![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Roman
Model: Kuga III Titanium X AWD
Silnik: 2.0Ecoblue 190KM
Rocznik: 2022
|
Witam, samochód znajomego rocznik 2017r. oryginalnie wyposażony w asystenta pasa ruchu pokazuje po odpaleniu silnika po paru sekundach komunikat "Kontrola pasa ruchu awaria Serwis" szare linie znikają, zero błędów w komputerze. Kalibracji nie idzie wykonać - nie pojawiają się w trakcie procedury szare linie.
Jak to ugryźć. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
"Testujący" raczej nie bardzo ma umiejetności lub sprzęt niezbędny to owego testowania.
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Witam
Czy oryginalny UCDS jest nieodpowiedni do testowania? Modyfikuję własne Fordy od 8 lat i jakoś szło mi do tej pory bardzo dobrze ale przypadek auta kolegi jest co najmniej dziwny. Kamera znaki czyta bezproblemowo ale asystent wyłącza się tak jak pisałem po paru sekundach. Sprawdzałem działanie manetki i komputer widzi zmianę stan przycisku. To, że powinny być błędy to wiem pytanie dlaczego ich nie ma? Ostatnio edytowane przez janir1 ; 17-08-2025 o 11:23 Powód: Uzupełninie treści |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FCP member
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dzięki za reakcję, przyznaję nie jestem forumowym guru, który siedzi w Fordzie non stop, robię to tylko we własnych samochodach i tylko znajomym. Na forum piszę rzadko gdy naprawdę nie mogę już sam czegoś rozwikłać. Pierwszy raz słyszę o maskowaniu błędów przez moduły dlatego o ile jest to możliwe poproszę kolegę tedi_k o małą podpowiedź jak to zrobić w UCDS v. 2.0.008.020.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Blokada DTC (jeśli moduł obsługuje...) robiona jest w bloku "Ford Fault Disable Table". Wartość jakiegoś BITU - 0 - oanacza "dany DTC DOZWOLONY". Wartość 1 - "dany DTC ZABRONIONY. Z uwagi na brak info o przypisaniu kodów błędów do bitów - dość często "kompetentni macherzy" (jest ich jak na lekarstwo, ale wszscy moi koledzy to umieją...) "lecą z grubej rury" i ustawiają same FF blokując zgłąszanie wszystkich DTC przez moduł. Oszczędza to czas żmudnego określania który konkretny 1 bit ustawić na "1"... Wbrew pozorom w CCM dość często wyłącza się DTC, inaczej nie daje się radaru zaadaptować... BTW - nieco inaczej blokada DTC robiona jest w IPC - tam jest cała długa lista kodów DTC i są flagi zezwoleenia/blokady (odwrotnie niż w fault disable table").
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 17-08-2025 o 22:32 |
|
|
|
|