Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Edge
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-05-2025, 13:56   #471
marjanoos
ford::beginner

Model: Mondeo MK4 LB
Silnik: 2.0 TDCi 163KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Zmiana fal na parzyste

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powodzenia!
Dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Póki co zatrzymałem się na poprawnym zakodowaniu ACM.
Mam jeden ACM od Kugi (JX71-18K810-ZR - 2021), jeden od Explorera (LB5T-18K810-ZBJ - 2020).
Radio FM, DAB działa bezproblemowo, RDS się wyświetla, loga są. RDS-AF jeszcze nie sprawdzane, bo auto stoi.

Natomiast mam problem z poprawnym ustawieniem poszczególnych głośników. Budowałem Asbuilt od podstaw na podstawie danych z cyanlabs ('przekonwertowałem' sobie strukturę ze swojego fabrycznego Asbuilt, na ten nowy 2021+ format). I aktualnie prawy tweeter gra, gdy focus jest ustawiony na lewy przód. Ale gdy ustawię focus na prawy przód, to nie gra żaden tweeter. Wtyczki do ACM sprawdzane ze 30 razy.

Brałem też gotowe ustawienia od ukraińskiego kolegi, dodatkowo do modułu DSP. Też kupa.

Moje aktualne ustawienia ACM:
727-01-01 AC17-28FC-0017
727-01-02 0100-0009-0038
727-01-03 0100-0000-0032
727-02-01-3465
727-03-01-1042
727-04-01 0300-0000-5086
727-04-02-4C00-0000-0080

marjanoos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-05-2025, 21:37   #472
marjanoos
ford::beginner

Model: Mondeo MK4 LB
Silnik: 2.0 TDCi 163KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Przeróbka USA->UE

Update:
Wszystko ogarnięte, okazało się, że pinout który był w worklogu nie miał zastosowania w moim ACM. Dodatkowo wyszło, że był odpięty prawy tweeter. Dopiero jak go podłączyłem, byłem w stanie ustalić co jest nie tak.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] GPS ogarnąłem jeszcze inaczej. Podłączyłem żółtą wtyczkę od Siriusa (która to dostaje phantoma) do APIM przy użyciu adapterka, którego przygotowałem wcześniej. Wystarczyło jedynie wyciąć "garby" charakterystyczne dla konektora GPS i hula. Widzi kilkanaście satelit pod blokiem, zobaczę w trasie jak będzie się zachowywać.

Jedyne co mi pozostało do zrobienia, to osadzenie ACM w oryginalnym miejscu. Zamierzam ogarnąć nity nakrętkowe, ale do tego trzeba będzie wywiercić dodatkowe otwory.

Także jak ktoś chce ogarnąć pełny RDS w Edge z USA z niebieskim kabelkiem, to się da.
marjanoos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-05-2025, 22:20   #473
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał marjanoos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Także jak ktoś chce ogarnąć pełny RDS w Edge z USA z niebieskim kabelkiem, to się da.
To wiadomo od dawna. W takich "pionierskich" działaniach specjalizuje się Paweł @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i zrobił to chyba pona 2 lata temu. Dokładając do tego jeszcze wymianę Sync3 na Sync4...

Przy takich projektach pozostaje zawsze aktualne pytanie - czy ilość pracy i problemów do roziązania czasem nie kawalifikiją tematu do "innego ukierunlkowania": to auto sprzedać a kupić nowsze, lepiej przystosowane do spełnienia wymagań... Paweł takie projekty robi właśnie po to by "łatwiej sprzedać"...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 17-05-2025 o 22:23
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-06-2025, 10:41   #474
alltim2001
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: Ford Edge
Silnik: 2.0
Rocznik: 2022

Witam serdeczeni
(pierwszy post także proszę o wyrozumiałość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )

Płynie do mnie FORD EDGE 2022 SEL 2FMPK4J90NBA24975
I mam standardowe pytanie o konwersję

Najbardziej mnie martwią przednie lampy, z opisu (kartki sprzedażowej) wnioskuję że mam full led

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

1. Pytanie czy te ledy przód da się przeprogramować, czy jednak przeróbka,
2. Czy mój rocznik został pobłogosławiony tylnimi juz z pomarańczowymi kierunkami czy też jednak przeróbka
3. Przeciwmgielne - tu nie mam pytań
4. Sync4/radio itp - co tu jest do przerobienia ? czy tu oprócz wgrania pl i zmiana fal radiowych jeszcze coś fizycznie trzeba przerabiać żeby było to funkcjonalne w 100% ?

i czy ewentualnie jest ktoś coś? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. chętny ja Opolskie

Ostatnio edytowane przez alltim2001 ; 04-06-2025 o 10:48 Powód: dodanie zdjęć
alltim2001 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
części , lakierowanie , naprawa

Zasady postowania