Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-05-2020, 22:35   #41
Danillo
ford::average

Imię: Daniel
Model: S-max
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: W samochodzie zaczęło skrzypieć

Dołączam do grupy, auto ma tydzień, 500km przejechane i skrzypi gorzej niż mój stary Trabant. Niewiarygodne, że w aucie za ponad 200k pln z aktywnym tłumieniem szumów może aż tak skrzypieć i to na najmniejszej nierówności w drodze.
Będę smarował uszczelki i mam nadzieję, że pomoże.

Danillo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-05-2020, 09:35   #42
vincent
ford::beginner

Silnik: 190KM
Rocznik: 2019

Dokładnie, to jest masakra jakaś. Nigdy czegoś takiego nie miałem, a jeżdżę samochodami z różnej półki, z busami włącznie.

W moim S-maxie samo przeszło. Zobaczymy jak będzie w lato.
vincent jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2020, 17:18   #43
Jarri S-max
ford::average

Imię: Jarek
Silnik: 2.0 TDCI EcoBlue
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał grzywus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, rok temu zakupiłem S-max'a, obecnie mam przejechane trochę ponad 6500 km i parę dni temu zaczęło w nim skrzypieć, głównie chyba z okolic tylnych drzwi prawych i lewych. Czasem wydaje odgłos jakby pocierany styropian. Głównie przy mniejszej prędkości na nierównościach. Dźwięk jest nie do zniesienia, a na serwis muszę czekać do 4.06. Spotkał się*ktoś z takim problemem? Musze coś z tym zrobić bo te skrzypienie mnie drażni do tego stopnia że nie potrafię tym samochodem jeździć, a muszę...

Cześć,
Mam ten sam problem, więc odświeżam temat skrzypienie mam po obu stronach, choć więcej i częściej po lewej, przy kierowcy. Dokładniej to na wysokości głowy po lewej stronie jakby drzwi przednie i tylne, ale trudno to sprecyzować; zacząłem smarować to polecanym na forum silikonem i na trochę pomaga, ale krótko, a smaruję obficie. Nie wiem czy to aby tylko same uszczelki tak skrzypią, ale na to wygląda.

Dodatkowo mam jeszcze takie głuche puka w okolicach słupka B, też za kierowcą. Byłe, kilka razy w ASO i za każdym razem twierdzili, że trzeba smarować zamki, bo to zamki jak są suche to tak stukają. Takie smarowanie w serwisie miało pomóc na pół roku, a pomaga na kilka dni i to nie całych.... szukam rozwiązania co z tym zrobić. Mam wrażenie, że coś musi być luźne, może nie dokręcone, może to mocowanie bocznej szyby w drzwiach.
Stary 13-06-2025, 15:20   #44
Adi07
ford::amateur

Model: S-Max Mk1, Mk2
Silnik: FHEV, 2.0 TDCi
Rocznik: 2023, 2009

Cześć,
Lata lecą, Fordy skrzypią Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czy ktoś z Was znalazł długofalowy sposób rozwiązania problemu skrzypienia szyb na nierównościach / przechyłach?
U mnie to na pewno szyby, nic z zawieszenia.
Adi07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2025, 07:07   #45
Hugo_Chavez1

Model: S Max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Adi07 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć,
Lata lecą, Fordy skrzypią Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czy ktoś z Was znalazł długofalowy sposób rozwiązania problemu skrzypienia szyb na nierównościach / przechyłach?
U mnie to na pewno szyby, nic z zawieszenia.
Smarowanie uszczelek szyb sylikonem w sprayu nie pomaga?
Hugo_Chavez1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2025, 09:24   #46
Alecki
ford::professional

Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017

Cytat:
Napisał Adi07 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy ktoś z Was znalazł długofalowy sposób rozwiązania problemu skrzypienia szyb na nierównościach / przechyłach? U mnie to na pewno szyby, nic z zawieszenia.
Okleiłem wnęki drzwiowe nadwozia taśmą samoprzylepną (taką do paczek). Miało być tylko do testów, czy pomoże ...ale jeżdżę już tak sześć lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc]
Alecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2025, 11:28   #47
Kayu
ford::advanced

Model: S-Max
Silnik: EcoBlue 190KM
Rocznik: 2020

U mnie ewidentnie skrzypią skrzynki rolet w tylnych drzwiach. Silikon nie pomaga na dłużej niż jeden dzień. Ręce i uszy o(d)padają.
Kayu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-06-2025, 12:32   #48
Adi07

Model: S-Max Mk1, Mk2
Silnik: FHEV, 2.0 TDCi
Rocznik: 2023, 2009

Cytat:
Napisał Alecki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Okleiłem wnęki drzwiowe nadwozia taśmą samoprzylepną (taką do paczek). Miało być tylko do testów, czy pomoże ...ale jeżdżę już tak sześć lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No skoro raz a dobrze to mi się takie rozwiązanie podoba! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dałbyś radę zrobić zdjęcie jednych przykładowych drzwi / wnęki z oznaczeniem miejsca które oklejałeś?
Adi07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2025, 09:27   #49
Alecki
ford::professional

Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017

W załączeniu.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg wneki.jpg (100.8 KB, 28 wyświetleń)
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc]
Alecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2025, 13:11   #50
bobanr
ford::advanced

Imię: Rafał
Silnik: został tylko 2.5 FHEV
Rocznik: 2022

Możliwe, że tutaj trzeba podejść dwutorowo. Jeden to wnęki, a dwa to rolety wewnętrzne. Ja mam wrażenie, że to one wydają ten edeński dźwięk.
Odpowiedz

Zasady postowania