Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-05-2017, 15:22   #11
Aleksander1404
ford::average

Imię: Chris
Model: Ford Focus II / Ford Kuga II Vignale
Silnik: 2.0 Duratec-HE / 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2005 / 2017
Domyślnie Odp: Przestały migać kierunkowskazy przy zamykaniu auta

Nie dawał mi spokoju ten zamek w drzwiach więc jednak wczoraj znów wybebeszyłem drzwi i wyjąłem ten zamek. Niestety nie ma tam nic podejrzanego - wszystkie elementy sprawne, żadnych mechanicznych uszkodzeń przewodów czy wytartych plastików (dodatkowo wszystkie te "ruchome" miejsca przesmarowałem), płytka elektryczna przy zamku drzwi wygląda jak wyjęta prosto ze sklepowej półki, zupełny brak widocznych śladów przerwanej ścieżki czy chociażby lekkiego zabrudzenia (podejrzewałem, że gdzieś dostała się może woda i powstało jakieś zwarcie ale nic z tych rzeczy).

Po złożeniu wszystkiego jak na razie auto "mruga" przy zamykaniu zarówno z kluczyka jak i z pilota (choć czasem jednak zamyka się bez migania), przestało wariować ryglowanie i odryglowanie drzwi co chwila w czasie jazdy, jednak teraz pojawiło się coś jeszcze gorszego - samochód sam się otwiera!! Po złożeniu drzwi i podłączeniu aku ja rygluję auto, a ono się za chwilę otwiera i tak kilka razy... Za którymś razem się zamknęło i już się nie odryglowało samo - po 3 godzinach sprawdzam - nadal było zamknięte, jednak idę rano do auta, a tu zamki odryglowane - otwieram drzwi...alarm wyje.

Także ciekawa sprawa - drzwi odryglowują się (same) ale alarm nadal pozostaje uzbrojony do czasu gdy przekręcę kluczyk w drzwiach lub wcisnę przycisk odryglowania na pilocie.

Po ponownym podłączeniu auta pod kompa już nie pokazywał błędu związanego z sygnałem jednoczesnego ryglowania i odryglowania ale z kolei jest błąd B2086 "obwód wskaźnika blokady otwierania tylnych okien zwarty do akumulatora" Moduł: Zespół sterujący drzwiami kierowcy.

A podczas wykonywania samodiagnostyki w Forscanie wyskoczyły jeszcze dwa błędy - B1300 "Awaria obwodu uruchamiającego ryglowanie zamków drzwi" i B1684 "obwód przełącznika sterowania lusterkiem kierowcy/pasażera otwarty". I obydwa błędy przypisane do modułu sterującego drzwiami kierowcy. Swoją drogą lusterka działają normalnie - jedynie kilka dni temu miałem taki przypadek, że po ustawieniu przełącznika od lusterek w lewo - regulowałem lusterko lewe, a po ustawieniu przełącznika w prawo - regulowałem lusterko...lewe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. prawe lusterko nie działało w ogóle. Jednak po odpaleniu silnika wszystko wróciło do normy i więcej problemów z lusterkami nie miałem, a tu jakiś błąd wywala...

Skasowałem błędy i zrobiłem odczyt raz jeszcze - nie ma już DTC B2086, za to jest nowy B1235 "Błąd sprzężenia zwrotnego położenia silniczka okna sterowanego elektrycznie". Moduł: Zespół sterowania drzwiami kierowcy... Najpierw ten błąd dotyczył wszystkich 4 drzwi, ale po kolejnym resecie DTC zostały już tylko drzwi kierowcy... Co ciekawe odczyt błędów z samego modułu GEM daje wynik "NO DTC" czyli błędów w module GEM nie ma... Nie wiem już co jest nie tak z tym autem...

Ostatnio edytowane przez Aleksander1404 ; 14-05-2017 o 16:39
Aleksander1404 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-05-2017, 12:34   #12
Aleksander1404

Imię: Chris
Model: Ford Focus II / Ford Kuga II Vignale
Silnik: 2.0 Duratec-HE / 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2005 / 2017

Nie chciałbym zapeszać ale chyba jednak się udało naprawić problem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po tym jak rozłożyłem zamek w drzwiach kierowcy, przeczyściłem, przesmarowałem i złożyłem to w pierwszej chwili nic to nie pomogło, tzn. pomogło w tym sensie, że przestał wariować centralny z ryglowaniem i odryglowywaniem drzwi w czasie jazdy, ale zaczął się sam z kolei otwierać gdy był zamknięty - o czym pisałem w poprzednim poście. Jednak już od następnego dnia wszystko się uspokoiło i jak do tej pory od 5 dni jest OK. Kierunki zawsze migają przy zamykaniu i zamek - jak na razie - ani razu się sam nie odtworzył po zaryglowaniu drzwi... Chociaż, tak jak pisałem wcześniej, zamek nie miał żadnych widocznych uszkodzeń zatem czy samo rozłożenie go i złożenie coś mgło "naprawić" to nie wiem...

Co ciekawe ten błąd DTC B1235 "Błąd sprzężenia zwrotnego położenia silniczka okna sterowanego elektrycznie. Moduł: Zespół sterowania drzwiami kierowcy" nadal występuje, choć nie wiem czy ma to coś wspólnego z ryglowaniem drzwi, bo to dotyczy raczej elektryki szyb. Chociaż szyby też działają i tu nigdy nie było problemu...
Aleksander1404 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-05-2017, 13:29   #13
sajmonista
ford::advanced

Imię: Krzysiek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 2007

widac, zalezy od auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. U mnie jak pisalem nie migaja przy zamykaniu, chyba ze przytrzymam przycisk zamykania na pilocie, wtedy mrugna. Dzwiek centralnego tez wtedy jest inny. W sumie nie ogarniam do konca tego ukladu. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sajmonista jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2025, 19:52   #14
xxxMichałxxx

Imię: Michał
Model: Ford Focus
Silnik: 1,6 Ti-VCT 115KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Błąd B2575-20 Przełącznik odryglowywania drzwi kierowcy zwarty do masy.

Cześć.
Miał ktoś problem z błędem B2575-20 w focusie MK2 2005
Przełącznik odryglowywania drzwi kierowcy zwarty do masy.
Nadmienię że od kilku dni podczas zamykania czy otwierania drzwi czasem było słychać jakby drzwi same się odryglowywały.to samo podczas jazdy miało miejsce. Co warto by było sprawdzić. Kostki, wiązki jak i sam moduł jest ok. Dodam jeszcze że błędu na OBD nie ma ale jak z forscan odczytuje to się pojawia. Czy za to mogą odpowiadać elementy za klamką w drzwiach kierowcy znajdujące się od środkowej strony.
Dzięki za pomoc.
xxxMichałxxx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2025, 15:46   #15
xxxMichałxxx

Imię: Michał
Model: Ford Focus
Silnik: 1,6 Ti-VCT 115KM
Rocznik: 2005

Problem rozwiązany. W moim przypadku winny był lewy kierunkowskaz. Wczoraj zauważyłem że był zaparowany i znajdowała się w nim woda, rozebrałem go i osuszyłem /brak było oringa i przez to woda lała się do środka/. Po złożeniu w całość i przejechaniu kilkunastu kilometrów objawów nie ma to samo w forscanie błędu brak. Taka dupsa a człowiek rozkminia i bierze się za rozkręcanie drzwi.
xxxMichałxxx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania