Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-05-2025, 18:13   #1
matres24
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6EB
Rocznik: 2013
Domyślnie Remont 1.6 ecoboost, wada ukryta, rękojmia

Cześć,
Ostatnio otrzymałem najgorszą diagnozę z możliwych. CO2 w układzie chłodzenia. W samochodzie który zakupiłem pod koniec listopada najprawdopodobniej już z uszkodzeniem bloku. Ponieważ po zrobieniu 3tyś kilometrów ilość płynu chłodniczego była bliska minimum, tak samo jak oleju.
Teraz po 6tyś oddałem samochód na sprawdzenie i chyba rozkładam ręce.

Przerabiał ktoś temat remontu? Wstawianie używanego raczej nie ma sensu ponieważ problem może wrócić a cenowo wszystko wychodzi podobnie. Ma ktoś do polecenia jakiś serwis w Polsce który to zrobi tak, żeby to miało ręce i nogi? Ewentualnie jakieś inne opcje? Próbował ktoś dochodzić swojego na podstawie rękojmi? Ma to w ogóle sens?
Umowa podpisana z poprzednim właścicielem, w umowie jest zapis że kupujący zapoznał się ze stanem technicznym pojazdu. Natomiast sprzedawca mówił, że z silnikiem wszystko w porządku.

matres24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2025, 18:28   #2
rajman
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Remont 1.6 ecoboost, wada ukryta, rękojmia

Oczywiście że drogą sądową jest możliwa, ale przez opieszałość sądów to taka sprawa obecnie trwa minimum 2-3 lata, oczywiście jeśli najpierw rzeczoznawca a później biegły stwierdzi podstawy do procesowania wady ukrytej. Później już z górki …

Co do remontu to w wypadku rocznika który zaznaczyłeś to jest 2x szkoda całkowita bo kapitalny, skuteczny remont to 30k tak najbiedniej.

Tu co prawda 1.5 ale zakres prac pewnie podobny

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
rajman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2025, 19:51   #3
thesperado

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Napisał matres24 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Natomiast sprzedawca mówił, że z silnikiem wszystko w porządku.
Rękojmia po 6 tyś. km i do tego w tym silniku, w 12 letnim aucie? Słabo to widzę. Być może podczas transakcji tak źle nie było jak jest obecnie. Znasz sposób, aby znaleźć argumenty na swoją korzyść i by to przeszło przy sporze sądowym? Kupiłeś pojazd, który fabrykę opuścił z nieco wadliwym silnikiem. Jak uważnie przejrzysz forum do zobaczysz dla czego mówią o nim silnik specjalnej troski. Są także informacje o naprawach tych silników, o pseudo akcji serwisowej Forda, itd. Jaki jest obecnie przebieg?
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2025, 23:03   #4
matres24
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6EB

1.6Eb z 2013 roku zakupiony z przebiegiem 172tys. Obecnie 178, zakupiony pod koniec listopada, pierwszy ubytek zaobserwowany na początku stycznia. Trasy głównie autostradowe zrobione przez ten okres czasu. Nie uwierzę że można tak dojechać silnik w ~2k/3k km jeżdżąc 140-150kmh na autostradzie
matres24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2025, 23:19   #5
menen2
ford::advanced

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015

Silnik można zajechać w znacznie krótszym czasie i to dużo bardziej pancerny mi 1.6EB. Sam jestem tego najlepszym przykładem. Żeby cokolwiek ugrać musiałbyś udowodnić, ze sprzedający zataił przed Tobą usterkę, a więc wiedział o niej. Masz jakąś historię serwisową tego samochodu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2025, 23:23   #6
pankrakus

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003

Witam

Tylko, że idąc do sądu, to Ty musisz udowodnić, że wada występowała w chwili zakupu => na wstępie koszt rzeczoznawcy

Wchodzisz w koszty bez gwarancji wygranej

W internecie jest cale mnóstwo informacji / filmów na temat silników "specjalnej troski"
Tak samo wadliwe są silniki 1.2 PureTech w koncernie Stelantis => i też pytanie - skoro wiadomo, że silniki mają wadę fabryczną, czy można żądać gwarancji od sprzedawcy w przypadku auta używanego

pozdrawiam
pankrakus
pankrakus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2025, 00:17   #7
Łysy__!
ford::advanced

Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCi

Facet się pozbył samochodu puki był sprawny.
Brat miał sytuację taką. W mazda, stara już 323f diesel. Miałem taką samą, więc też kupił, pojeździł dwa dni i pewnego ranka silnik nie chce odpalić, jakby go blokowało. W końcu zapala i biały dym za nim. Szybki telefon do poprzedniego właściciela na szczęście przyjął samochód. Bo chyba spanikowany był. No ale w chwili zakupu samochód był sprawny. Jeździł te dwa dni bez najmniejszego problemu. Trzeciego nad ranem taki problem. Bo tutaj sprzedający eweidetnie nie widział o problemie. No bo jak? Ale przyjął samochód.

Wiec tutaj stoi przed Tobą naprawdę duży dylemat z iść do sądu, i może wygrać sprawę, bo jak wspomniano to musi być wada ukryta o której wiedział sprzedający. I tu sąd musi ocenić to czy wiedział czy nie. A swoją drogą weź pod uwagę że to może już być 2 silnik w nim. Ktoś tu opisywał taką sytuację.
Łysy__! jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2025, 08:44   #8
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Warto wspomnieć, że na czas sprawy z auta masz "nieruchomość". Kupiłeś dwunastoletnie auto z upośledzonym silnikiem, tam w każdej chwili coś się może stać
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2025, 09:28   #9
AdoKrycha007

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

Nic nie zdziała - auto 12 lat, zrobione 6 tys przebiegu, i silnik o którym każdy nawet ćwierć-inteligentny mechanik w tym kraju wie, że to najgorsza możliwa mina w Fordach jaką kiedykolwiek wyprodukowano (dlatego po półtora roku szybko ją przestano produkować).

