![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
22k przy nowym samochodzie to stosunkowo niewielka szkoda. Idealnie byłoby sprawdzić lakier miernikiem, do tego posprawdzać czy śrubki podsufitki były odkręcane, plastiki podważane i czy sama podsufitka w okolicach szyb ma załamania. Jesli w tych miejscach nie będzie żadnych śladów to najprawdopodobniej (nie na 100%) kurtyny nie wystrzeliły. Co do sprawdzenia głównej poduszki i poduszki pasażera nie tak łatwo to sprawdzić.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 10-01-2025
Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
|
Warto w takim razie zapłacić te 7 stówek za sprawdzenie i jak coś to go wziąć? Jest warty zachodu, żeby go bardziej sprawdzać? Czy za dużo czerwonych flag więc odpuścić i szukać dalej?
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Bym Ci pokazał szkodę na około 15k, jak te raporty uwzględniają zadośćuczynienie z tytułu utraty wartości handlowej pojazdu, odnowienie powłoki jeśli taka była na samochodzie, auto zastępcze na czas naprawy, na czas nałożenia powłoki i tak dalej, to kręcimy się w okolicy 20k. Wymiana błotnika, felgi, malowanie zderzaka i cieniowanie drzwi. Chyba sobie z ciekawości wykupię taki raport, zobaczę jak to wygląda ze szkodą otwieraną i zamykaną kilka razy
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
20k to nie jest duża szkoda.
Jakieś 5 lat temu, gość wjechał w Yarisa mojej mamy w tył. Z zewnątrz nawet nie było za bardzo widać - lekka rysa na zderzaku. No i ciężko zamykała się klapa bagażnika. Z autem zastępczym całość remontu wyszła koło 12k. Auto miało ponad 10 lat. Jeśli chodzi natomiast o sprawdzenie, to odkładając skromność na bok, coś tam się na autach znam i potrafię stwierdzić poznać ślady naprawy. No i ze 3 lata temu oglądałem do kupienia Skodę Octavię, auto jakoś 4-5 letnie, wyglądało perfekt. Moją uwagę przykuła, dosłownie jedyna jedyna, pojedyncza obdarta śruba błotnika. Poza tym naprawdę nie potrafiłem znaleźć tam dosłownie nic. To był komis przy ASO, więc zainteresowany śruba zapytałem o szkodę i dostałem zdjęcia. Auto praktycznie nie miało przodu przed naprawą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Podejrzewam że gdyby wejść pod samochód, zdjąć osłony, zacząć grzebać, widać byłoby jakieś niedoróbki, ale to na etapie kupna jest w zasadzie nie do wyłapania.
|
|
|
#55 |
|
|
Znaczy no tam było 22-44k. Trochę duży rozstrzał. Nie wiem jak to interpretować.
Czyli co, warto spróbować, zapłacić i wysłać tam jakiegoś specjalistę żeby zrobił oględziny? Myślałem o autotesto, ale może są jakieś inne, lepsze firmy, które to robią? Miejscowość to Zator, za Krakowem. |
|
|
|
|
|
#56 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3, Skoda Karoq, Opel Astra V
Silnik: 1.6 EB 150>182KM, 1.5 TSI 150KM, 1.4T 150KM
Rocznik: 2014,2022,2019
|
gdybym to ja kupował auto dla siebie, odpuściłbym z taką historią wypadkową jak to powyższe.
Jesli nie goni cię czas, to szukać czegoś bezwypadkowego. Tak, wiem, że może nie być łatwo ale zakup dobrego używanego samochodu wymaga trochę starań i cierpliwości |
|
|
|
|
|
#57 |
|
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
Według definicji polskiego prawa bezwypadkowy może być nawet taki, którego przód wleciał do bagażnika. Wypośrodkuj tą szkodę na 33k, masz akurat lampy, zderzak, malowanie, robociznę w nowym samochodzie w ASO. Może do tego maska i błotnik. Szkoda może, choć nie musi, okazać się zwykła obcierka parkingowa (tak jak jeden kolega tu na forum miał, 1 dnia zaparkowany samochód 2 razy przytarli na parkingu i mamy prawie 20k). Czasem lepiej kupić coś z historią niż samochód zaniedbany mechanicznie. Natomiast to już tylko i wyłącznie wasza decyzja. Co do samochodów innych marek-większość z nas za dużo tu nie pomoże. Możemy ogólnie ocenić samochód, ale nie powiemy ci nic o typowych problemach z nimi bo zwyczajnie nie mamy takiej wiedzy. Większość użytkowników tego forum użytkuje Forda i 1 samochód innej marki i tylko na nich się skupia.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#58 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3, Skoda Karoq, Opel Astra V
Silnik: 1.6 EB 150>182KM, 1.5 TSI 150KM, 1.4T 150KM
Rocznik: 2014,2022,2019
|
a czemu nie bierzesz pod uwagę Opla Mokka? samochód jest nieduży ale skoro taki ma być dla rodziców, to mógłby być w zupełności wystarczający.
Jest sporo ogłoszeń tych aut, w tym budżecie na pewno byś coś znalazł, nawet bezwypadkowego i krajowego (choć przeważają sprowadzone z DE ale to nie wada). Najlepszy polecany tam silnik to 1.4T, trafiają się nawet oferty z fabryczną instalacją LPG, polecaną do tego motoru. Poniżej 2 przykładowe ogłoszenia, w tym jedno z regionu, gdzie chyba mieszkają rodzice ... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#59 | |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#60 | |||
|
|
Cytat:
Cytat:
Stąd właśnie pytałem wcześniej czy jest sens po niego jechać bo jak jeszcze na raport za 50PLN sobie mogę pozwolić tak 700 PLN płacić, żeby okazało się, że cały przód był ściągany i wszystkie poduszki wystrzeliły, plus cały dzień zmarnowany po to, żeby obejrzeć bite auto to jednak już trochę boli. Dodatkowo, znając życie ten facet od ekspertyzy też by stwierdził, że był trochę bity i dla spokoju (i żebym kupił inne auto) dałby werdykt, że nie warto kupować. Cytat:
Opel Mokka też w porządku gabarytami, chociaż bazując na autocentrum czy wyborkierowców to nie cieszą się one zbyt dobrą opinią. Stonic na tym tle wygląda trochę lepiej. No nic, popatrzę jeszcze za nimi i będę wrzucał. Stonic, Captur, Mokka. Ewentualnie mamie na zdjęciach spodobał się jeszcze C4 Cactus, ale ten to widzę, że prawie 20cm niższy i prześwit o 5cm niżej więc go odradzałem. |
|||
|
|
|
![]() |
|
|
|