![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Wlodek
Model: Ford Ka Titanium
Silnik: 1,2
Rocznik: 2012
|
Witam wszystkich . Piszę z zaciekawienia czy za pomocą skanera Ford można zmienić w ustawieniach korzystanie ze świateł drogowych na dzienne w 30% .Nazywanych światłami skandynawskimi . Na jednym z filmów na YouTube widziałem ja robiono zmianę w Mondeo . Moja żona ma Forda Ka 2012r świeżo zakupiony i chciałbym uwolnić ją od zapominania włączania świateł dziennych . Światła skandynawskie mają w sobie to iż załączają się dopiero po osiągnięciu wyższego napięcia . Mam zakupiony uniwersalny moduł tychże świateł osobno lecz po podłączeniu z instrukcją sprzedawcy moduł odcina całkowicie wszystko .Jeśli ktoś może coś podpowiedzieć czemu tak się dzieje .
|
|
|
|
|
|
#2 | |||
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Moduł "automatic DRL switch " firmy bartsoft.pl , RSD-30
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Przy podłączeniu wg instrukcji powinno być ok, przewodów do świateł nie należy przecinać, tylko się do nich wpiąć. Jeśli jest inaczej, moduł może być uszkodzony.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) Przepraszam popełniłem błąd cytując Tomao. Powinno być ok. a nie jest . Podłączam dwa niebieskie pod bezpiecznik świateł drogowych , biały do masy , czarny jest luzem nie podłączony , żółty podpięty do postojowych a czerwony pod bezpiecznik w skrzynce wewnątrz tj. nr 10 na nim jest napięcie po stacyjce i Wszystko przestaje gadać . dając napięcie z innego bezpiecznika przed stacyjką moduł działa ale cały czas. Powinien zadziałać po osiągnięciu pewnej wartości napięcia i wyłączyć się po kilku sekundach od wyłączeniu zapłonu . trudno mi stwierdzić czy jest uszkodzony bo niby działa ale przed zapłonem . Nie po osiągnięciu 13,4v , ale czemu zabiera cały prąd ? po stacyjce . Ostatnio edytowane przez Vlodek ; 08-07-2025 o 12:57 |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
W opisie jest oznaczony jako F51 7,5A Skrzynka bezpieczników M00 . Źle go opisałem (jako 10 w kolejności licząc po kolei )
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Zamykam temat świateł . Rozwiązany problem.
|
|
|
|