Milion tematów w necie o tym padle, nawet na dużych portalach.
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2025, 10:45   #10
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Oj tam oj tam.
Że też ja się znowu musze powtarzać.

Jak zadbasz, to ciężko go zajechać.
Ale.. jest to silnik który można zajechać w tydzień.
(a są takie silniki że możesz jeździć prawie bez oleju i ledwo się przypali).
Problem 1.6EcoBoosta to:
a) słabe chłodzenie
b) debilnie rozwiązana ścianka pomiędzy trzecim a czwartym cylindrem przez którą prawie w ogóle nie przepływa płyn chłodniczy

To prowadzi do tego, że o przepalenie uszczelki nie jest trudno. Dlaczego?
A właśnie dlatego że płyn sobie chłodzi ładnie wszystko, oprócz tej jednej strefy.
Dodatkowo - dosyć słaby intercooler powoduje że po kilku mocniejszych przejazdach wszystko "pęcznieje".
Jako wisienka na torce dorzućmy, że wskaźnik temp. nie wskazuje temp silnika.
Już 3 km od wyjazdu spod domu wskazówka pięknie wskoczy zaraz przed 90'.
A jak temp będzie 120'C, to ta wskazówka dalej będzie zaraz przed 90'C.
I nie zapomnijmy, że przez pierwsze lata 1.6 EcoBoost występował z pękającym zbiorniczkiem wyrównawczym lub rozpadającymi się wężykami.
A że nie było nawet czujnika poziomu płynu, to jak pojawiły się pęknięcia, płyn zaczął uciekać to człowiek mógł jechać bez płynu i nie wiedział dopóki silnik nie zrobił transformacji w mały zestaw do pieczenia świni na ruszcie.

Jak dobrze wiemy, była akcja serwisowa. Wymienili zbiorniczek, wymienili rurki, dodali czujnik poziomu płynu. Nie rozwiązało to problemu że wskazówka temp dalej nie wskazuje że jest coś nie tak (ona wyjdzie poza skalę jak będzie za późno lub padnie czujnik temp głowicy silnika).
Nie rozwiązuje też problemu że blok silnika jest źle skonstruowany.

Ale... od mniej więcej siedmiu lat słyszę że jeżdżę autem w którym jak nic padnie mi silnik. I cholera jasna - nie chce paść. Czemu? Nie wiem.
Może ja po prostu go nie zajeżdżam albo służy mu angielska pogoda.
Nie wiem... Kupiłem jak miał 20 tysięcy... a dobijam właśnie 200 000 km przebiegu i mimo przebojów gdzie jeździłem bez płynu z zbiorniczku (źle dokręciłem korek) czy miałem P1299 (Cylinder overheat protection active) bo padł czujnik temp silnika, czy wyciekał mi płyn chłodniczy na wykładzinkę pod pedałami (bo angielskie Focusy mają wadę fabryczną gdzie rozpada się oring i cieknie na rurce która idzie do nagrzewnicy w kabinie), tak cholera jasna, silnik chodzi.

Ot historia życia mego auta.
Wiele osób ma 1.6 EcoBoosta i ... no i jeździ.

Czy następne silniki były lepsze? Niekoniecznie. 1.5EcoBoost też miał swoje bolączki.
1.0 EcoBoost na mokrym pasku jest o wiele bardziej awaryjny niż 1.6 EcoBoost.
2.3 EcoBoost w początkach produkcji też miał problemy, w szczególności te które trafiały do Focusów RS.

Ale wróćmy do tematu.
Czy sprzedawca wiedział że sprzedaje trupa?
Nie wiemy.
Może wiedział, może nie wiedział.
Mógł zataić i cieszył się że sprzedał, a mógł równie dobrze być normalnym użytkownikiem.
Ważne w opowieści jest że po 3 tysiącach km zauważyłeś że płyn spadł do minimum.
Czy to oznacza że od samego początku przepalał płyn? Być może tak.
Czy jesteś w stanie to udowodnić? Nie wiem. Nie będzie łatwo.
Bo gdybyś dzień po zakupie zrobił test na CO2 i byłby pozytywny, to nie byłoby wątpliwości że jest wada (ale... właściciel wciąż, mógłby być nieświadomy że jest problem z samochodem).
Rozwiązania?
Rzeczoznawca i sprawa sądowa będzie kosztowna, będzie się ciągnąć.
Czy uda Ci się wygrać? Powiedziałbym że ... że nie.
Szanse są małe.
Przynajmniej taki jest mój pogląd na tą sytuację.

Czy znajdziesz silnik do wymiany? Nie sądzę.
Silniki które są na rynku równie dobrze mogą być walnięte. A póki nie zamontujesz i nie będziesz jeździł, to skąd będziesz wiedział czy walnięty.
A źródło takich silników to zazwyczaj rozbitki bo raczej nikt nie sprzedaje silnika który jest super sprawny bo chce sprzedać tylko silnik.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] odnoszę wrażenie że w każdym jednym wątku o 1.6EcoBoost to jedyne co piszesz, to jeden wielki hejt.
Czemu? Co cię tak triggeruje? Żebyś jeszcze sam miał 1.6EB to bym zrozumiał.
Ale.. wiesz co? Jak się tak zastanowię... to chyba nie wiem czy chcę wiedzieć.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania