![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 02-03-2008
Model: C-Max
Silnik: 1753 Fordowski TDCI Lynx
Rocznik: 2006
|
Witam.
Dopadły mnie zapewne problemy ze wtryskami, ponieważ rano (lub po długim postoju) nie raczy uruchomić się. Zakręci sekundę-dwie, po czym odcina rozruch. Dzisiaj rano w drodze wyjątku (mimo -5 na zewnątrz) po czwartej próbie zagadał, waląc przez chwilę chmurą szarego gryzącego dymu z zapachem niedopalonej ropy. Trwało to kilka sekund, taśkał przy tym i nie słuchał się gazu. Potem załapał normalnie. Dodam ze każda z prób to 3-4 grzania pod rząd. Wczoraj nie było mowy o zagadaniu, moje uruchomienie polegało na wyjęciu czujnika temperatury z rury dolotowej i dozowaniu przez dziurkę plaka przy jednoczesnym kręceniu za pomocą kabelka podpiętego bezpośrednio pod sterowanie rozrusznika (jest krótki kabelek z wtyczką, którą wypiąłem i sam podałem sterowanie z baterii). To ze nie pali rozumiem, wtryski papa, z resztą pomarańczową lampką silnika świeci (ale nie lampką świec). Nie kumam tylko czemu on odcina mi po sekundzie - dwóch rozruch, przez co muszę go chełtać spod maski na krótko? Jest jakiś przekaźnik odcinania rozruchu, tylko co go steruje? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Po części sam sobie odpowiedziałem. Znalazłem schemat i jest przekaźnik rozruchu, gdy sterownik mu zabierze masę, to przestanie kręcić. Trzeba będzie znaleźć gdzie on jest. Dzisiaj dobrowolnie zagadał za pierwszym razem, przy 3cim podgrzaniu. Może zacznę od wymiany filtra.
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dokładnie tak myślałem, gdy kilka dni temu pierwszy raz mnie to spotkało. Robił serię krótkich prób rozruchu, po czym odcinał. Za którąś próbą sfolgowałem, bo słyszałem wyraźnie że bateria się kończy. Wymieniłem aku na nowy (stary miał już tylko kilka Ah, od świąt, w ciągu dnia gdy tak z 20 razy otworzyłem i zamknąłem drzwi lub bagażnik żeby wyjąć potrzebne narzędzie, na fajrant 3 razy było pchanie). Teraz mam 85Ah nówkę, więc wariant ze spadkiem napięcia już jest raczej mało realny. Nowa bateria naładowała się zaraz po montażu trasą 200km.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dobrze, tak trzeba będzie zrobić.
Na razie nie odmawia, pali. Trudno więc szukać usterki w "sprawnym". Lampka świeci, ale to już podpięcie w przyszłym tygodniu diagnostyki coś powie. Wygoglałem gdzieś że błędy faz między górnym a dolnym wałem potrafią powodować odcinki ze strony sterownika, może pasek warto sprawdzić? Wydaje się mało prawdopodobne, mimo nienajlepszych wtrysków auto w spokojnej jeździe charakteryzuje się ekonomią, da się zejść na 4,7-5l/100km, z przestawionym rozrządem nawet gdyby chodził, pewnie by więcej palił.. |
|
|
|