![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomek
Model: Placeholder
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
|
Dzień dobry w ten piękny poniedziałkowy poranek ;-)
Jestem nowym forumowiczem, ale mam nadzieję zostać na dłużej. Aktualnie jeżdżę starą Meganką z 2003. Przymierzam się do wymiany auta na coś lekko większego i stanąłem przed dylematem: * Mondeo MK4 2.0TDCi 140KM polift, 2012r, trochę ponad 300kkm nalotu, Champions Edition (ok. 22tys PLN) * C-Max MK2 2.0TDCi 140KM przedlift, 2014r, niewiele powyżej 200kkm nalotu, Champions Edition (ok. 25tys PLN) Oczywiście wiadomo - samochody i tak do sprawdzenia w bazach i w zaufanym warsztacie pod kątem mechanicznym lub lakierniczym. Oczywiście wiadomo, że jeździmy samochodem a nie przebiegiem i czasami lepiej wziąć nieruszane 330kk, które latało po autostradach niż kręcone 220kk, które od 3 lat stoi w garażu. Pod uwagę biorę również możliwość roboty przy wtryskach, turbo lub dwumasie, ale... Czy MK4 w polifcie będzie lepszy niż C-MAX przedlift z tamtych lat? Chodzi mi o ogólną usterkowość / niezawodność. Zdaję sobie sprawę również z tego, że są to różne samochody pod względem wielkości. Teoretycznie C-MAXy nie latały we flotach, ale z drugiej strony w przypadku "typowych usterek" znalezionych na szybko w Google MK4 ma kwestie związane raczej z eksploatacją silnika i osprzętu, zaś w przypadku C-MAX lista jest niewiele, ale dłuższa. Ostatnio edytowane przez phx84lbn ; 30-06-2025 o 09:38 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
C-Max MK2 to platforma technologicznie nieco młodsza niż Mondeo MK4. Przy jakiejś dozie samozaparcia (lub zainwestowanej kasie) da się tam nawet wsadzić Synca3 i mieć nawigację z Android Auto.
MK4 to technologicznie leciwe auto, ale mimo wszystko ciekawe, na pewno zapewni większy komfort podróżowania (nie wiem jak Cmax, ale Focus mk3 jest mega ciasny zwłaszcza z tyłu, a to podobne auto) i powinno być lepiej wyciszone niż Cmax. Co do najbardziej interesującej Cię sprawy czyli awaryjności, to moim zdaniem będzie podobna. Silnik w obydwu autach jest identyczny - jest to jednostka DW10C stworzona przez Forda i PSA. Ogólnie dobry silnik, nie ma w nim żadnych większych wad, przy dobrej eksploatacji 300k to dla niego żoden problem, ale... No niestety to jest diesel, ma Euro 5, ma DPF, EGR, wtrysk Common Rail Delphi i każdy z tych elementów ma określoną żywotność. Przy 330k przebiegu, jeśli układ CR, dwumas i DPF nie były ruszane, to szansa na to, że będziesz tam musiał zajrzeć jest spora - i nie chodzi o to, że te silniki są złe, bo są dobre, nawet bardzo, po prostu nie ma nic wiecznego. Reszta to eksploatacja, zawieszenia w Fordzie są bardzo przyjemne w jeździe i do tego mega trwałe. Hamulce i te rzeczy to pomijamy. Gdyby to był mój wybór, to brałbym auto z przebiegiem 200k, O ILE jest pewny. Jeśli auta są sprowadzane - nie liczyłbym na pewność przebiegu. Co do floty - we flocie to samochód jeździ 3 lata, a potem jest pchany dalej bo zaczyna generować zbędne koszty - zupełnie nie zajmowałbym sobie tym głowy. W sumie to nawet mam swojego Focusa odkupionego po jakimś leasingu (flocie) i nie wiem dlaczego miałoby to być gorsze auto niż takie nie po flocie. Trudny wybrów, powodzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ibiza 6K FL 1.9 TDI VP 90 -> Golf 4 1.9 TDI PD 101 -> Focus MK2 FL 2.0 TDCI 136 -> Focus MK3 FL 2.0 TDCI 180 -> Superb MK3 FL 2.0 TDI 200 Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 01-07-2025 o 22:54 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomek
Model: Placeholder
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
|
Kolejno...
* Sync3 nie ma dla mnie znaczenia. * Wyciszenie - zarówno C-MAX jak i MONDEO będą lepiej wygłuszone od mojej leciwej Meganki więc in plus. * ŁADOWNOŚĆ - ma znaczenie, ale * SILNIK - ważna informacja, że to są te same silniki. * OSPRZĘT SILNIKA (DPF, EGR) - ja wiem jak wygląda kwestia legalności, ale ogólnie myślę o "wywaleniu" ekologii. Dlatego też się tym nie przejmuję. Wiem na pewno, że można zrobić to w sposób odwracalny więc nawet jeśli EGR i DPF byłyby OFF to można przywrócić je do funkcjonowania z powrotem. Niestety w większości czasu samochód będzie pokonywał małe dystanse, więc z góry zakładam przejażdżki po okolicy co najmiej raz w tygodniu (jeśli DPF i EGR by zostały ON) * PRZEBIEG - jedyne co mogę zrobić to sprawdzić w popularnych serwisach typu autoDNA, CARFAX, CarVertical i powiedzmy ASO Forda. Chyba, że da się jakoś zaczytać przebieg z komputera samochodu. * Kwestia floty - w sumie masz rację i cieszę się, że tutaj rozwiałeś moją rozsterkę. Ogólnie planuję przed zakupem: - skorzystać z pomocy zaufanego warsztatu w celu dokonania oględzin, a także sprawdzenia komputerem parametrów pracy silnika (wykrycie ewentualnych problemów z pracą wtryskiwaczy.) czy ustalenie stanu trbiny. Liczę się z tym, że na "dzień dobry" będę wymieniał rozrząd, olej, filtry. Gdzieś po drodze na pewno będzie do wymiany rónież dwumas. - sprawdzić samochód po VIN w serwisach werfikujących historię pojazdu. Jeśli da się zaczytać przebieć z elektroniki samochodu to też na pewno to zrobię. - o zwykłej przymiarce do samochodu nawet nie wspominam, bo to oczywista oczywistość. Plan jest taki, że mam żelazne max. 30 000 i do tego jakieś 10k na ruchy w stylu właśnie wymiana części, serwis zerowy, opłaty czy ubezpieczenie... W PW podeslę Ci ogłoszenia, które przykuły moją uwagę. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
Da się sprawdzić przebieg w modułach samochodu. Jesli jakiś znacząco odstaje od tego co jest na liczniku to powinna zapalić się lampka ostrzegawcza, choć nie musi to oznaczać cofnięcia licznika.
W tych pieniądzach możesz szukać śmiało wszystkomającego mk4fl z końca produkcji, za swojego z 2013 z przebiegiem poniżej 250kkm i w zasadzie tylko bez lepszych foteli z wentylacją, grzanej kanapy, haka i ivdc ma wszystko we wrześniu płaciłem poniżej 28kkm. Do zrobienia była tylko osłona przeguby, którą kupiłem w dniu zakupu jakieś 10 miesięcy temu i nadal leży. Szukałem dość długo. Co do krótkich przebiegów to ekologia dobrze to znosi w tym silniku. Żona ma jakieś 3km do pracy i przez pół miesiąca samochód jeździ takie dystanse, drugie pół dochodzi jej 6km do żłobka. Nie ma żadnych problemów, wypalania dpf powyżej 500km zawsze i nie widzę żeby były jakieś nieudane. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| c-max , mondeo mk4 , opinie |
|
|