Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-12-2021, 22:13   #1
PIEKO12
ford::amateur

Imię: ŁUKASZ
Model: S-MAX
Silnik: 2.0
Rocznik: 2013
Domyślnie Błędy P0016 i P0017

Witam.
Przeszukałem troche forum i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi i rozwiazania tematu. Wiekszosc postów dotyczy silników diesla.
Opisuje temat ,moze ktos miał podobnie i podzieli sie sugestiami ....
Pacjent s-max 2013r 2.0 ecoboost ,benzyna 203 KM/ Przebieg 97000km.
Wyskoczyl mi check engine wiec podłączylem go pod kompa.
To co odczytałem :
-P0016 -korelacja połozenia wału i wałka rozrzadu -rzad 1 czujnik A
Nieprawidłowe ustawienie lub regulacja.
-P0017 -korelacja połozenia wału i wałka rozrzadu -rzad 1 czujnik B
Nieprawidłowe ustawienie lub regulacja
-P0016-P Status oczekujacy -usterka oczekuje na potwierdzenie.

Odczytując to pomyślałem że przeskoczył rozrząd ale troche mi to nie pasuje bo auto pracuje normalnie.Odpala normalnie,przyspiesza,nie ma problemów z mocą itd.
Jedyna rzecz którą zauważyłem to czasami odkąd pokazał mi się check engine ,jak odpalam go po nocy to jak juz zaskoczy to wydaje przez sekunde taki dziwny terkot jakby bendiks rozrusznika się nie rozłączył ale dochodzi to z okolic głowicy silnika.Czasami zaczynają delikatnie na zimnym falować obroty ale jak tylko się nagrzeje to przestają.Ponowne odpalenie na ciepłym nie powoduje już niepokoju i tych objawów.

Wymieniłem czujnik położenia wału oraz czujnik położenia wałka rozrządu,pokasowałem błędy i odpalając auto z podłączonym kompem znowu sie pokazały po chwili.
Łańcucha nie słychać ,zresztą przy 97000 km nie powinno być z nim problemu.Ford twierdzi ze jest bezobsługowy i przy takim przebiegu go na pewno nie wymienia...
Silnik po nagrzaniu nie wydaje żadnych niepokojących dziwięków,nie kopci,pracuje w miarę równo ,nic nie stuka...
Nie wiem jak sprawdzić czujniki zmiennych faz rozrządu bo może one coś tam wariują...
Olej wymieniam co 10000 km lub co roku ,a przebieg mam potwierdzony w fordzie(auto z polskiego salonu).
Czy ktoś miał coś takiego i może podzielić się swoją radą,co sprawdzić ,co wziąc pod uwagę lub co może być ...Nie sądzę zeby rozrząd przeskoczył bo auto nie ma problemów z odpalaniem ani nic na pierwszy rzut oka się nie dzieje po za tym że wywala te błedy i zapala się kontrolka check engine.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników s-maxów .To naprawde fajne roddzinne auta z pazurem.Mam już 2-go .Wcześniej był to diesel przed liftem.

PIEKO12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2022, 08:01   #2
Joseph_sp
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: s-max
Silnik: 2.5 turbo benzyna
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Błędy P0016 i P0017

Ja podzielę się swoim doświadczeniem na świeżo: borykałem się z problemem błędu P0017 już chyba 1.5 roku. Auto paliło, jeździło bez zarzutu-jedyna rzecz która mnie irytowała to świecący się CHECK.
Przy niedawnej wymianie świec zauważyłem delikatnie "wysadzony" górny dekiel zaworu zmiennych faz rozrządu (dokładnie ten bliżej grodzi komory silnika). Nie zastanawiając się długo próbowałem z ciekawości niejako wcisnąc go bo wyglądał rzeczywiście nienaturalnie. Ostatecznie moja zabawa z nim skończyła się na tym że go wyciągnąłem-wisiał dosłownie na druciku idącym do gniazda wtyczki.
Co zrobiłem: kupiłem nowy zawór-zamiennik, zamontowałem. Błąd sam znikł następnego dnia. Także przez przypadek załatwiłem temat.
Zdjęcia przedstawiają wygląd sytuacji.
Dodam że jak kolega wymieniłem wcześniej czujniki położenia wałków rozrządu i wału korbowego, rozrząd wymieniony i sprawdzony był-bez efektu.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1.jpg (96.8 KB, 96 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 2.jpg (88.3 KB, 87 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Joseph_sp ; 07-03-2022 o 13:38
Joseph_sp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2025, 02:05   #3
Czarnecki
ford::advanced

Model: Ford S-Max
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2011 Lift
Domyślnie Odp: Błędy P0016 i P0017

Cześć,

u mnie od niedawna pojawia się taki dziwny terkot zaraz po odpaleniu najczęściej zimnego silnika. Mechanik stwierdził, że do wymiany są elektrozawory zmiennych faz rozrządu. Czy ktoś z forumowiczów miał podobnie i wymiana zaworów pomogła? Czy warto zajrzeć do łańcucha przy okazji??

Nie mam błędów jak w temacie, ale podobne objawy...

Pozdrawiam
Czarnecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania