![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#101 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jarosław
Model: Titanium
Silnik: 1,5 ecoboost UNCN
Rocznik: 2018
|
Panowie, miałem podobny problem z tym zaworem. U mnie wyglądało to tak, że po zatankowaniu paliwa , auto nie chciało odpalić. Odpowiedzialny był za to zawór par paliwa czyli EVAP. mam wersję mondeo ze szwecji i ten zawór również wystepuje wraz z przewodami zgrzanymi na stałe. Mimo wszystko po zakupie zaworu, udało mi sie te przewody zdjąc i założyć na nowy zawór. Triche z tym było grzebania i działania opalarni ale wkońcu udało się i zawór działa odpowiednio. Nie ma żadnych problemów z odpalaniem auta. gdyby ktos potzrebował ten zawór EVAP oraz instrukcje jak go założyć to służe pomocą. Prosze o info na priv . Nie z wymianą tragedii. trzeba tylko uzbroić sie w opalarkę a cała operacja sie uda.
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
ford::professional
![]() Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015
|
Ostrożnie, opalarka daje na prawdę gorące powietrze, mi udało się przetopić trójnik z którego chciałem zdjąć EVAP Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mi wymiana zaworu nie pomogła ale powodów może być parę błąd to jak juz pisałem P0456 czyli niewielka nieszczelność zaworu. Raz wyskoczył czek ale nic więcej. Albo powodem jest kiepska jakość użytego zaworu albo uszkodzone jest coś innego. Rozebrałem stary zawór by poznać jego zasadę działania. W środku jest elektromagnes i płytka metalowa z uszczelnieniami z obu stron. To uszczelnienie to bardzo miękkie gumki. Od strony elektromagnesu jest jeszcze sprężyka odpychająca płytkę osadzona w metalowym stożku na którym stabilizuje sie ta płytka za pomocą uszczelnienia.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Płytka po drugiej stronie ma też uszczelnienie w postaci pierścienia które styka sie z przednim elementem zaworu i go uszczelnia. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dwa otwory widoczne na zdjęciu są po to by wyrównać ciśnienie po obu stronach płytki tak by nie powodowało ono opóźnień w działaniu. Uszkodzenie którejkolwiek gumki /bardzo miękkie i delikatne/ to koniec zaworu, będzie przepuszczał. Jak widać trochę brudu się w środku znalazło zwłaszcza po stronie wyprowadzeń. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeżeli jednak to nie zawór jest powodem to trzeba by sprawdzić oringi w szybkozłączkach przed zaworem. Możliwe że ten założony przeze mnie zawór jest sprawny bo na test dmuchania było ok, a powodem nieszczelności jest np taki oring. Ostatnio edytowane przez steell ; 27-04-2025 o 13:51 |
|
|
|
|
|
#103 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-10-2016
Model: Fusion
Silnik: 2.0EB + KME Nevo Sky Direct
Rocznik: 2016
|
Jak chcecie raz na zawsze pozbyc sie problemu z EVAP to polecam wymiane na oryginalny BOSCH z VAGa za 50zl :-)
Numer czesci - 0280142431 Trzeba jedynie wymienic wtyczke na 1J0973722 i jak dobrze pamietam to zamienic piny |
|
|
|
|
|
#104 |
|
|
Mój oryginalny też był BOSCHa 0280142519, zamówiłem u Chińczyków, za 28 z przesyłka, zobaczymy co przyjdzie
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez steell ; 27-04-2025 o 15:48 |
|
|
|
|
|
#105 |
|
|
Podsumowanie, założyłem nowego całego pająka z EVAP nr 2474911, błędów nie ma, polatam trochę i zobaczę jak parametry w test6 wyjdą.
|
|
|
|
|
|
#106 |
|
|
Po wymianie zaworu nie ma juz błędu, natomiast w test6 jeden parametr mnie zastanawia. Przekracza zakres, zaznaczyłem go. Czy jeszcze cos mi niedomaga? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5
Rocznik: 2019
|
Witam
Ford Fusion 2019r 1.5 135KW Na pewno ktoś się spotkał z błędem systemu evap P0456. Pierwszy raz spotkałem się z tym ponad rok temu. Wymieniłem zawór Evap na nowy z Allegro. Chwilę pochodziło umarł 5 miesięcy później. Następnie wstawiono używany zawór bodajże z Focusa podziałał 9 miesięcy. Znowu wywaliło ten sam błąd. Czy ktoś mi może powiedzieć o co chodzi co chwilę jest wymieniana ta sama część a objawy powracają? Czy jest to możliwe? Wiadomo objawem jest rozruch silnika po zatankowaniu. Z góry dziękuję |
|
|
|
|
|
#108 |
|
|
Powinieneś mieć juz poprawiony blok silnika i kolektor dolotowy w aucie, jakie masz oznaczenie na bloku? Mi sie nie podobaw tych konstrukcjach to ze połączono kolektor dolotowy z wylotem z filtra powietrza. Nie bardzo rozumiem to rozwiazanie. Zaworki tak przekierowują obieg ze pary są kierowane włąśnie do dolotu za filtrem powietrza i czujnikiem MAP ale drugi obieg wciska sprężone powietrze i moze ono wraz z olejem bez problemu docierać do zaworku EVAP od strony silnika. Moze te drobinki oleją są u ciebie powodem?
|
|
|
|
|
|
#109 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 31-01-2006
Model: Ford Escape 2018r.
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2018
|
Witam.
Pacjent Ford Escape 2.0, 2018r. Dziś pojawił się check engine na szybko telefonem i programem podłączyłem się i sprawdziłem błędy widoczne na zdjęciu. Jak można zdiagnozować czy problem jest z zaworem czy leży może gdzieś indziej ? od jakiegoś czasy mam wrażenie że na biegu jałowym auto pracuje nierównomiernie. Kilka razy w roku miałem przypadek, po naciśnięciu przycisku Start auto zakręciło, zapaliło na 1-2 sekundy. Po ponownym naciśnięciu Start auto bez problemu zapaliło. Czy można jakoś zdiagnozować czy to rzeczywiści zaworek czy może coś gdzieś z rurkami. Czy można jakoś znaleźć oznaczenie tego elementu ? |
|
|
|
|
|
#110 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Wojtek
Model: Ford Fusion USA
Silnik: 2.0 240KM
Rocznik: 2015