Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-11-2022, 20:42   #41
yaris1
ford::professional

Imię: Jarek
Model: Kuga
Silnik: 2.0 tdci 161KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Doinstalowanie nawigacji -zamiana na Androida

Cytat:
Napisał vinox Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no właśnie ja się na tym nie znam a na zdjęciu nie widać ;/
Dioda. Ma za zadanie puszczenie napięcia w jednym kierunku z możliwością zaniżenia napięcia o 0.5- 0.7V
Komunikacja can w chińskich canbus działa na prądach 1.5V do 3.5V

yaris1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-06-2023, 10:10   #42
Kroks
ford::amateur

Imię: Przemysław
Model: MK4
Silnik: 2.0Tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Stacja multimedialna

Czy ktoś z kolegów ma zamontowaną stację multimedialną w swoim Mondziaku? Chodzi mi o forda MK4 2008 rok. Jak się sprawdza zamiast radia Sony? Dzięki za odpowiedź
Kroks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2024, 15:21   #43
Chaser

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0, 145 KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Radio Android do Mondeo MK4 przed liftem

Na początku zaznaczę, że widziałem tematy związane z radiem Android, ale nie do Forda Mondeo MK4, dlatego pozwoliłem sobie stworzyć nowy temat.

Zastanawiam się nad radiem z Androidem do MK4. Zakupiłem Forda już z takim radiem, ale to chyba jedno z tańszych. Muli i jakość dźwięku jest słaba (chyba słabsza niż na oryginalnym radiu, ale nie miałem okazji tego porównać). Chciałbym je wymienić na jakiś lepszy model. W polskim internecie znalazłem coś takiego:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
i

Radio z drugiego linku zachęca informacją o końcówce mocy firmy Toshiba z mocą: 4x55W albo 4x60W (raz podają tak, raz tak). Niestety nie ma żadnych szczegółów jaki jest model DSP, wzmacniacza czy tunera radiowego. Do tego to radio nie ma możliwości włożenia karty SIM.

Na Aliexpress znalazłem np. takie radyjko [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] S5 B) w wersji 4 GB RAM i 64 GB pamięci wew. Ma praktycznie wszystko co mi potrzebne. Podane są też dokładne dane techniczne jak tuner radiowy (TSC4745 w modelach poniżej 64 GB i TDA7708 w modelach powyżej 64 GB), DSP (BD37534FV poniżej 64 GB i BU32107EFV powyżej 64 GB) oraz wzmacniacz mocy (napisane jest Amplifiler IC - TDA7388 poniżej 64 GB i TDA7851 powyżej 64 GB). Czy te układy scalone są dobrej jakości czy rozglądać się za radiem z innymi układami scalonymi? A jeśli tak, to jakimi?

Jedyne co na tę chwilę mnie, powiedzmy, martwi w tym radiu z Aliexpress, to w parametrach technicznych podana jest moc wyjściowa 4*45W i zastanawiam się czy przez to jakość dźwięku nie będzie gorsza od tego radia New Car Solutions (NCS), które chwali się końcówką mocy Toshiby. Ta moc 4x45 jest ok czy lepiej szukać coś mocniejszego?

Jeśli chodzi o procesor, to na Izzishop radio 4/64 ma procesor Topway TS18 UIS8581A Cortex-TMA55 8 rdzeni x 1,6 GHz, NCS ma 8 rdzeniowy procesor o taktowaniu 2,6 GHz (nie podali modelu), a ten z Aliexpress 8-rdzeniowy procesor UIS 7862S Octa Core 2,0 GHz. Chyba wszystkie radia mają Androida 12.

Raczej skłaniam się do wersji min. 4/64 z procesorem 8-rdzeniowym. Przyznam, że nie wiem na co jeszcze zwrócić uwagę przy poszukiwaniu radia. Czy 4 GB RAM wystarczy, jeśli radio ma służyć do słuchania ... radia, muzyki ze Spotify, dodatkowo do używania map Google czy Yanosika, rozmów przez zestaw głośnomówiący, obsłużyć modem LTE/4G i żeby miało możliwość podpięcia kamery cofania? Czy lepiej zainwestować w wersję z 6 GB RAM? Bo pamięć wew. 64 GB to raczej na luzie powinna wystarczyć.

No i na koniec, co obowiązkowo potrzebne jest do dokupienia do tego typu radia? Podejrzewam, że moduł CAN-BUS, ew. mikrofon zewnętrzny i wzmacniacz antenowy (słyszałem, że te radia mają problemy z odbieraniem radia FM), ale czy coś jeszcze?

Trochę się spisałem, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto dotrwa do końca i coś podpowie ze swojego doświadczenia. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Będę wdzięczny za jakiejkolwiek rady i pomoc. Pozdrawiam.
Chaser jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2024, 15:48   #44
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Radio Android do Mondeo MK4 przed liftem

tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2025, 16:14   #45
Arccov
ford::beginner

Imię: Arkadiusz
Model: Mondeo
Silnik: 1.6 ecoboost
Rocznik: 2013
Arrow Android Radio (Dudu) Mondeo

Dzień dobry,

Zbieram się z zamiarem zmiany radia w moim Mondeo lift z Blaupunkt NX na androida. Znalazłem dość fajne radia na andku:

Może ktoś z Was użytkuje takie coś? bądź ma coś godnego polecenia? Chętnie się dowiem czego używacie. Pozdrawiam.
Arccov jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2025, 20:36   #46
pawcik93

Silnik: 1.8
Rocznik: 2007
Domyślnie Radio z androidem

Mam bardzo wczesne jak nie pierwszej serii mondno mk4 (jest z 07r) i stare radio które u nikogo innego z moich znajomych nie widziałem

unnamed.jpg

Pytanie czy ten relikt da się zamienić na takie nowe z Android Np:

Przechwytywanie.jpg
pawcik93 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2025, 07:12   #47
jarek33
ford::advanced

Imię: jarek
Model: MKI MKII MKIIIMKIV
Silnik: 2,0 1,8 2,0 1,6
Rocznik: -92, -98, -02, -14
Domyślnie Odp: Doinstalowanie nawigacji -zamiana na Androida

Da się
jarek33 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2025, 10:57   #48
marjanoos
ford::beginner

Model: Mondeo MK4 LB
Silnik: 2.0 TDCi 163KM
Domyślnie Odp: Radio z androidem

Cytat:
Napisał pawcik93 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pytanie czy ten relikt da się zamienić na takie nowe z Android Np:

Zastanów się, czy chcesz takie guano ładować do Mondeo. Serio jest dużo lepszy wybór w tej cenie.

Bump:
Cytat:
Napisał Arccov Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzień dobry,

Zbieram się z zamiarem zmiany radia w moim Mondeo lift z Blaupunkt NX na androida. Znalazłem dość fajne radia na andku:

Może ktoś z Was użytkuje takie coś? bądź ma coś godnego polecenia? Chętnie się dowiem czego używacie. Pozdrawiam.
To stosunkowo coś nowego, w tej cenie dobra opcja.
marjanoos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2025, 12:28   #49
pawcik93

Silnik: 1.8

Cytat:
Napisał marjanoos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zastanów się, czy chcesz takie guano ładować do Mondeo. Serio jest dużo lepszy wybór w tej cenie.

Bump:

To stosunkowo coś nowego, w tej cenie dobra opcja.

Dziękuje za podpowiedź ale mi tylko zależało na odp czy da radę z tak starym aucie zamontować radio z antkiem i dotykowym wyświetlaczem teraz wiem że tak a moje propozycja byłą pierwsza lepsza i chodziło tylko o pogląd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a jak chodzi o twoją propozycje to zwyczajny chińczyk jak każdy inny raz lepszy raz gorszy tylko z marzą :

pawcik93 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2025, 21:05   #50
pankrakus
ford::professional

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał pawcik93 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[...]
mi tylko zależało na odp czy da radę z tak starym aucie zamontować radio z antkiem i dotykowym wyświetlaczem
[...]
a jak chodzi o twoją propozycje to zwyczajny chińczyk jak każdy inny raz lepszy raz gorszy tylko z marzą :
[...]
Witam
To właściwie o co koledze chodzi? => chcesz wymienić radio czy tylko pogadać?

pozdrawiam
pankrakus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mk4 , mondeo mk4 , radio mk4

Zasady postowania