![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 12-01-2013
Model: focus
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
|
Ja mam bardzo podobnie tylko u mnie w przedziale od 1,5 do 2 tys obrotów tak się dzieje:/
Dochodził u mnie jeszcze błąd wycieku paliwa, ale po wymianie wtrysków błędu już nie wywala a falowanie zostało, wymieniałem też zawór podciśnienia ale też nie pomogło, więc podpinam się pod pytanie. A co z tym przegubem, mógłby powodować coś takiego??
|
|
|
#12 |
|
ford::average
![]() Imię: Maciej
Model: Focke-Wulf
Silnik: 2.0 TDCI 163km by Mayak
|
Miałem kiedyś podobnie w silniku 2.0 163KM. W serwisie usłyszałem, że szyna common rail jest uszkodzona. Na forum w USA znalazłem błahy powód i zalecenie co należy sprawdzić. W moim przypadku wymiana filtra paliwa zlikwidowała problem natomiast w serwisie już zamawiali szyne.... Przy obrotach 2000-2400 następowało falowanie oraz widoczne były pęcherzyki powietrza w przewodzie paliwa który wychodził z filtra paliwa. Więc wymień filtr paliwa wraz z uszczelką i wtedy zobacz.
Ostatnio edytowane przez lapawwa ; 30-09-2020 o 16:01 |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 19-04-2019
Model: Focus MK III
Silnik: 1,6 TDcI
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::professional
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
|
czyść zawór ciśnienia na listwie lub wymiana
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Imię: Konrad
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2011
|
Witam wszystkichGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestem nowym użytkownikiem forum a zarazem świeżym posiadaczem Focusa MK3 1.6 TDCI. Samochód kupiłem tydzień temu, sprowadzony z Niemiec od handlarza, przy zakupie wszystko było ok, ale teraz gdy zapalam forda na zimnym delikatnie faluja obroty i słychać głośniejsza pracę silnika co trochę mnie niepokoi. Samochód po wymianie oleju i wszystkich filtrów , czekam na wymianę rozrządu. Mechanik który wymieniał olej stwierdził że samochód jest w bardzo dobrym stanie a, a jak poprosiłem o diagnozę usterki samochodu zapalanego na zimnym to niczego nie potrafił powiedzieć. Macie jakieś pomysły ? Może uda mi się wrzucić nagranie z dzisiejszego startu jakoś przed południem to będzie łatwiej ocenić. Z góry dzięki za odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCi 115 KM
|
Witam,
mam podobne objawy w Focusie mk3 1.6tdci 115KM. Po odpaleniu auta na zimnym obroty potrafią delikatnie falować i w zakresie 1400-2000obr/min potrafi nierówno się wkręcić na obroty. Przy ruszaniu szarpnie. Dzieje się teraz tak po odpaleniu przez max 5min. Po tym czasie auto jeździ bez problemu, przyspiesza bez szarpania. Jak auto postoi z 2h i odpalę je, to nie ma problemu. Powyższe szarpanie jest tylko jak auto się wystudzi np przez noc. Błędów oczywiście żadnych nie ma. Po odpięciu EGR nierówne wkręcanie na obroty zostaje, klapa gasząca czysta, jest sprawna. Zrobiona jest próba przelewowa po 4.5min wyszło: 21,5ml, 25ml, 23ml, 25ml. Co można jeszcze sprawdzić? |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCi 115 KM
|
Przekopałem forum, odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem. Pacjent Focus MK3 1.6Tdci 115km.
Podczas dojeżdżania do świateł i wciśnięciu sprzęgła obroty spadają i na moment podchodzą do góry. Co może być powodem. EGR wymieniony, klapa gasząca czysta, Maf sensor wyczyszczony, brak błędów. Jedynym błędem był P02CD - był to już błąd praktycznie stały, wtrysk nr 1 wymieniony, brak poprawy - wtrysk nowy, nie regenerowany. W Forscanie kod nowego wtrysku wpisany, zrobiona adaptacja/przyuczenie. Bardzo sporadycznie pojawia się taki błąd ale na drugim wtryskiwaczu. Autem najechane przeze mnie ponad 100tys i te błędy z wtryskami występowały ale nie było problemu z tymi obrotami. Auto ma 222tys przebiegu. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|