![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imię: Oskar
Model: FORD FUSION USA
Silnik: 1.6 ECOBOOST
Rocznik: 2014
|
![]()
Cześć,
Zakupiłem pół roku temu Ford Fusion SE 2014 w którym jak się już dowiedziałem był przekładany panel środkowy. Nie działały mi grzane fotele a klimatyzacja dwustrefowa reagowała na zmianę temperatur tylko po stronie kierowcy. Teraz po wizycie w warsztacie wiem już że nie mam klimatyzacji dwustrefowej ani grzanych foteli - mam za to przyciski od nich. W auto włożyłem już trochę pieniędzy i nie chce się go pozbyć. Stąd mam dwa pytania: Czy maty grzewcze z Mondeo MK5 powinny współpracować z moim samochodem? Oraz czy jest jakaś możliwość dołożenia sterownika do klimatyzacji tak aby rozdzielił dwie strefy czy wiąże się to też z ograniczeniami sterownika głównego auta? Dostałem w warsztacie propozycje zmostkowania klimatyzacji tak aby kierowca ustawiał temperaturę po stronie pasażera równocześnie ze swoją, jednak podziękowałem żeby poradzić się tutaj. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie! edit: załączam link mat które znalazłem i chciałbym zamontować [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
FORD FUSION USA 2014 1.6 ECOBOOST Ostatnio edytowane przez Oskar Gdynia ; 18-02-2025 o 00:16 Powód: Dodanie linku |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
Był taki temat na forum (skutecznie wykonany, też dotyczył Fusiona USA...) - więc trzeba sobie poszukać jak to zostało ogarnięte. Maty foteli są takie same pod warunkiem, że fotele są takie same. Było kilka różnych kształtów foteli. Wiązki do grzania foteli zapewne także nie będzie , więc i tę wiązkę trzeba będzie dokładać. Sterowanie grzaniem foteli też jest w panelu klawiszy, więc ono już jest...
------------------------------------------------------------------------------------------------ Nadal tu jestem ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 18-02-2025 o 22:26 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Przeszukam forum w takim razie.
Bardzo dziękuje za wskazówki!
![]() |
#4 |
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
|
![]()
Samemu możesz zrobić pseudo klimatronik , wystarczy 3 kabelki przepiąć no chyba ze chcesz podmienić całą nagrzewnicę ale to już wiejsza robota z wyjmowaniem stelażu i wypuszczeniem czynnika. A odnośnie mat grzewczych to ja przekładałem fotele z mondeo mk5 i z foteli fusiona przekładałem kilka rzeczy do foteli z mondeo bo jest kilka różnic. Wiązek pod fotelami też nie było ale da się wszystko ogarnąć samemu przy odrobinie chęci i odpowiednich warunkach.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
Mam fotele skórzane w full elektryce, brakuje im tylko grzania.
Czy możesz rozwinąć motyw z przepinaniem kabli do klimatroniku? Jak w warsztacie zaproponowali mi zmostkowanie tej klimatyzacji to mówili że i tak trzeba zrzucić całą deskę rozdzielczą. Znasz jakąś drogę na skróty?
![]() |
#6 |
|
![]()
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Całą wiedzę na ten temat mam z tego linku A mniej więcej trza zrobić .... Zamień szpilki 8, 9 i 10 ze złącza C2402A w FCIM z pinami 13, 14 i 18 na drugie złącze C2402B w FCIM. Będą występowały błędy DTC po podłączeniu kampa ale klima będzie działać i nie trzeba rozbierać deski a wystarczy wyjąć panel FCIM by mieć dostęp do wtyczek oraz mieć wyjmaki pinów lub coś czym da się piny wyjąć . Odnośnie mat grzewczych to zakup sobie komplet i o ile pamiętam siedzisko robi się bardzo łatwo ale chyba nawee oparcie da się jakoś opanować . Jeśli masz schematy to rozrysuj sobie podłączenia i sprawdź co masz w aucie a co musisz dokładać Jeszcze jedna rzecz odnośnie mat grzewczych to fotel pasażera w fusionie ma taką specyficzną rzecz jak mata zajętości a raczej taki zbiornik z płynem czego nie ma mondeo i to musisz zrobić na tyle delikatnie by czegoś nie urwać , Fotel kierowcy zrobisz bez problemów Ostatnio edytowane przez EW1 ; 19-02-2025 o 11:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź! Jadą do mnie maty z Mondeo MK5 Titanium także będę walczył. Teraz próbuje zdobyć schematy żeby ogarnąć tą klimatyzacje, jednak nie mogę otworzyć Twojego linku.
![]() |
#8 |
|
![]()
2gfusion otwieram przez mozille
|
![]() |