Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-08-2023, 17:38   #181
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza

Witaj. Co do odczytów z pidów, nie zauważyłem jakichś kolosalnych różnic. Auto jeździ poprawnie, żadnego błędu nie mam, a przejechałem od tego czasu już na prawdę sporą ilość kilometrów. U mnie jednak pojawiał się sam p1102 i brak towarzyszących mu tych o których piszesz a które to są mi również bardzo znajome. Powiem tak. Swego czasu korespondowałem z paroma osobami które miały dokładnie takie objawy jak ty - boost Ok, ale wskakiwały dokładnie te 3 błędy, czasem właśnie nawet od razu po zapłonie. Chłopaki wymieniali nawet turbiny - bezskutecznie. Skończyło się tym że sprzedali auta, problem niby u któregoś został rozwiązany ale nie dowiedziałem się jaki magiczny trik wykonał mechanik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeśli chodzi o akumulator i odłączanie klem - to samo zrobi ci Forscan i reset PCM. Ja miałem odłączony aku na całą noc i nic a nic to nie dało. Tak więc wg mnie to fałszywy trop.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2023, 20:28   #182
BalROCK
ford::beginner

Imię: Mateusz
Model: Ford C-Max MK2
Silnik: 2.0 TDCi 150KM (T7DB)
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] dzięki za info. Pogadałem dzisiaj ze znajomym, który ma S-maxa z DW10C bodajże, też miał ten problem i u niego pomogła wymiana zaworu N75. Jak rozumiem, ty pisząc o wymianie elektrozaworu turbo miałeś na myśli włąśnie N75 - tj ten
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Wygłuszając nadkola wczoraj dostałem się do PCMu i wobudowie brakowało dwóch śrub przez co złącza były nieco zapiaszczone, także ten trop z zaśniedziałymi stykami na PCM też może mieć sens. Póki co obserwuje - zacznę od wymiany filtra powietrza.

Apropo odłączania aku - rozumiem, że żądnych cudów w postaci kodu radia itp nie muszę się spodziewać? Generalnei zakodowanie szyb, stacji i tyle?
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i jeszcze jedno pytanko (bo coraz bardziej podejrzewam N75 jako odpowiedzialnego za mój problem (po wyłączeniu silnika pierdzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) - czy w Forscanie są jakieś PIDy pokazujące pracę konkretnie tego zaworu?

Ostatnio edytowane przez BalROCK ; 06-08-2023 o 17:40 Powód: update
BalROCK jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2025, 11:58   #183
Michal321

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci

Cytat:
Napisał zmulim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witaj. Co do odczytów z pidów, nie zauważyłem jakichś kolosalnych różnic. Auto jeździ poprawnie, żadnego błędu nie mam, a przejechałem od tego czasu już na prawdę sporą ilość kilometrów. U mnie jednak pojawiał się sam p1102 i brak towarzyszących mu tych o których piszesz a które to są mi również bardzo znajome. Powiem tak. Swego czasu korespondowałem z paroma osobami które miały dokładnie takie objawy jak ty - boost Ok, ale wskakiwały dokładnie te 3 błędy, czasem właśnie nawet od razu po zapłonie. Chłopaki wymieniali nawet turbiny - bezskutecznie. Skończyło się tym że sprzedali auta, problem niby u któregoś został rozwiązany ale nie dowiedziałem się jaki magiczny trik wykonał mechanik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeśli chodzi o akumulator i odłączanie klem - to samo zrobi ci Forscan i reset PCM. Ja miałem odłączony aku na całą noc i nic a nic to nie dało. Tak więc wg mnie to fałszywy trop.

Cześć, udało ci się rozwiązać? Niestety post ma 19 stron i mogłem przeoczyć. Mój wywala p1102 wyłącznie podczas hamowania silnikiem i wyłącznie poniżej 1500obr. Brak egr ( wywalony), turbo pracuje wzorowo, dolot czysty i szczelny. Ciśnienie w kolektorze cały czas wzorowo z oczekiwanym.
Michal321 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2025, 12:15   #184
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016

Tak, u mnie już od kilku lat święty spokój z p1102, objawy bardzo podobne jak u Ciebie miałem. Jest w tej sprawie nawet biuletyn techniczny Forda. Ja wymieniłem wszystkie węże podciśnienia i elektrozawór turbo na nowe. Oprócz tego nowy filtr powietrza Mann, zwracając baczną uwagę by się nie pozaginał. I tyle w sumie.

zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2025, 13:50   #185
Michal321

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

U mnie został w takim razie ten zaworek z turbo n75, a kurde wywalił kiedyś błęda od turbo, już kodu nie pamiętam, ale ze ampituda sygnału mniejsza niż minimum. Było to dziesiatki kilometrów temu i nie wróciło więc olałem.

Swoją drogą, moje odkrycie - na mapie 150km p1102 nie wyskakuje haha

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 27-02-2025 o 13:55
Stary 27-02-2025, 13:51   #186
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Bo mapa 150KM ma po prostu ucięte doładowanie
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2025, 02:22   #187
Michal321

No i właśnie chyba znalazłem coś co się łączy. Zapisywałem regularnie parametry. Maf był zawsze większy niż oczekiwane. Na mrozach ta różnica się jeszcze powiększała. Aktualnie przy ok 10 stopniach na dworze p1102 zniknal całkiem na obu mapach.

Mam teorie które musze sprawdzic, ale wszystko wskazuje na map lub coś z nim powiązane. Map wymieniłem, więc zostaje elektryka. Z tego co patrzę po wykresach to strategia ECU wygląda następująco :
- ciśnienie doładowania na sztywno z oczekiwanym
- dawka paliwa w oparciu o maf

Jeżeli mam rację to map zaniża odczyt, stąd większy odczyt maf, pcm pcha za dużo powietrza wierząc ślepo w map. Może zaniżać chociażby przez np za niskie napięcie zasilania lub problem z masą, wtyczka itp.

Pytanie do was, masa do czujników jest brana z bezpośrednio ECU a ECU bierze z obudowy czy jest osobny punkt masy?

Bump: Maf działa na pwm, więc jego odczyt byłby pewny. Zobaczymy jak to się rozwinie
Stary 28-02-2025, 12:05   #188
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał Michal321 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- ciśnienie doładowania na sztywno z oczekiwanym
Nie mam pewności, że to tak działa.
Z kolegą zmulim porównywaliśmy swego czasu bardzo mocno doładowanie w naszych autach (w czasach jak diagnozował swój problem P1102).
U mnie w aucie ciśnienie doładowania ZADANE jest zawsze na poziomie 2,75 bara na 4-6 biegu przy pełnym bucie, a u Piotrka było to znacznie mniej wtedy.

Gdzieś kiedyś na YT (u profesora Chrisa albo u AutoDyżur EKG) słyszałem taką teorię, że nowoczesne sterowniki zadają sobie na stałe obciążenie silnika, a do niego dobierają resztę parametrów.

Ale jeśli zignorować moje pomysły, to ta Twoja teoria ma duży sens...

Bump: Dorzucam schematy.

PCM i jego masa (widać piny z których jest brana):
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

MAF
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

MAP

EDIT2: Tragizm, jak forum pozmniejszało te screeny!! Nie wiem jak to zrobić, żeby nie obcinał wielkości -.-
Jak chcesz to podeślij mejla na pw, podeślę Ci co mam
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg pcmgit.jpg (18.6 KB, 98 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg maf.jpg (13.8 KB, 88 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg map.jpg (15.7 KB, 87 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 28-02-2025 o 12:23
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2025, 16:29   #189
Michal321

Dzięki wielkie za schematy.
Zmierzyłem napięcie zasilania map na samym zapłonie, 4,8v z 5V żałuję, że nie odpaliłem auta bo wtedy zwiększa się obciążenie tej Lini..

Dodatkowo kolejna zaobserwowana anomalia
Map 80kpa ( Wypalanie dpf na postoju) maf 9g, oczekiwane ok 8.80.
Map 103kpa ( wolne obroty), maf 13g, oczekiwane 11 z kawałkiem.
Roznica pogłębia się wraz ze zwiększeniem ciśnienia w kolektorze aż dochodzimy do średniego obciążenia, jednostajna jazda na 5 biegu gdzie wynosi uwaga 200% wartości oczekiwanej maf oczekiwany np 30g/s a mierzony 60g/s.

Z kolei pod butem różnica spowrotem się zaciera - maf 120g/s oczekiwane 100g/s, ale obcina już wtedy map, do tego momentu map jest zawsze 1:1 z oczekiwanym, przy bucie brakuje 0,2-0,4 bara względem wartości oczekiwanej i poprawia się lambda.

Bump: Z tą lambdą jest taki niepewny temat, ale no przy małym i średnim obciążeniu wskazuję prawie ciągle 2.0 co jest chyba górna granica skali, pewności nie ma, ale wygląda jakby potwierdzała maf - za dużo powietrza

Bump: *Powyższe dane są z mapy 150km, szczyt w kolektorze 255kpa
Stary 28-02-2025, 22:53   #190
Michal321

Sprawdzone bardziej pod tym kątem, auto stało 8h. Zapis parametrow - kilka sekund po odpaleniu spadły mu odczyty czujników temperatury o 2 stopnie względem zapłonu. Wzrosło też napięcie na wtyczce map do 4,9V i spadło spowrotem po zgaszeniu na samym zapłonie.
Skubany próbuje to korygować dlatego nie wali błędem, być może mieści się to w jakiś " widełkach" niemniej z tego co się dowiedziałem norma to max 5 setnych volta odchylki.
Odpowiedz

Zasady postowania