![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Andrzej
Model: Ranger
Silnik: 2.0biturbo
Rocznik: 2024
|
Podczas jazdy zniknęło wspomaganie hamulców, pojawia się komunikat "skontroluj układ hamulcowy".
Hamulce ogólnie działają, z radarem hamuje prawidłowo. Pedał jest bardzo ciężki, użycie wymaga bardzo dużej siły. Czy ktoś się już z tym spotkał? Czy jest ktoś z forscanem z Poznania lub okolic z kim mógłbym się umówić na sprawdzenie? Wysłane z mojego Pixel 7 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Dobra, już wiem co go boli. Zniknęło całkowicie podciśnienie, nie ma sterowania reduktorem, nie ma sterowania turbiną.
Ciekawe czy któryś z przewodów spadł czy vakupompa umarła... Wysłane z mojego Pixel 7 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Ford Ranger XLT
Silnik: R4 2.2 TDCi Duratorq 160 KM
Rocznik: 2016
|
Ja kilka razy miałem taki komunikat "skontroluj układ hamulcowy" zaraz po odpaleniu silnika ale po zgaszeniu i ponownym odpaleniu lub przejechaniu kilku km problem znikał sam... zastanawiałem się co to może być bo po podpięciu interfejsu diagnostycznego nie myło żadnego błędu. Nie wiedziałem, że mamy wspomaganie hamulców podciśnieniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Każdy współczesny diesel ma wspomaganie układu hamowania podciśnieniem.
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
A skoro jesteśmy przy hamulcach, czeka mnie wymiana klocków, szczęk, tarcz na pewno i może bębnów. Co polecacie sprawdzonego? Zastanawiam się nad zestawem (klocek+tarcza) BOSCH lub tarcza BREMBO + klocek TEXTAR. Na tył to za bardzo wyboru nie ma bo są tylko albo BOSCH albo TRW lub TEXTARy. ATE mocno odstaje cenowo i chyba to przerost formy nad treścią tyle wydawać kasy... Ostatnio edytowane przez mati_8 ; 04-01-2025 o 10:10 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Ok, miałem napisać - vakupompa umarła.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Ile Cię kosztował ten "pogrzeb" takiej pompy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez arturek ; 09-01-2025 o 19:05 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
1640 zł na f-vat, ale mam ubezpieczenie z CarGuarantie i oni płacili.
Wysłane z mojego Pixel 7 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: S-MAX / FOCUS MK3
Silnik: DW10 / DW10C
Rocznik: 2009 / 2012
|
w 2.0 diesel jest temat jeden, awarii ulega vacu z powodu łuszczącego się paska który zatyka wejście oleju do pompy i pracuje na sucho.
Co uszkadza rdzeń, otwór w vacu to jak pamiętam 1mm i byle zanieczyszczenie i awaria. Spotkałem się w tym temacie już z kilkoma awariami, ostatni to miał przerobione węże sterowania i pomylone wejścia. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Jak widzę, dostęp do pompy próżniowej jest trochę skomplikowany (pod podszybiem).
Jak będzie cieplej, muszę sprawdzić u siebie szczelność króćca zasilającego serwomechanizm hamulca, bo zauważyłem, że podczas chłodniejszych dni, przewód mocno „ciągnie” króciec powodując lekkie przechylenie. Jeśli jest tam delikatna nieszczelność, to może powodować utratę podciśnienia w systemie i twardość hamulca po dłuższym postoju (przed uruchomieniem silnika). A właśnie taki objaw mam od kilku miesięcy. Po uruchomieniu silnika wszystko jest OK, ale wolę dmuchać na zimne, niż stracić gdzieś na trasie wspomaganie hamulców. |
|