Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-04-2025, 20:19   #1
Kamilllllll123
ford::average

Imię: Kamil
Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2007
Domyślnie Bezpiecznik F4 w kabinie, przepala się.

Hej. Czy miał ktoś podobny problem? Bezpiecznik f 4 (w kabinie) odrazu jak wlacze zapłon, spala się. Dodam, że niemam klimy i tempomatu. Czy ktoś poratuje ? Ford mondeo mk4 1.8 tdci 2007r.

Kamilllllll123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2025, 23:18   #2
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Bezpiecznik f4 w kabinie, przepala się.

Udało się już zdiagnozować przyczynę tych błędów p2121 oraz p212?
Jeśli tak, to napisz co to było.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2025, 11:49   #3
Kamilllllll123

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

Tam przyczyną błędu p2121 to właśnie bezpiecznik f 4 w kabinie, który się spala od razu jak się go włoży.

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 29-04-2025 o 13:17
Stary 26-04-2025, 12:14   #4
Parch

Cytat:
Napisał Kamilllllll123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tam przyczyną błędu p2121 to właśnie bezpiecznik f 4 w kabinie
Czyli to co poprzednio. Chciałbyś uzyskać pomoc, ale nawet nie umiesz / nie chce ci się poprawnie i rzetelnie opisać swojego problemu. Lepiej założyć kilka tematów, zamiast opisać dokładnie wszystko po kolei.

BTW. Nie zastanawia Cię to, że błędy i przepalany bezpiecznik F4 związane są z pedałem akceleratora? Opisywałeś wcześniej, że wymieniałeś ten pedał, więc albo jest to część niesprawna, albo uszkodziłeś wiązkę przy swoich nieudolnych działaniach, albo jedno i drugie. Ja na początek sprawdziłbym fioletowy przewód łączący pedał akceleratora z BCMi. Tobie jednak proponuję wycieczkę do jakiegoś kumatego mechanika/elektryka. Wszystko, co do tej pory sam robisz w swoim aucie bardziej je psuje niż naprawia. A do tego nawet nie potrafisz / nie chcesz opisać swoich działań.

Cytat:
Napisał Kamilllllll123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dodam, że niemam klimy i tempomatu.
???
Stary 26-04-2025, 13:07   #5
Kamilllllll123

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

Nie wiem co niby zepsułem? To że pseudo elektryk mi WULGARYZM elektrykiem w aucie ? Zamiast rozwiązać problem tempomatu i klimy wolał błędy wyciąć ze sterownika i pozbyć się usterki auta, która była właśnie przez czujnik D pedału A co za tym idzie klima i tempomat też nie działał.. wiec dlatego to było szukanie igły w stogu siana. Po przywróceniu sterownika do oryginału coś się ruszyło. A auto było u 2 elektryków po 3 dni i żaden nie ogarnął.. nie wspomnę o mechanikach.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 26-04-2025 o 13:31 Powód: WULGARYZM
Stary 26-04-2025, 13:53   #6
Parch

Cytat:
To że pseudo elektryk mi WULGARYZM elektrykiem w aucie ?
Dlatego napisałem "proponuję wycieczkę do jakiegoś kumatego mechanika/elektryka". Ale ok. Mechanicy/elektrycy nie umieją naprawić Twojego samochodu za pieniądze. I chcesz żeby przypadkowi ludzie na forum, bez jakiejkolwiek wiedzy, co zostało zrobione udzielili Ci pomocy za darmo.

Może zgodnie z zasadą głoszącą, że "problem dobrze zdefiniowany, to problem w połowie rozwiązany" spróbuj wykrzesać z siebie odrobinę energii i opisz porządnie, metodycznie, krok po kroku, od czego zaczęły się problemy, co zostało do tej pory zrobione, itp. Wtedy może uzyskasz jakąś kompleksową pomoc/poradę/sugestię.

Na razie to trzeba od Ciebie wyciskać (niemalże siłą) podstawowe informacje, które w przypływie beznadziei opisujesz, zakładając coraz to nowe tematy.
Stary 26-04-2025, 21:40   #7
Kamilllllll123

Problem zaczal się od przerywania klimy tempomatu. Potem po wjechaniu w kaluże miałem usterkę silnika następnego dnia(może przypadek niewiem) wstawiłem do elektro on stwierdził, że problem z pedałem gazu, że niby wymienił ( a tak naprawdę jak teraz wiem wyciął błąd) a usterka silnika spowodowana błędem czujnika D pedalu gazu była ale niewidoczna) po przywróceniu sterownika w nadkolu do oryginału blad czujnika D pedalu się pojawił (był wyciety) a do tego zauważyłem wczoraj po sprawdzeniu pomierzeniu całej wiazki z sterownika w nadkolu do przekaźników itp) że mam spalony f4 bezpiecznik. Włożyłem nowy od razu go spalilo. Dla upewnienia dalej jeszcze jeden i znów to samo... bezpiecznik f4 spala się w sekunde po włączeniu zapłonu. ( on jest od tego czujnika D, klimy i pewnie tempomatu też) tu tkwi cały problem, który nikt mi nie potrafił naprawić, tylko za pomocą dobrych ludzi i moich rozkmin udało się odnaleźć. Dlatego napisałem, odnośnie tego f4 w kabinie...

Ps

Pedal gazu wymienił dziś i po wymianie wymieniłem bezpiecznik na nowy, niestety przy włączeniu zapłonu od razu się spalił znów.

Chciałem dowiedzieć się z tego bezpiecznika jakie kabelki odchodzą... I czym te zwarci może być spowodowane i tyle.. ( lub aż tyle w sumie)

Ostatnio edytowane przez SRS ; 26-04-2025 o 22:20
Stary 27-04-2025, 07:41   #8
Juzek

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
Domyślnie Odp: Bezpiecznik F4 w kabinie, przepala się.

Odłącz czujnik jakości powietrza w kabinie i zobacz czy bezpiecznik się dalej przepala

Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowane przez Juzek ; 27-04-2025 o 09:44
Juzek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2025, 12:07   #9
Parch

Domyślnie Odp: Bezpiecznik F4 w kabinie, przepala się.

Cytat:
Chciałem dowiedzieć się z tego bezpiecznika jakie kabelki odchodzą... I czym te zwarci może być spowodowane i tyle.. ( lub aż tyle w sumie)
Napisałem już, ale powtórzę - sprawdziłbym fioletowy przewód łączący pedał akceleratora z BCMi, bo to właśnie o ten fioletowy przewód chodzi.
Cytat:
Napisał Juzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czujnik jakości powietrza w kabinie
Tak, to może być również dobry trop, czujnik jakości powietrza również jest zasilany z fioletowego kabelka i bezpiecznika F4. Co prawda nie podejrzewam, żeby w tym aucie był czujnik jakości powietrza, ale warto sprawdzić.
Stary 27-04-2025, 12:28   #10
Kamilllllll123

Question Odp: Bezpiecznik F4 w kabinie, przepala się.

Jasne, rozumiem, sprawdzę go jak mi moje dwie lewe na to pozwolą ���� Dziękuję za info.

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 29-04-2025 o 13:18
Odpowiedz

Zasady postowania