![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Gabriel
Model: S-Max mk2 Vignale
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
|
No bo któregoś dnia po odpaleniu auta coś mi strzeliło/chrupnęło z przodu ale nie wiem czy wtedy już nie działały żaluzje. Teraz mogę tylko przypuszczać, że może kawałek lodu czy "cuś" podczas testu żaluzji wpadło między skrzydełka i zblokowało. Najważniejsze, że działają choć nie wiem czy do końca dobrze bo po odpaleniu żaluzja jest zamknięta ale gdy włączę klimę to otwiera się tak na 40% ( a chyba powinna całkiem). Pojeżdżę, poobserwuję i poczekam na wyższą temperaturę powietrza i zobaczę czy wtedy się otworzy na maksa. Póki co nie panikuję.
Edit: Kończąc temat tej mojej aktywnej żaluzji chcę tylko napisać, że nasze żaluzje w S-Max MK2 nie działają po prostu zerojedynkowo, czyli że się otwierają do końca i zamykają, lecz w zależności od potrzeb komputer decyduje na ile uchylić "motylki" i dlatego ostatnio miałem tylko częściowo otwarte. Dzisiaj we Wrocławiu było blisko 20 stopni ciepła i żaluzje otwierały się całkowicie (były poziomo). Tutaj jest fajna wizualizacja działania żaluzji. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez Gabik20 ; 25-02-2021 o 21:40 Powód: wyjaśnienie |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jakub
Model: Focus Mk 3
Silnik: 1.6 Benzyna
Rocznik: 2011
|
Witam,
od jakiegoś czasu obserwuję nieprawidłowe działanie aktywnej żaluzji chłodnicy w moim Ford S-Max Mk2 2019 r. 2.0 Ecoblue. Do dzisiaj żaluzja jeszcze jakoś działała. Po odpaleniu silnika robiła test otwierając i zamykając się, jednak nie otwierała się do końca i czasami zamykała się do końca, a czasami prawie do końca. Podczas testu było również czasami widać, że łopatki mają lekki opór i towarzyszyło temu trzaśnięcia, jakby coś je blokowało. Dzisiaj próbowałem poruszać łopatkami, żeby zobaczyć czy nie ma jakiejś fizycznej przeszkody i odpaliłem silnik. Teraz żaluzja otwiera się do połowy i całkowicie zamyka po kilkanaście razy, po czym zostaje w pozycji półotwartej. Forscan nie pokazuje żadnych błędów. Na forum w podobnym temacie czytałem, że w takiej sytuacji pomaga adaptacja żaluzji. W Forscanie nie widzę nigdzie takiej opcji. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Pozdrawiam. Ostatnio edytowane przez Kapsello ; 19-01-2025 o 16:30 Powód: Uzupełnienie treści. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-12-2021
Model: s-max mk2
Silnik: disel 2.0
|
Witam
Miałem problem z aktywną żaluzją wentylatora oraz kod błędu U0284 - utrata łączności z modułem A aktywnej przesłony kraty wlotu powietrza. Dodatkowo wentylator po chwili od odpalenia pracował na dużym biegu auto normalnie jeździło.Według informacji które znalazłem w sieci problem z wtyczką ruchomej żaluzji. Dostałem się do niej okazało się, że jeden z przewodów wyglądało jakby nie łączył. Po wpięciu na krótko przewodów żaluzja zadziałała po odpaleniu auta wszystko było ok. Po złożeniu wtyczki na gotowo odpaliłem auto, które po chwili zaczęło nierównomiernie pracować i zgasło. Pojawił się symbol kluczyk na zegarach. Po podpięciu forscana pojawiły się nowe błędy, których wcześniej nie było: PCM P0380:11-27 kod P0380-obwód A świecy żarowej/elementu grzejnego Dodatkowe symptomy usterki: - obwód zwarty do masy PCM P06DB:11-27 kod P06DB-niska wartość sygnału w obwodzie sterującym ciśnieniem oleju silnikowego Dodatkowe symptomy usterki: - obwód zwarty do masy PCM P0251:11-27 kod P0251-obwód A regulacji dawki paliwa przez pompę wtryskową Dodatkowe symptomy usterki: - obwód zwarty do masy myślę że nastąpiło zwarcie we wtyczce żaluzji wentylatora jej ponowne rozebranie i złożenie oraz usunięcie błędów nie pomogło auto odpala ale nie równo pracuje i wywala te błędy o których pisałem nie wiem co dalej zrobić proszę o pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Z góry dziękuje za wszelkie porady. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Sprawdź bezpiecznik F12 (15A) w skrzynce obok akumulatora (ta za lewą lampą).
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-12-2021
Model: s-max mk2
Silnik: disel 2.0
|
Dziękuje za pomoc i wskazanie tego bezpiecznika, był spalony. Po wymianie i skasowaniu zapisanych błędów wszystko wróciło do normy i auto po odpaleniu równo pracuje, aktywna kratka wentylatora również działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|