![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#101 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adam
Model: Mondeo MK4
Silnik: Diesel 2.2 dci
Rocznik: 2011
|
Ok, temat załatwiony.
Moduł can podawał do radia żółtym stałe 12 V, a czerwonym + po stacyjce. Wiadomo, że z szyny can do tego modułu szedl rozkaz, aby po wyłączeniu zapłonu (przy stałe zamkniętych drzwiach) wyłączyć radio po 6 minutach. Lub wyłączyć od razu po otwarciu drzwi. Oszukałem system: Przeciąłem czerwony kabel z modułu can do radia, tam wstawilem diodę zaporową, a między diodę a radio podałem + z żółtego przewodu przez wyłącznik. Efekt: Po wyłączeniu radia czy to przez czas, czy po otwarciu drzwi mogę "pstryknać" wyłącznikiem i radio się wzbudza i gra tak długo jak wyłącznik jest w poz. 1. No trzeba pamiętać, aby nie wyjść z auta z grającym radiem bo rano pchanie |
|
|
|
|
|
#102 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Ryszard
Model: MKIV
Silnik: 2.0 futurteX
Rocznik: 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#103 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#104 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: jarek
Model: MKI MKII MKIIIMKIV
Silnik: 2,0 1,8 2,0 1,6
Rocznik: -92, -98, -02, -14
|
Cytat:
Może jakie to radio mendel firma ? Jak podłączone canbus podpięty |
|
|
|
|
|
|
#105 |
|
ford::average
![]() Imię: Adam
Model: Mondeo mk4 Platinium
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2014
|
U mnnie panel klimy też na początku się nie wyświetlał, trzeba było zmienić kilka ustawień w konfiguracji (informacja od pomocy technicznej sprzedawcy):
- wybrać odpowiedni typ interfejsu CAN, model i rocznik samochodu. U mnie było: HIWORLD, Ford, Mondeo, 2007-2012. Samochód jest z 2014 ale trzeba było wybrać 2007-2012, mimo że były do wyboru też wersje 2013. - w ustawieniach "Factory": "A/C information ON/OFF" = ON "External Temperature" = OFF To są ustawienia z mojego radia, w innych pewnie będzie inaczej ale dobrze pogrzebać się po Menu konfiguracyjnym. |
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| mondeo mk4 , montaż radia , radio , radio mk4 |
|
|