Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Skrzynie automatyczne
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-02-2023, 17:31   #31
Greg84
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0 ecoboost
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Skrzynią 8F35, JX6P-7000-BB

Czy udało się rozwiązać problem?

Bump: Czy udało się rozwiązać problem?

Greg84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2023, 07:25   #32
szyrud2973

Imię: Szymon
Model: Ford Focus MK4
Silnik: 1,5DCI

Cześć.

Niestety nie. ASO - tylko wymiana. Serwis niezależny bez wyjęcia skrzyni nic nie może stwierdzić. To co można sprawdzić bez demontażu zostało sprawdzone. Brak jednoznacznych błędów.
szyrud2973 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2023, 08:55   #33
Greg84

OK, to sprawdź sobie jeszcze biuletyny forda, bo do tej skrzyni biegów było kilka.

Na stronie tsbsearch.com wyszukaj po modelu i powinno Ci znaleźć wszystkie problemy jakie były znane.

Bump: tylko dziwi mnie to oznaczenie skrzyni, bo 8f35 to jest montowana do Edge, a nie do Focusa, to jest 8-stopniowa skrzynia, sprawdź jeszcze dobrze i poszukaj tych biuletynów
Stary 15-02-2023, 06:42   #34
szyrud2973

Imię: Szymon
Model: Ford Focus MK4
Silnik: 1,5DCI

Dzięki - przeszukałem ale nie ma nic na ten temat. Tak to na pewno ta skrzynia - potwierdzone w Ford Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Póki co decyzja aby sprzedać samochód 15 tysięcy poniżej giełdy - może ktoś, kto się na tym zna naprawi w normalnych pieniądzach i będzie się cieszył bardzo fajnym samochodem. Nie chcę dać go rozgrzebać do warsztatu ..
szyrud2973 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2023, 08:42   #35
Greg84

tak, rzeczywiście, Focus też ma 8 stopniową skrzynię. To szkoda, mam nadzieję że się uda sprzedać, pozdrawiam
Stary 10-04-2025, 14:55   #36
maxpawkas
ford::average

Imię: Paweł
Model: Focus
Silnik: 1.5
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: wymiana skrzyni 8F35

Mam bardzo podobny problem. Benzyna, 150 KM, rocznik 2020, przebieg nieco ponad 106 tys. km.

Przez jakiś czas, podczas manewrowania na parkingu lub postoju, przy próbie wrzucenia wstecznego biegu pojawiał się komunikat: „Wybrany bieg zostanie włączony przy minimalnej prędkości” – mimo że auto stało w miejscu.

Jakiś czas temu wymieniłem olej metodą dynamiczną i od tego momentu objawy się nasiliły. Przy przełączaniu pomiędzy D i R samochód szarpie, a przy wrzucaniu wstecznego znowu pojawia się komunikat o minimalnej prędkości. Zdarzyło się nawet, że wsteczny w ogóle nie chciał się włączyć. Czasem pomagało zgaszenie silnika lub lekkie podjechanie do przodu. Mam wrażenie, że problem pogarsza się przy dużych mrozach lub wilgotnej pogodzie.

W ASO zdiagnozowali awarię sprzęgła wstecznego biegu i wymienili je w ramach rozszerzonej gwarancji. Niestety, po tygodniu problem wrócił. Pojechałem do miasta, a na parkingu przy próbie wrzucenia wstecznego znów pojawia się ten sam komunikat i szarpanie. Zaparkowałem, zostawiłem auto na godzinę – i po powrocie wszystko działało normalnie. Dodam, że w nocy wcześniej padało.

Mam już umówioną kolejną wizytę w ASO za dwa tygodnie, ale szczerze mówiąc mam coraz większe wątpliwości co do ich diagnozy. Może ktoś miał podobny przypadek i udało się to jakoś skutecznie rozwiązać?
maxpawkas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2025, 15:30   #37
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
Domyślnie Odp: wymiana skrzyni 8F35

Cytat:
Napisał maxpawkas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i wymienili je w ramach rozszerzonej gwarancji.
jest gwarancja, wymienią znowu. who cares? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
skrzynia biegów , wymiana skrzyni biegów

Zasady postowania