Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Skrzynie automatyczne
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-06-2025, 18:57   #1
Wnk12
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Focus MK4 ST-Line A8
Silnik: 2.0 Ecoblue
Rocznik: 2019
Domyślnie Skrzynia 8F35. Brak wymiany oleju?

Witam, czy spotkaliście się z czymś takim żeby w skrzyni 8F35 był nie wymieniany olej? Pytam bo w niektórych przypadkach wyczytałem że niektórzy robili po 160-200 tyś i potrafili nic nie robić w tego typu skrzyni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sam mam tego typu skrzynie i zero informacji na temat wymiany oleju w skrzyni. Oczywiście skrzynia pracuje jak należy u mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wnk12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2025, 07:00   #2
Łysy__!
ford::advanced

Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Skrzynia 8F35. Brak wymiany oleju?

Normalna praktyka, kto w dzisiejszych czasach wymienia olej w skrzyni?

Żartuje, często ford jako że nie jest producentem skrzyni to nie będzie zalecał wymiany bo jest ona elementem eksploatacyjnym. Tak samo w ręcznych. Olej niby wieczny według forda, a getrag (producent) zaleca 60 tyś interwał. Więc w sumie warto wymienić olej u Ciebie. Bo później może być tylko drożej. Aczkolwiek kolega kiedyś w automacie starszym wymienił olej i ten zaczął ślizgać, skrzynia była już zużyta a poprzedni właściciel dolał jakiś "stop slip" żeby nie ślizgała. No i później właśnie takie kwiatki wychodzą.

Ostatnio edytowane przez Łysy__! ; 21-06-2025 o 10:28
Łysy__! jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-06-2025, 14:46   #3
teiksef

Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020

Na forach w USA można znaleźć informacje o takich, którzy nie robili nic w tej skrzyni. Zwykle można się o tym dowiedzieć przy okazji przebiegu, po jakim trzeba było ją wymienić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zaleca się raczej wymianę co 50-60 kkm (statyczna, tj. spuszczenie i dolanie), plus pełna wymiana (dynamiczna) raz na jakiś czas (konkretnie np. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] masz taką poradę. przy czym odnosi się do tysięcy mil).
Widziałem informacje o padnięciu takiej skrzyni po 130, 150 tysiącach mil. Było tez 70 tysięcy ztcp, ale zakładam, że to był jakiś wiekszy pech. Ja kupiłem swojego Escape z przebiegiem ok 100 tysięcy mil, i skrzynia nie działała tak, jak powinna. Po trzech statycznych wymianach oleju (dwie od razu, trzecia po 12 kkm) jest ok.
Trzeba pamiętać, że skrzynia nie działa cały czas identycznie tak samo, sterownik adaptuje się do warunków, więc mimo, że masz w środku coraz starszy olej i coraz więcej opiłków, jakoś się to może kulać bez wyraźnego wpływu na komfort jazdy, aż wyjdzie to poza możliwości autokalibracji. Tyle, że wtedy to może mieć już nieodwracalne przełożenie na stan skrzyni.
Oczywiście nie jest powiedziane, że na pewno tak się stanie, jednak intwerwał 240kkm (podany w podręczniku do Escape 2020) jest mocno optymistyczny.
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-06-2025, 16:24   #4
Wnk12

Cytat:
Napisał Łysy__! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Żartuje, często ford jako że nie jest producentem skrzyni to nie będzie zalecał wymiany bo jest ona elementem eksploatacyjnym. .......
Właśnie od razu oddałem auto na wymianę olejów i filtrów w skrzyni + adaptacja wjeżdża, mam nadzieje że to poprawi pracę, bo mam małe szarpania na 3,4 biegu i przy 6 lub 7 Przy 90km/h jak zmienia bieg. Na trybie sport ten problem nie występuje.

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

Mam nadzieje że ta wymiana oleju statyczna + adaptacja pomoże w rozwiązaniu problemów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki koledzy za pomoc, teraz tylko modlitwa może pomóc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 24-06-2025 o 18:37
Stary 23-06-2025, 17:34   #5
teiksef

Jak nie pomoże całkiem, ale coś jednak zmieni (ja tak miałem na początku), to za jakiś czas możesz wykonać kolejną.
Zanim w pełni ocenisz, co to dało, warto przejechać kilkaset kilometrów, aby samochód miał czas na adaptację.
Po wymianie można (ale chyba nie trzeba) skasować wszystkie adaptacje, ale wtedy pasowałoby przeprowadzić procedurę learningu, która nie jest banalna do zrobienia na publicznych drogach (bo poza "przełącz kilka pazy z P na R i z powrotem etc" jest tam "od zatrzymania, przyspieszaj przy pedale gazu wciśniętym na 20% aż do osiągnięcia najwyższego biegu. Powtórz dla wciśnięcia 40%, 60% i 80%, każdorazowo przynajmniej trzy razy".
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (identyczne z workshop manual dla Escape 2020)
Stary 23-06-2025, 23:51   #6
Wnk12

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

Na razie odbiorę auto od Mechanika i wszystko się rozeznam, może wtedy dam ci znać, co i jak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 24-06-2025 o 18:37
Stary 24-06-2025, 16:42   #7
sycha

Imię: Amadeusz
Model: Focus MK3 FL / Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCI 150KM/180KM / 2.0 EcoBlue 190
Rocznik: 2015 / 2020

Hej, kilka rzeczy trzeba uporządkować:
w UE się nie wymienia w ramach przeglądów (ale ASO normalnie wykonuje odpłatnie jak im zlecisz)
w USA normalnie się wymienia olej co ~60tys km

czy po przebiegu np. 150tys km wymieniać olej? zdecydowanie tak. jest to olej przepracowany a co gorsza nie wiadomo w jakich warunkach pracował (np. targanie przyczepy)

jeśli miedzy 3 a 4 a i również później czujesz szarpnięcia to niestety sama wymiana oleju może nie pomoc

z ciekawości sprawdź jak wyłączysz kontrole trakcji czy występuje szarpniecie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sycha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2025, 21:13   #8
teiksef

> w USA normalnie się wymienia olej co ~60tys km
Być może zależy to od modelu samochodu. W Escape 2020 w dokumentacji jest wymiana w skrzyni biegów co 240 kkm i dealerzy Forda raczej nic samorzutnie nie proponują. Jak ktoś pisze "kupiłem Escape, 90 tysięcy mil przebiegu", to zwykle dostaje na forum w pakiecie odpowiedzi "wiesz co, lepiej zmień olej w skrzyni biegów".
Jak już opisywałem na forum kiedyś, u mnie po wymianie oleju zmieniło się miejsce, w którym szarpało. Po kolejnej się uspokoiło. Nie znaczy to pewnie, że w w skrzyni w 100% wszystko jest ok, ale z drugiej strony - wszystko jest ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 26-06-2025, 18:00   #9
Wnk12

Cytat:
Napisał sycha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hej, kilka rzeczy trzeba uporządkować:
jeśli miedzy 3 a 4 a i również później czujesz szarpnięcia to niestety sama wymiana oleju może nie pomoc
Witam. Sprawa wygląda następująco, po wymianie oleju w skrzyni szarpanie przy zmianie biegów ustało, przejechałem się dzisiaj 40 km w cyklu mieszanym i jest git Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nawet nie słychać zmiany biegów, gdybym nie patrzył na obrotomierz to nawet bym nie wiedział że coś tam pracuje pod spodem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-06-2025, 23:11   #10
teiksef

No i super Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania