Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-03-2025, 11:44   #1
Pakman1981
ford::amateur

Imię: Pako
Model: Ford Transit
Silnik: 2.0 ddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Podczas jazdy blokuje koła

Witam
Jestem tu pierwszy dzień nie wiem co i jak i gdzie więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem i nie wiem jak go naprawić:
Samochód Ford Transit 2000r 2.0ddi (55kw 74km)
Zmieniłem Tarcze hamulcowe przednie i klocki zaciski sprawdzone lekko się wsuwają i wysuwają, prowadnice przesmarowane lekko się przesuwają, tylne szczęki i cylinderki nowe, przewody hamulcowe nowe miedziane i nowe elastyczne przednie, odpowietrzniki nowe, płyn hamulcowy nowy ATE DOT4 SL6, odpowietrzony układ. A podczas jazdy już po przejechaniu 500m koła same zaczynają hamować przednie i tylne i pedał taki jakby trochę twardszy się robił, jak lewy przedni odpowietrznik popuszczę to tryśnie płynem ale kół nie odblokuje, a jak popuszczę odpowietrznik przedni prawy to tryśnie płynem i wszystkie koła odblokuje że się kręcą. ale jak odpale i wyjadę na drogę to po przejechaniu kilku set metrów znowu koła zaczynają cały czas hamować że na pierwszym biegu tylko jedzie bo na drugim zmula i auto zgaśnie taki opór. Co ja mam zrobić żeby hamulce poprawnie działały. Dodaje że przed tymi naprawami było ok. Wszystko sprawdzałem 5 razy i jest tak jak ma być. Czy może to być wina płynu hamulcowego? Kiedyś ktoś taki post napisał bo wygoglowałem kiedyś taki przypadek że winowajcą takiej podobnej sytuacji był płyn hamulcowy.

Pakman1981 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2025, 15:37   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Podczas jazdy blokuje koła

Czy masz ABS? Myślę, że masz.
Prawdopodobnie blokują się zawory w sterowniku ABS-u.
Wpierw spróbuj odpowietrzyć ABS - tak jak zwykłe hamulce, ale z włączoną stacyjką (kontrolki się świecą).
Potem spróbuj pojechać na szuter lub inną lekko śliską nawierzchnię i jadąc kilka razy, tak przywal w pedał hamulca, że zadziała ABS. Kilka razy. Jeśli hamulce się blokują podczas tej próby, zwolnij je opisanym przez siebie sposobem blokowanie i znowu próbuj ostrego depnięcia z uruchomieniem ABS-u. Czyli: koła muszą się obracać i musisz ostro hamując doprowadzić do zadziałanie ABS-u. Kilka razy.
Jeżeli to nie pomoże, pozostaje uruchomienie (ruszenie zaworów) sterownika ABS-u kompem (testerem), ale w praktyce musi to być fordowski IDS, bo te tzw. ogólnowojskowe testery w Fordach słabo się komunikują z ABS-em przez gniazdo kontrolne...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 25-03-2025 o 15:41
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania