![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 17-08-2012
Model: Mondeo Mk V Titanium, kombi
Silnik: 2,0 180 KM
Rocznik: -
|
Ford 2.0 TDCI 180KM padło dziś ładowanie. Żadnej kontrolki, ostrzeżenia itp.
Zauważyłem problem gdy system wyłączył radio, ładowarkę, "gniazda zapalniczek" w celu oszczędzania energii. Gdy byłem u celu podróży wyłączyło się wspomaganie kierownicy. Zrozumiałem wtedy o co chodzi. Podłączyłem Forscan i widzę, że napięcie w instalacji 10,5V; błędów brak (poza sondami lambda pewnie przez złe zasilanie). Forscan pokazuje, że na uruchomionym silniku alternator generuje ~14,7V a na sterowniku (jak w całej instalacji) jest napięcie ~11V (ładował się ze 30 min na prostowniku), miernik potwierdza i na zacisku alternatora pokazuje to samo. Alternator coś rzęzi jakby sprzęgiełko ale generuje cały czas właściwe napięcie wg sterownika ładowania. Nigdy szmeru nie słyszałem, może tylko zbieg okoliczności. Do rzeczy - żeby oszczędzić sobie czasu i nerwów chcę wymienić alternator. da się gdzieś sprawdzić jaki alternator był oryginalnie? Bez demontażu? Ostatnio edytowane przez yooshky ; 13-08-2025 o 09:10 |
|
|
|
|
|
#2 | ||
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Cytat:
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez tomao ; 13-08-2025 o 09:18 |
||
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki, zatem muszę szukać DS7T-10300-KE.
Z tego co wiem, kontrola ładowania idzie po przewodach sygnałowych z alternatora. Choć dziwne, ze nie porównuje napięcia zgłaszanego przez alternator z napięciem w instalacji. Alternator "mówi" 14V a w instalacji 11V a lambdy krzyczą o prąd. Ciekawe, że tryb awaryjny ani "check engine" się nie włącza przy braku sygnału z lambdy. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Ostatnia litera bez znaczenia. Można jeszcze sprawdzić na obudowie plastikowej alternatora (naklejka) kod.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
O błędzie jak na fotce dowiedziałem się dopiero po skanowaniu błędów.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 150=>180 KM
Rocznik: 2016
|
Kolego, identyczne objawy miałem, jak padło mi właśnie sprzęgło w alternatorze. Niestety nie miałem jak wtedy zrobić pomiarów, ale wywaliło mi komunikat battery error (rozładowało akumulator do zera). Po wymianie sprzęgiełka i naładowaniu akumulatora wszystko wróciło do normy.
|
|
|
|