Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-05-2025, 11:18   #61
rafaello84
ford::amateur

Imię: rafał
Model: FFmk3kombi
Silnik: 2.0tdci 163KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Dobór odpowiedniego modułu GEM/(BSI)/BCM

Operacja zakończona sukcesem. Właśnie odebrałem auto. Kupiony moduł miał końcówkę nr FP. Skonfigurowali, zamontowali, zaprogramowali. Auto jeździ, skręca, hamuje, błędów brak. Wszystko z wyposażenia na 1 rzut oka działa bez problemu

rafaello84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2025, 20:39   #62
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał rafaello84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Wszystko z wyposażenia na 1 rzut oka działa bez problemu
Sugeruję sprawdzić czy FAKTYCZNIE działa grzanie tylnej szyby. Dość często po takiej operacji lub nawet po samej aktualizacji softu BCM potrafiła akurat tylna szyba przestać działać prawidłowo. Nikt nie "rozgryzł" dlaczego akurat tak... Lekarstwem było wgranie starszego softu BCM.
Stary 16-05-2025, 09:31   #63
rafaello84

Ok dzięki za podpowiedź.
Sprawdziliśmy z tym mechanikiem tempomat, elektrykę szyb, lusterek, czujniki parkowania, asystent parkowania, radio, nawigacje, wszystkie funkcje sterowania z poziomu kierownicy, asystenta głosowego, klimatyzację, grzanie foteli, automat wycieraczek i świateł i już nawet nie wiem co jeszcze, ale grzania szyby nie 🫣🤣 lusterka elektryczne działają i się składają i podświetlanie zewnętrzne pod nimi te działa bo też sprawdzaliśmy. Tą szybę to mogę sobie sam chyba sprawdzić. Wystarczy odpalić grzanie i zobaczyć czy się napięcie pojawia na "kablu" przy szybie czy jak?
Stary 16-05-2025, 09:35   #64
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Cytat:
Napisał rafaello84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tą szybę to mogę sobie sam chyba sprawdzić.
Przy obecnej pogodzie i parowaniu wnętrza to raczej nie jest trudne do sprawdzenia.
Włączyć i stwierdzić że nie działa, koniec testu.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2025, 10:02   #65
rafaello84

Ależ Ty uszczypliwy jesteś. Boli Cię że udało się naprawić normalnie pomimo Twoich sugestii że mechanik dupa i nie ogarnie?
Auto stoi w ogrzewanym garażu, jest suche w środku, nie jeżdżę nim na codzień bo do pracy dojeżdżam komunikacją publiczną. Nic nie paruje teraz więc nie będzie widać czy szyba grzeje. Jak by parowało to bym nie miał takiego pytania jak to sprawdzić inaczej 🤷
Stary 16-05-2025, 10:31   #66
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Wystarczy włączyć i zobaczyc czy spalanie chwilowe wzrasta, jaknie wzrasta to to chunij ma szybę,bedzoe widać czy prety grzeją.

Za dobrze wiem jak robi się wymiany BCM w tym aucie, oraz ile jest zachodu z przywracaniem działania grzania szyby.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2025, 10:38   #67
rafaello84

Ok. Dzięki za podpowiedź. Wrócę z pracy to zobaczę z tym spalaniem chwilowym czy jest reakcja jakaś. Niby grzanie szyby prosty temat a mówisz że najwięcej zachodu po zmianie modułu z tym? Nawet bym nie pomyślał. Bardziej bym się bał że będzie coś nie tak z czytaniem znaków, asystentem parkowania czy innymi cudami niż ze zwykłym grzaniem szyby.
Stary 16-05-2025, 17:41   #68
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Ok. Dzięki za podpowiedź. Wrócę z pracy to zobaczę z tym spalaniem chwilowym czy jest reakcja jakaś....
TYLNA grzana szyba w dość niewielkim stopniu obciąża silnik (alternator...), więc raczej sugeruję to sprawdzać "ręcznie na ciepła szybę"... Nie pamiętam już czy przypadkiem nie było tak, że wręcz dioda wskaźnika grzania tylnej szyby się nawet nie odpalała... Lepiej pewnie upewnić się, że szyba robi się ciepła.
Stary 16-05-2025, 20:54   #69
rafaello84

Różnicy na spalaniu nie zauważyłem po włączeniu ogrzewania. Cały czas pokazywało 0.6L/h czy włączone czy nie. Kilka minut potrzymałem odpalone grzanie szyby i od środka szyby w miejscach gdzie idą "ścieżki" grzania czuć było pod palcem że się troszkę cieplejsza robiła czyli teoretycznie grzanie działa. Wystawiłem auto na zewnątrz przed garaż na noc to rano może będzie przyparowane to będzie widać czy napewno grzeje. Dzięki za wskazówki
Stary 05-06-2025, 20:10   #70
piotrufen

Imię: Piotr
Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1600
Rocznik: 2013

Witam,
to teraz ja poproszę o pomoc. U mnie też przez pompkę spryskiwacza zaśniedziałe i przypalone piny na gnieździe C6.
Najgorsze że objawem jest brak jakiejkolwiek reakcji na kluczyk - zegary martwe i samochód stoi.
Moduł poza wspomnianym gniazdem C6 był suchy, oczyszczenie pinów na płycie i samego gniazda nic nie dało. Więc następny krok to wymiana modułu u mnie to jest wersja: DV6T-14A073-BH
VIN: WF0LXXGCBLDD14512 (2013, 1.6 TDCi)
nie mogę znaleźć dokładnie takiej płyty ale są np:

GV6T-14A073-DF
GV6T-14A073-EF
F1DT-14A073-DF

Proszę o pomoc która z nich będzie dobra/najlepsza.
Dzięki i pozdrawiam
piotrufen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania