Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit i Tourneo Connect
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-05-2025, 13:46   #1
SH0CK_PL
ford::amateur

Imię: Sebastian
Model: Ford Transit Connect
Silnik: XVGA, 1.5 TDCI 100KM
Rocznik: 2016
Unhappy Uszkodzony silnik 1.5 TDCI 100KM - Swap silnika lub naprawa

Witam
Mam od prawie roku problem z moim Fordem Transit Connect z 2016 silnik 1.5 TDCI 100KM fajne rodzinne auto niestety okazało się z wadą fabryczną do której producent się nie przyznaje a od zeszłego roku mam informację o kilku przypadkach tej samej awarii co u mnie czyli obróconej 1 panewki w silniku i tym samym uziemieniem samochodu.

Na nieszczęście silników tego typu jest bardzo mało, części kupić też nie można bo nawet ASO ich rzekomo nie ma ale oferują za kolosalną kwotę pół silnika!

Stąd poszukuje silnika XVGA lub innego zamiennika czy to słupka czy całego z niskim przebiegiem z rozbitka najlepiej ale rozważam też opcje swapu silnika tylko pytanie czy ktoś orientuje się jakie są opcje i z jakiego innego auta można by tam dorzucić coś innego? I co najważniejsze czy to wogóle możliwe, miał ktoś podobno przypadek i rozwiązał problem?

SH0CK_PL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-05-2025, 12:34   #2
sm.sylwester
ford::beginner

Model: s-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Uszkodzony silnik 1.5 TDCI 100KM - Swap silnika lub naprawa

Cześć, właśnie szukam connecta z takim silnikiem, mozesz przybliżyć problem tej wady fabrycznej. Nigdzie nie mogę znaleźć info dot. panewek. Dzięki.
sm.sylwester jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-05-2025, 12:43   #3
SH0CK_PL
ford::amateur

Imię: Sebastian
Model: Ford Transit Connect
Silnik: XVGA, 1.5 TDCI 100KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Uszkodzony silnik 1.5 TDCI 100KM - Swap silnika lub naprawa

Sprawa wygląda tak: silnik 1.5 100KM (i pewnie te mocniejsze wersje 1.5 też) mają problem przy większych przebiegach. Znam przypadek, gdzie ktoś przejechał takim autem spokojnie ponad 300 tys. km, ale ja odkupiłem samochód, który był cały czas serwisowany w ASO. To był błąd, bo serwis ASO wymienia w tych autach olej co 40-60 tys. km, przez co po 2-3 takich wymianach łatwo o awarię. Awaria wygląda tak, że obraca się pierwsza panewka, a naprawa jest bardzo problematyczna – nikt tego faktycznie nie naprawia, a serwis ASO rzekomo nie ma części. Chcą sprzedać cały dół silnika (z masą innych elementów) po tzw. regeneracji za 20 tys. zł. Trafienie na używany silnik, który po wymianie się nie rozsypie, też jest dość trudne.

Ogólnie auto jest super, gdyby nie ta wada, która pojawia się na późniejszym etapie użytkowania (zakładam, że od ok. 150 tys. km, jeśli serwisowane było w ASO – bo jak ktoś wymienia olej co 10 tys., to pewnie pojeździ spokojnie ponad 200 tys.). Ja swoim przejechałem ponad 2500 km od zakupu, a awaria trafiła mi się akurat na wakacjach w Chorwacji – czyli masa kosztów, stresu i ściąganie auta do Polski, gdzie teraz czeka na „dawcę”.

Stąd też temat czy ktoś miał już podobnie i nie zrobił właśnie SWAPu tego silnika na inny mniej awaryjny
SH0CK_PL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
connect , silnik , swap

Zasady postowania