Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-03-2025, 17:01   #1
Dariusz_B
ford::advanced

Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Halogeny i DRL w jednym

Przyszedł mi do głowy pomysł, aby ochronić wypalenie odbłyśnika świateł ksenonowych, które aktualnie są w regeneracji, że zamontuję światła przeciwmgłowe zintegrowane z DRL. Czytałem gdzieś, że można ku temu wykorzystać instalację świateł skandynawskich. Ze schematu C307 nie umiem jednak wywnioskować, czy opcja skandynawska obejmuje również światła ksenonowe. Będę wdzięczny czy/jak mogę uruchomić DRL, żeby nie palić ksenonów za dnia. Z góry dziękuję.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Zrzut ekranu z 2025-03-15 16-59-54.jpg (19.8 KB, 38 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Dariusz_B ; 15-03-2025 o 17:20
Dariusz_B jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2025, 17:08   #2
Łysy__!

Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Halogeny i DRL w jednym

Kup moduł do przeciwmgielnych i ich użyj. Dobrze to wygląda, policja się nie czepia.
Łysy__! jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2025, 17:54   #3
karmelek88mk3
ford::average

Imię: Kamil
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 140 km

Kupić moduł na allegro i podłączyć pod halogeny,najlepsza opcja,próbowałem pod drogowe ale nie da rady bo jest przesłona w bi xenonie. Jeżdżę tak i focusem i mondeo.
karmelek88mk3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2025, 09:11   #4
Dariusz_B

Panowie, poproszę więcej szczegółów o tych modułach i jak to się podlącza. Gdybym wiedział jak to zrobić, nie pytałbym Was o pomoc. Z góry dziękuję!
Stary 16-03-2025, 09:24   #5
pankrakus
ford::professional

Silnik: 1.6
Rocznik: 2003

Witam

Sugerowałbym jechac do elektryka
Byli już na forum tacy, co chcieli zaoszczędzić 50zł, a potem mieli koszty na kilkaset

pozdrawiam
pankrakus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2025, 09:33   #6
Dariusz_B

Może i pytanie jest lamerskie. Ale naprawdę ogarniam elektrykę, tylko potrzebuję zrozumieć jak ma to działać, żeby to zrobić dobrze. A przede wszystkim porównać możliwe opcje. Forum przecież ma być wymianą informacji i doświadczeń, a nie poleceniem żeby jechać do specjalisty od samego początku...
Stary 16-03-2025, 09:50   #7
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Cytat:
Napisał Dariusz_B Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Forum przecież ma być wymianą informacji
To spróbuj użyć opcji szukaj.
Schematy są, wystarczy wpisać w szukajkę.

Forum to nie bar szybkiej obsługi, gdzie przychodzisz i zamawiasz "chcę,to to i to".... a nie czekaj tam na końcu jest rachunek do zapłaty.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2025, 10:41   #8
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Napisał Dariusz_B Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale naprawdę ogarniam elektrykę, tylko potrzebuję zrozumieć jak ma to działać, żeby to zrobić dobrze
Jeśli dobrze zrozumiałem, to chcesz zaoszczędzić odbłyśniki i używać DRL, zamontowanych w miejsca halogenów i do tego nie chcesz pozbawić samochody świateł p. mgielnych.
Są lampy DRL Magneti Marelli, które idealnie pasują do twojego auta w miejsce p.mgielnych i bez żadnej magii podłączasz po maską dwa razy po trzy przewody, pseudo automatyka jest wewnątrz tych lamp, ale p. mgielnych brak. W sumie ja p.mgielne mam, tylko okazji, aby je użyć jest tak niewiele, że ich brak jest dla mnie nieistotny. Są lub były także lampy, które montowane są identycznie, które mają funkcję DRL i p.mgielnych i zapewne mają automatykę jak opisane powyżej, tych nie montowałem, ale skoro w badziewnych lampach za grosze, które wytrzymują 3 miesiące jest elektronika, która ułatwia życie to w nich także być powinna.
Osobiście wolę używać do sterowania DRL, albo to co z nimi od producenta dostaje, lub własne albo podpatrzone rozwiązania, niż polegać na rozwiązaniu świateł skandynawskich, ponieważ to dwa różne rozwiązania, choć spełniają tą samą funkcję.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2025, 12:22   #9
Dariusz_B

Dokładnie takie rozwiązanie chce mieć, bo odłbyśniki pomimo, że były regenerowane jakiś czas temu już nadgryzł ząb czasu a raczej światło ksenonowe, które cały czas wali w ten element. Więc skoro za dnia mogę mięć wyłączony ksenon, to zyskam na żywotność o ten czas. Ale do rzeczy....

Chodzi mi konkretnie o lampy Duolight, bo wydają się fajną opcją - są dwa światła (halogen + DRL) w jednym. Jeśli dobrze rozumiem do aktywacji DRL mogę wykorzystać światła skandynawskie(nie mam ich obecnie włączonych, nawet nie wiem czy mój GEM je obsługuje), albo zwyczajnie ciągnąć 12V z przełącznika świateł. Ta pierwsza powinna być o tyle wygodniejsza, że ustawiając przełącznik świateł na pozycję "auto", DRL powinny się wyłączyć (a ksenon załączyć) gdy czujnik światła wykryje noc. Z drugiej strony czasem warto samemu decydować kiedy DRL mają się włączyć, np po odpaleniu silnika, żeby dodatkowo nie obciążać akumulatora przy rozruchu.
Stary 16-03-2025, 12:39   #10
ochkarol

Nieśmiało przypomnę, że świateł mijania używamy nie tylko od zmierzchu do świtu...
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania