![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#31 |
ford::expert
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
![]()
Na wszelki wypadek dodam, że:
1. wiązka zderzaka tylnego FINIS 1800948 jest bez TPMS. 2. do BLIS (oraz ewentualnie BLIS i TPMS) potrzebne są jeszcze krótkie wiązki pośrednie (lewa i prawa), łączące radar BLIS z wiązką zderzaka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
ford::amateur
![]() Imię: Adam
Model: Ford S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006-2015
|
![]()
Witam użytkowników,
mam ten sam problem - Ford S-MAX 2014 - 2.0 TDCi. Wyświetla mi się komunikat "Awaria BLIS". Podczas jazdy samochodem w lusterku z lewej strony świeci się pomarańczowa lampka ostrzegawcza, natomiast w prawym lusterku nie, więc coś jest uszkodzone po prawej stronie. Nie mam żadnych schematów instalacji elektrycznych, które pokazują, gdzie znajduje się ten czujnik, i nie wiem, jak to rozwiązać. Jeśli są dwa takie czujniki, lewy i prawy, czy można by je zamienić i sprawdzić, czy sygnał działa? W ten sposób wiedziałbym, że to czujnik. Rozbieranie lusterka wydaje mi się niebezpieczne, bo wygląda na delikatne i może łatwo pęknąć. Czy macie może schemat instalacji BLIS albo wiecie, gdzie się on znajduje, żebym mógł w razie potrzeby pomóc elektrykowi w namierzeniu problemu? Z góry dziękuję za pomoc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
|
![]()
Witam, dziękuję za szybką odpowiedz. Nie sądziłem ze pisząc posta zostanę osądzony o to czy jestem słaby czy mocny.
Zostawiłem auto u elektryka i niestety nie pomógł mi stąd zwróciłem się tutaj. Myślałem ze uzyskam pomoc. Awaria BLIS to nie jest częsta awaria i nie koniecznie każdy elektryk samochodowy się na tym zna, stąd zwróciłem się na forum o wskazówki. Mimo to dziękuje za pomoc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||
|
![]() Cytat:
Cytat:
BTW. FCP bardzo chce Ci pomóc, ale nie w taki sposób, jak to sobie wymyśliłeś. Najpierw użyj funkcji "szukaj". Wpisz w działach dotyczących S-MAX mk1 lub Mondeo mk4 frazę BLIS i poczytaj tematy, które dotyczą tego układu. Będziesz widział więcej. Ostatnio edytowane przez Parch ; 22-01-2025 o 16:21 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
![]()
Na czym zna się elektryk skoro nie na modułach
Widać radary na komputerze ?Bliss to jeden z prostszych systemów. Do radaru dochodzą 4 przewody, do lusterka 2.
![]() |
#37 | |
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
|
![]()
Najlepiej na start podpiąć sie do komputera i sprawdzić błędy. Będzie widać, co sądzi system samochodu. Teoretycznie jest pewnie możliwe, że to awaria sygnalizacji w lusterku, wtedy szkoda byłoby grzebać po całym aucie.
"Czujniki" to radary po obu stronach zderzaka z tyłu. Prawdopodobne problemy zostaly wymienione w tym wątku. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Tagi |
blis |
|
|