80
Flisator

Jak odkrecasz zbiornik to ciśnienie sie zmniejsza i dlatego podchodzi do góry płyn, ale wciąż masz gdzieś poduszkę powietrzną.
Jak na termostacie to usuwasz ta poduszkę powietrzną. Dlatego płynu w zbiorniku ubywa.
Jedź gdzieś z tym, tematy na forum się wyczerpały. Niech ktoś Ci spuści płyn i nabije do układu chłodzenia ciśnienie, następnie szukaj gdzie ucieka, pewnie do komór spalania. Więc albo dolot odkręcić albo kolanko za turbo i słuchać gdzie syczy. Po tym cyrku to chyba jedyna opcja to UPG.

Taki zestaw potrzebujesz.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Odpowiedz

Zasady postowania