![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: Focus ST-Line
Silnik: 1.0 EcoBoost 155 KM
Rocznik: 2024
|
Cześć! Mam Fokę 2024 rok, czy u Was też podnosi się poziom oleju w silniku i śmierdzi benzyną?
Ostatnio edytowane przez alvaro99 ; 17-08-2025 o 08:47 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-07-2009
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
|
Przy jeździe na krótkich dystansach to znany problem w autach z gpf. Leci dużo wachy podczas rozgrzewania katalizatora przez pierwsze kilka minut pracy silnika. Jakie robisz przebiegi dzienne?
Swoją drogą śmieszny dałeś tytuł wątku, jakby fakt że silnik pobiera benzynę to była jakaś anomalia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez rajman ; 15-08-2025 o 21:24 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 31-01-2025
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2013
|
Generalnie jeśli pompa paliwa jest napędzana z wałka rozrządu a tak często bywa przy bezpośrednim wtrysku. To jest szansa że przez uszkodzone uszczelnienia dostaje się paliwo do oleju. Często tak jest w silnikach TSI od VW. Wiem że to nie ford, a to samochody specjalnej troski, jak tu się nie raz przekonałem. I naprawy stosowane w innych markach nie mają racji bytu tutaj.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 01-07-2023
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5EB
Rocznik: 2015
|
silniki z bezposrednim wtryskiem ogolnie podlewają olej paliwem. Krotkie dystanse po kilka km są winne. Robiąc dlusze trasy (dluzsze w sensie np 200km a nie 7km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) paliwo odparowuje z oleju. Z tego tez powodu zaleca sie wymieniac olej nawet po 8k km jesli sie robi glownie przebiegi miejskie mając takie silniki.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Jest to samochód do użytku codziennego i nikt przed jego kupnem nie poinformował mnie o tym że nadaje się na długie dystanse. Miałem wiele aut ale pierwszy raz muszę się martwić takimi głupotami. Mam ochotę podjechać na pocztę, odwieźć dzieci do przedszkola, czy może po chleb do spożywczaka i taka kaszana.
Zacząłem czytać o tym fakcie i chat GPT wypluł mi odpowiedź żeby zmienić na olej 5W30. Zresztą z tego co się orientuję już niektórzy producenci samochodów sami zalecają zmiany oleju na gęstszy, bo coś poszło nie tak i teraz mają silniki zatarte i do wymiany. Ktoś z Was próbował już zmiany na gęstszy olej i jakie są tego rezultaty? Ostatnio edytowane przez alvaro99 ; 17-08-2025 o 08:49 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
Otwórz chłopie instrukcję i masz jak byk, że do 1,0 można lać tylko 5W20, a 5W30 tylko jako alternatywa w wyjątkowych przypadkach - czytaj: nie na jeżdżenie na nim na okrągło. Nie kompromituj się jakimiś CzatamiAI...
Kupiłeś auto, które nie lubi krótkich dystansów - jak 90% modeli dziś dobijanych przez zwiększającą się do absurdu ekopolitykę Unii - i nikt nie musiał o tym Cię informować. Wystarczy poczytać, co się kupuje przed kupnem. Podpowiem też, że będziesz musiał przeganiać auto na autostradzie przynajmniej raz w miesiącu, żeby nie wyskakiwał Ci za chwilę regularnie komunikat o zapychającym się GPF. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
To mu od razu 10W50 wlej, czemu nie?
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Czy ktoś coś robił z tym problemem, zgłaszał do ASO itp.? W Cadillacu zatarty silnik z tego powodu i akcja serwisowa w stanach z tego tytułu - wymiana silnika już podtartego lub zmiana oleju z 0W20 na 0W40 (3:53) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::expert
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Ale to jest cecha każdego samochodu z bezpośrednim wtryskiem. Sytuację trochę poprawia wywalenie gpfa, ale tak czy siak paliwo lane jest prosto do cylindra. Więc jaka akcja serwisowa, wymiana na wtrysk pośredni czy co? Odpowiadając - u mnie olej po 10k km było czuć delikatnie benzyną, ale na serio lekko. W Renault żony po roku i 3k km olej zajeżdżał benzyną z daleka. Tak to jest, jak jeździ się tylko krótkie trasy
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
Cytat:
nie masz pojęcia o czym piszesz, a wystarczyło poczytać trzy minuty... ludzie Ci piszą tu łopatologicznie i wprost, więc się nie fochaj jak nastolatka... - taki masz wtrysk paliwa - taki masz silnik od kosiarki - taką masz normę Euro - taki masz filtr cząstek GPF (tak, w benzynie!) ...i to wszystko składa się na to, że auta "nowe" dziś TAK MAJĄ - nie tylko Twoje, ale 95%. I nic z tym nie zrobisz. Nie pasuje, nie akceptujesz, nie chcesz przyjąć do wiadomości prostych faktów, to sprzedaj auto i kup rower. Albo zacznij więcej jeździć tym autem i wtedy przestaniesz jęczeć. Ostatnio edytowane przez AdoKrycha007 ; 18-08-2025 o 20:48 |
|
|
|
|