Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-01-2025, 22:55   #31
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Awaria blis

Na wszelki wypadek dodam, że:
1. wiązka zderzaka tylnego FINIS 1800948 jest bez TPMS.
2. do BLIS (oraz ewentualnie BLIS i TPMS) potrzebne są jeszcze krótkie wiązki pośrednie (lewa i prawa), łączące radar BLIS z wiązką zderzaka.

Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-01-2025, 15:52   #32
asmaga
ford::amateur

Imię: Adam
Model: Ford S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006-2015

Witam użytkowników,

mam ten sam problem - Ford S-MAX 2014 - 2.0 TDCi. Wyświetla mi się komunikat "Awaria BLIS". Podczas jazdy samochodem w lusterku z lewej strony świeci się pomarańczowa lampka ostrzegawcza, natomiast w prawym lusterku nie, więc coś jest uszkodzone po prawej stronie. Nie mam żadnych schematów instalacji elektrycznych, które pokazują, gdzie znajduje się ten czujnik, i nie wiem, jak to rozwiązać.

Jeśli są dwa takie czujniki, lewy i prawy, czy można by je zamienić i sprawdzić, czy sygnał działa? W ten sposób wiedziałbym, że to czujnik. Rozbieranie lusterka wydaje mi się niebezpieczne, bo wygląda na delikatne i może łatwo pęknąć.

Czy macie może schemat instalacji BLIS albo wiecie, gdzie się on znajduje, żebym mógł w razie potrzeby pomóc elektrykowi w namierzeniu problemu?

Z góry dziękuję za pomoc.
asmaga jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-01-2025, 15:57   #33
Parch

Cytat:
Napisał asmaga Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy macie może schemat instalacji BLIS albo wiecie, gdzie się on znajduje, żebym mógł w razie potrzeby pomóc elektrykowi w namierzeniu problemu?
Zostaw temat elektrykowi. Za słaby jesteś merytorycznie i do tego nie chce Ci się poszukać. Wolisz, żeby Ci podano na tacy.
Stary 22-01-2025, 16:10   #34
asmaga

Witam, dziękuję za szybką odpowiedz. Nie sądziłem ze pisząc posta zostanę osądzony o to czy jestem słaby czy mocny.

Zostawiłem auto u elektryka i niestety nie pomógł mi stąd zwróciłem się tutaj. Myślałem ze uzyskam pomoc. Awaria BLIS to nie jest częsta awaria i nie koniecznie każdy elektryk samochodowy się na tym zna, stąd zwróciłem się na forum o wskazówki.

Mimo to dziękuje za pomoc.
Stary 22-01-2025, 16:19   #35
Parch

Cytat:
Napisał asmaga Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie sądziłem ze pisząc posta zostanę osądzony o to czy jestem słaby czy mocny.
Nie napisałem, że jesteś słaby. Napisałem "za słaby". Jeśli wolisz bardziej pozytywny przekaz, to mogę napisać, że jesteś "niezbyt mocny".
Cytat:
Zostawiłem auto u elektryka i niestety nie pomógł
No to może udaj się do prawdziwego elektryka, bo BLIS to nie jest "rocket science".

BTW. FCP bardzo chce Ci pomóc, ale nie w taki sposób, jak to sobie wymyśliłeś. Najpierw użyj funkcji "szukaj". Wpisz w działach dotyczących S-MAX mk1 lub Mondeo mk4 frazę BLIS i poczytaj tematy, które dotyczą tego układu. Będziesz widział więcej.

Ostatnio edytowane przez Parch ; 22-01-2025 o 16:21
Stary 22-01-2025, 16:22   #36
lukaszooo

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020

Na czym zna się elektryk skoro nie na modułach ��
Widać radary na komputerze ?Bliss to jeden z prostszych systemów. Do radaru dochodzą 4 przewody, do lusterka 2.
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2025, 08:30   #37
asmaga

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie napisałem, że jesteś słaby. Napisałem "za słaby". Jeśli wolisz bardziej pozytywny przekaz, to mogę napisać, że jesteś "niezbyt mocny".
No to może udaj się do prawdziwego elektryka, bo BLIS to nie jest "rocket science".

BTW. FCP bardzo chce Ci pomóc, ale nie w taki sposób, jak to sobie wymyśliłeś. Najpierw użyj funkcji "szukaj". Wpisz w działach dotyczących S-MAX mk1 lub Mondeo mk4 frazę BLIS i poczytaj tematy, które dotyczą tego układu. Będziesz widział więcej.
dziękuję za nakierowanie mnie na problematykę i wskazówki.
Stary 25-01-2025, 21:54   #38
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020

Najlepiej na start podpiąć sie do komputera i sprawdzić błędy. Będzie widać, co sądzi system samochodu. Teoretycznie jest pewnie możliwe, że to awaria sygnalizacji w lusterku, wtedy szkoda byłoby grzebać po całym aucie.
"Czujniki" to radary po obu stronach zderzaka z tyłu. Prawdopodobne problemy zostaly wymienione w tym wątku.
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
blis

Zasady postowania