Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-11-2024, 16:26   #311
amrowek
ford::average

Model: mk7
Silnik: 1.25
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Jakie Czujniki ciśnienia w kołach i ich adaptacja

Czy ktoś próbował zakupić czujniki na ali?

amrowek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-11-2024, 16:43   #312
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Cytat:
Napisał amrowek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czujniki na ali?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-11-2024, 17:02   #313
amrowek
ford::average

Model: mk7
Silnik: 1.25

Pytam ... bo wulkanizator mnie pocieszył, że prawdopodobnie zimówki nie mają czujników. ale , ze pożyczył "magiczną skrzyneczkę" nie jest w stanie sprawdzić . Powiedział aby zresetować komputer pokładowy zobaczyć co się bedzie działo za jakiś czas podjechać jak bedzie miał czym sprawdzić i...albo są na 100% albo i nie ma.

Bump: Panowie czy po vin
VIN: WF05XXGCC5JL22252 ktoś mógł by mi określić jakie czujniki TPMS pasują do FF z 2018 r? bo... niektóre mają koncówki ...DC, DD, czy BD

ps
A czy da radę dopisać kolejne czujniki TPMS do tego modelu?

Ostatnio edytowane przez amrowek ; 19-11-2024 o 17:27
amrowek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2025, 19:54   #314
Focus86
ford::amateur

Model: Ford
Silnik: 1,5tdci
Rocznik: 2016
Domyślnie Czujniki tpms z mk4 do mk3fl

Dzień dobry.
Kupiłem komplet felg z czujnikami tpms do mojego Focusa mk3 fl 2016r.
Kupione felgi maja zamontowane czujniki z trójkątem o symbolach:

f2gt-1a180-cd
f2gt-1a150-cc

Zanim założę opony chcialbym upewnić sie, czy moj focus przyswoi i nauczy sie tych czujników? Czy będą działać?
Focus86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2025, 20:37   #315
tomao

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Czujniki tpms z mk4 do mk3fl

Cytat:
Napisał Focus86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Focusa mk3 fl 2016r.
Cytat:
Napisał Focus86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
f2gt-1a180-cd
f2gt-1a150-cc
To połączenie nie powinno się udać, potrzeba czujników EV6T-...
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2025, 22:12   #316
Focus86
ford::amateur

Model: Ford
Silnik: 1,5tdci
Rocznik: 2016

Dziekuje za odpowiedź.

Mam jeszcze dwa komplety czujników o oznaczeniach:

Schrader PART NO: 3023
CUB UniSensor2, VS-62U032

Ale też nie wiem czy zadziałają...
Focus86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2025, 00:25   #317
jaybeast
ford::beginner

Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5EB

Dorzucę swoje 3 grosze.
U siebie wymieniałem na czujniki z ali. Oryginalne miałem z kwadratem i oznaczeniami:
EV6T-1A180-DB
EV6T-1A150-CB
Na ali zakupiłem EV6T-1A180-DC (z tej aukcji [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ])
Oprócz czujników potrzeba aktywatora, ponieważ Focus nie wykrywa i nie przypisuje sam czujników do kół - jeśli macie komplet felg na zimę i drugi na lato, oba z czujnikami, to po zamianie jednych na drugie trzeba ponownie przyuczać auto do czujników.
Do tego potrzebny jest TPMS aktywator EL-50449 (30-50zl zalezy czy z ali czy z allegro)
W moim focusie mk3.5 (2015) procedurę nauki można uruchomić metodą włączania i wyłączania zapłonu i hamulec (tutaj video dla wersji z guzikiem start/stop, ale jeśli masz na kluczyk to analogicznie przekręcajcie kluczyk po prostu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ])
Po prawidłowo wykonanej kombinacji auto zatrąbi krótko i na zegarach pojawi się zółty komunikat nauki przedniej lewej opony. Trzeba podejsc do koła, przylożyć EL-50449 do sciany opony w miejscu gdzie jest czujnik (do bocznej sciany opony nad wentylem) i wcisnąć guzik na urządzeniu. Po ok 2 sekundach uslyszymy krótkie trąbnięcie auta a na zegarach pojawi sie komunikat aby przyuczyc prawą przednią oponę (pasażera), powtarzamy czynnosci, potem tylna prawa opona i na końcu tylna lewa opona. Po wykonanej procedurze pompujemy opony do prawidłowego ciśnienia (naklejka wewnątrz drzwi kierowcy), no chyba że zrobiliśmy to już wczesniej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na koniec polecam wejsc do menu na zzegarach, ustawienia pojazdu, asysty kierowcy, reset cisnienia w oponach (wtedy system bedzie znał ciśnienie "wyjściowe").
Mój system działa prawidłowo, mialem ubytek powietrza w oponie, komunikat na zegarach ("Sprawdz ciśnienie w oponach!") pojawiał się kiedy koło schodziło mi do ok 1.6bar (gdzie reset cisnienia w zegarach robiłem przy ciśnieniu 2.3 bo na takim jeżdżę). Niestety pomimo tego ze auto wie który czujnik jest w którym kole (podczas przyuczania przecież komunikaty wskazują ktory czujnik nalezy aktywowac) to nie pokazuje w komunikacie o niskim cisnieniu ktore kolo ma ubytek.
jaybeast jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2025, 14:55   #318
Skolmi

Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał jaybeast Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Focus nie wykrywa i nie przypisuje sam czujników do kół - jeśli macie komplet felg na zimę i drugi na lato, oba z czujnikami, to po zamianie jednych na drugie trzeba ponownie przyuczać auto do czujników.
U mnie wystarczy reset z menu. Nigdy nic nie programowałem. Obie pary czujników DB/CB.

Swoją drogą jedną baterię mam już "low", więc pewnie na te DC kiedyś się skuszę. Autel mi je łyknie jakby co.
Stary 16-04-2025, 19:22   #319
jaybeast
ford::beginner

Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5EB

Cytat:
Napisał Skolmi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie wystarczy reset z menu. Nigdy nic nie programowałem. Obie pary czujników DB/CB.

Swoją drogą jedną baterię mam już "low", więc pewnie na te DC kiedyś się skuszę. Autel mi je łyknie jakby co.
Możliwe że ma pamięć dwóch kompletów czujników, wtedy byłoby to logiczne (i nie trzeba by było aktywować ich co zmianę kół na letnie/na zimowe).

Ja po zakupie auta dokupiłem drugi zestaw alu i właśnie te czujniki do drugiego zestawu, zresetowałem tpms w menu pojazdu (tym na zegarach, z kierownicy) i przez 500km nie było błędu, ale po mniej więcej tych 500km za każdym uruchomieniem auta błąd systemu tpms i reset juz nic nie dawał. Zakupiłem tego EL-50449, aktywowałem czujniki i już od kilkunastu tysięcy km wszystko gra, i system działa (miałem kapcia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
jaybeast jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2025, 17:12   #320
cezarg1410

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Cytat:
Schrader PART NO: 3023
Właśnie zamontowałem u siebie Schrader Part No 3021 i te działają (na obudowie mają trójkąt mimo że fabryczne miały kwadrat).

Tagi
ciśnienie w oponach

Zasady postowania