![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Robin
Model: fiesta
Silnik: benzyna
Rocznik: 2012
|
Witam, kupiłem niedawno tourneo courier z 2020r . Samochód ma czujniki parkowania ale nie ma kamery cofania. Chciałbym się zapytać czy istnieje możliwość dołożenia kamery. Jak to sprawdzić, dodam że wyświetlacz jest duży dotykowy. Z góry dziękuję za podpowiedź.
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Każdy Sync3 obsługuje kamerę cofania. Czy w tym aucie jest wiązka (lub jej jakieś fragmenty...) do podłączenia kamery nijak się nie zgadnie inaczej niż sprawdzając to "fizycznie" w aucie. Nic w tej sprawie po VIN się nie sprawdzi. Pytanie także jest czy rozważana jest kamera fabryczna, oryginalna czy też jakiś "chińczyk". Funkcjonalność "chińczyka" jest z oczywistych względów "podstawowa" (wyświetla obraz... no chyba, że ma się pecha to wtedy nie wyświetla...). Gdyby to miał być oryginał, to potrzebna jest taka listwa drzwi tylnych z kamerą: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] oraz wiązka drzwi tylnych pod kamerę. Reszta wiązki powinna się dać dołożyć w miarę bez problemu... Jest tam jeden niuans - czy BCM auta obsłuży LIN do tej kamery oryginalnej. Generalnie o "trochę większy rzut beretem" jest kolega [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i warto się z nim skontaktować by ocenił "co się da i po ile"...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 04-02-2025 o 20:10 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Tourneo Courier
Silnik: 1.5tdcu
Rocznik: 2017
|
Cześć, podłączę się do tematu, żeby nie zakładać nowego. Otóż kupiłem pełny zestaw sync3 wraz z kamerą. Mam wszystkie wtyczki i wiązkę z klapy(tyle, z podwójnych drzwi, a ja mam klapę). Wyciągnąłem samą wiązkę do kamery. I idzie tam 6 żył. O ile przy kostce do synca jestem w stanie 4 kable podpiąć(po kolorach) zostaje mi pewnie zasilanie. Jest gdzieś schemat do tej wiązki kamery, żeby dobrze podpiąć zasilanie? Kupiłem kabel 5 żyłowy, więc mogę się z zasilaniem podpiąć przy apim'ie.
Czy może będzie lepiej po kablach co idą z kamery? Kamerka oryginał forda. Dzięki za pomoc! Ostatnio edytowane przez Misku87 ; 09-09-2025 o 17:16 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
Może w tym wątku, na rosyjskim forum znajdziesz potrzebne informacje [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] pozdrawiam
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Tourneo Courier
Silnik: 1.5tdcu
Rocznik: 2017
|
Znalazłem taki schemat i w zasadzie zielony to powinie byc plus skoro idzie do skrzynki z bezpiecznikami. Co do zółto-niebieskiego mam lekki dylemat bo w kostce od auta ten zółty jest trochę ciemniejszy i kabel jest cieńszy niż w kostce od wiązki z klapy, ale to chyba nie ma się co sugerować?
Jestem w 80% pewny jak to podpiąć, ale wolę się upewnić czy dobrze myślę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|