Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Edge
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-06-2025, 20:29   #1
Bialy2017
ford::amateur

Imię: Lukasz
Model: ST
Silnik: 2.0
Rocznik: 2017
Cool Awaria systemu ładowania

Kilka dni temu kupiłem tracker gps z wbudowaną baterią do swojego auta. Podczas podłączania pod akumulator nie jestem pewien czy na chwilę nie przerwałem napięcia bo zaiskrzyło. Przez pięć dni wszystko było dobrze. Dziś podczas jazdy zapaliła się kontrolka check engine. Przestało też działać wspomaganie. Sprawdziłem miernikiem i akumulator nie dostaje prądu z alternatora. Jak sprawdzam kostkę w alternatorze to on podaje napięcie. (Mam wrażenie że jakiś system to blokuje) Jestem teraz podczas ładowania akumulatora. Odłączyłem gpsa i wykasowałem błędy poprzez obd2 P0626(15) i kilka błędów Heated oxygen sensor P0140. Czy jest możliwość że Battery Managment System zablokował cykl ładowania i wymaga teraz resetu? Czy coś innego może bezpiecznik?

Dodam tylko że plus podłączyłem do czerwonej klemy a masę do kabla który jest obok skrzynki z bezpiecznikami i dochodzi do kielicha gdzie jest sprężyna koła. Widocznie to nie był dobry pomysł

Ostatnio edytowane przez Bialy2017 ; 30-06-2025 o 20:52
Bialy2017 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2025, 20:39   #2
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Awaria systemu ładowania

Jeśli jest napięcie ładowania bezpośrednio na alternatorze, to system nic nie blokuje. Mógł się spalić bezpiecznik. Alternator nie podłączony do akumulatora (a tak wynikowo jest w tym przypadku) to droga do jego szybkiej śmierci.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2025, 22:33   #3
Bialy2017
ford::amateur

Imię: Lukasz
Model: ST
Silnik: 2.0
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Awaria systemu ładowania

Udało mi się podładować go trochę jakieś 40% i odpalić jeszcze dziś żeby zdążyć dokładnie to sprawdzić.
Na multimetrze jest około 12.1V podczas pracy silnika, lecz w momencie kiedy wpinam lub wypinam kostkę z alternatora ta wartość się raczej nie zmienia.
Z alternatora wychodzi kostka z trzema pinami. Czerwony Niebieski Fioletowy. Prąd jest tylko w Czerwony + Niebieski, ale multimetr pokazuje tylko 10.7V
Ale wydaje mi się że chyba wszystkiemu winny jest alternator, bo jak wyczytałem to ,,Prawidłowe napięcie ładowania alternatora powinno mieścić się w zakresie od 13,5 do 14,5 V

Wymieniłem na nowy i problem rozwiązany.

Ostatnio edytowane przez Bialy2017 ; 02-07-2025 o 22:42
Bialy2017 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
alternator

Zasady postowania