![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#71 |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
|
Pin1 +12, pin5 gnd.
Na pin3 podaje się lin, w schemacie jest napisane wireless charge enable/disable. Nie wiem czy lin jest konieczny do komunikacji, potwierdzając że telefon się ładuje bądź nie, czy też faktycznie dopiero po wykryciu przez wacm bcm zezwala na ładowanie (druga opcja jest bardziej sensowna z punktu widzenia bezpieczeństwa) Podłączyłeś lin? Może coś nie styka... Sam wacm powinien być widoczny jak podepnie się can i zasilanie
S-MAX: AmbientLEDx25 /CANbox /Heated 2nd row /2nd USB HUB /DSP B&O / FullDigital FOCUS: AmbientLEDx15 /TSR /DAS /AHB /BLIS /CTA /iACC /PCA /NAVI /Alarm /FrontCAM /CANbox /Towbar /WACM /2nd USB HUB /Electric seats x2 /right door lock switch /storage seat x2
Ostatnio edytowane przez tombalt ; 19-05-2025 o 09:09 |
|
|
|
|
|
#72 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Jacek
Model: Focus MK IV Vignale
Silnik: 1.5L Dragon
Rocznik: 2019
|
Lin podłączony (sprawdzony) , zasilanie dochodzi. Aktywację w APIM I BCM przeprowadziłem w normalnej konfiguracji (AS BULIT nie dotykam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. gdyż nie wiem jak zmienic w As Bulit te wartości
BCM 726-05-01 0000 0FA0 05 > 0000 0FA0 0D U siebie mam ostatnią ( 05 ) grupę czterocyfrową i forscan nie pozwala mi jej zmienic na 0D. Tak jak już wspomniałem problem chyba jest z zasilaniem modułu bo po jego wyjęciu i podpięciu pod 12 v moduł nie reaguje ( a z tego co mówią poprzednicy powinien ładować) . Ostatnio edytowane przez dudijack ; 19-05-2025 o 09:38 |
|
|
|
|
|
#73 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
Masz do podpięcia 3 przewody i nie jesteś pewny czy są dobrze podpięte.....
Weź miernik, po zapłonie ma być zasilanie 12v, stała masa a na sygnale LIN jeśli wszystko prawidłowo aktywowałeś w co szczerze wątpię ma być ok 10V.
|
|
|
#74 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#75 |
|
|
Nie nie będzie działać. Sygnał LIN uruchamia ładowarkę.
|
|
|
#76 | |
|
|
Cytat:
Powiedz prosze jeszcze czy włączenie modułu w APIM i BCM poprzez normalną konfigurację zadziała czy trzeba użyć As Bulit? Ostatnio edytowane przez dudijack ; 19-05-2025 o 11:54 |
|
|
|
|
|
|
#77 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
WACM komunikuje się po HS3-CAN i nie bardzo widać po co miałby mu być LIN jeszcze... Natomiast widać, że WACM zasilany jest "HOT ALL TIMES", więc potrzebuje bez wątpienia jakiegoś sygnału "po zapłonie" by włączyć funkcję ładowania. Nie jest wykluczone, że ten sygnał WACM bierze z komunikatu na magistrali HS3-CAN (analogicznie jak Sync3...). Tego nie pamiętam teraz... Sama "funkcja ładowania" - jak we wszystkich ładowarkach indukcyjnych - jest "samosterująca" - wykrycie indukcyjności cewki "odbiorczej" uruchamia prąd ładowania w cewce "ładującej". @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - Tak czy inaczej, trzeba ten sygnał podlączyć do BCM (sprawdzając, czy w BCM jest stosowny pin... EDIT ================ @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - sprawdziłem na mojej "zalegającej" ładowarce WACM i na moim "starterze" - wystarczy ladowarkę zasilić i podłączyć do HS3-CAN. Bez żadnego konfigurowania. Bez podłączania tego sygnału "sterującego" (kabelek był "w powietrzu"). WACM włącza funkcję ładowania w oparciu o komunikat na HS3-CAN. Dyskutowany powyżej "sygnał" najprawdopodobniej jest sygnałem zwrotnym do BCM - po co, to oddzielna kwestia... BTW - więc dobrze pamiętałem, że bez problemu testowałem tego mojego WACM "na stole" bez żadnych "ambitnych instalacji"...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 19-05-2025 o 14:20 |
|
|
|
|
|
|
#78 |
|
|
Nie zmienia to faktu że muszą być 3 przewody. Na trzecie przewodzie nie będzie 10v tylko 3-4v.
Z tego co pamiętam ładowarkę da się wyłączyć z poziomu apim i po to jest dodatkowy przewód aby w jakiś sposób tym sterować.
Elektronika, modyfikacje, dorabianie kluczyków, dopisywanie TPMS. Mińsk Mazowiecki tel: 511246350 https://www.facebook.com/AutoMotUr Ostatnio edytowane przez lukaszooo ; 19-05-2025 o 15:01 |
|
|
|
|
|
#79 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
"Sygnał" był "w powietrzu" a telefon się ładował. Jak Kolega "nie dowierza" to wezmę od żony drugi telefon i zrobię fotkę...
|
|
|
|
|
#80 |
|
|
Ładowarka działa.!!!!
Powodem braku działania były zamienione pomiędzy sobą przewody od szyny danych. Uściślając wypowiedzi poprzedników. Do działania ładowarki (tak już wspomniał kolega tedi_k) potrzebne jest tylko zasilanie i przewody do HS3-CAN . Napięcie pomiędzy przewodami HS3-CAN wynosi około 0.48V. Napięcie przewodu komunikacyjnego mierzone do masy to około 0.6 V. Aktywacja w APIM i BCM za pomoca nowego Forscana i zwykłej konfiguracji. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc i cenne wskazówki |
|
|
|