![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#511 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 24-06-2022
Model: Mondeo MK IV
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011
|
Cześć Panowie.
Poszukuję kogoś z Białegostoku i okolic, kto byłby w stanie pomóc mi z wymianą, programowaniem i immo w Mondeo MK4 2011. Moduł uszkodzony to BG9T-14A073-EH (zalany - zielony), a zakupiłem BG9T-14A073-CL. Miałem nadzieję, że coś sam wydumam. Ale czytając forum zwątpiłem trochę. Będę wdzięczny za namiary na warsztat lub kontakt na priv. BUMP: Ktokolwiek? Pomoc oczywiście odpłatna! Ostatnio edytowane przez Abysso ; 08-09-2025 o 07:50 |
|
|
|
|
|
#512 |
|
![]() Imię: Janusz
Model: mondeo mk4 kombi polift
Silnik: 1,6 TiVCT
|
Witam. Trafiłem tutaj ponieważ też miałem wymieniany BMC i kodowanie immo ale u mnie sprzedający wziął to na klatę. Po przeczytaniu tego wątku zastanawiam się dlaczego ten moduł często się psuje przez zalanie przy zielonym złączu i czy idzie to jakoś zabezpieczyć? A po drugie to takiego modułu nie idzie naprawić tylko trzeba nowy?
|
|
|
|
|
|
#513 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#514 |
|
![]() Imię: Janusz
Model: mondeo mk4 kombi polift
Silnik: 1,6 TiVCT
|
A ktoś zdiagnozował z kąd się bierze ciecz akurat w zielonym złączu bo u mnie też to był powód wymiany to chyba jakaś częsta przypadłość dodam że u mnie to wyglądało na jakiś olej bardziej niż wodę.
|
|
|
|
|
|
#515 |
|
ford::average
![]() Imię: Maciej
Model: Focus MK4 ST-Line / KA+
Silnik: 1.5 Ecoboost 150km / 1.2 ti-vct 85km
Rocznik: 2021/2017
|
Bo to jest płyn do szyby zw zbiorniczka. Masz uszkodzoną pompkę, która zalewa bcm. Było o tym wiele informacji.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#516 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-06-2022
Model: Mondeo MK IV
Silnik: 2.0
|
|
|
|
|
|
|
#517 |
|
![]() Imię: PAweł
Model: Mondeo
Silnik: 1.6 EcoBoost
|
Witam!
Ostatnio zalało mi przez pompkę spryskiwacza moduł BCM. Ogólnie oczyściłem zalanie ale nie działają mi światła stop oraz wsteczne (błędy P1571 oraz C1120). Mam możliwości techniczne do naprawy jednak nie mam pojęcia czego szukać na płycie na Internecie nie doszukałem się żadnych schematów czy tematów podjęcia się przez kogoś próby naprawy. Na ten moment wymieniłem układ BTS4160DGA (wyglądał podejrzanie) nie mam dostępu do oryginału ale znalazłem coś podobnego - BTS5210G ale jego wymiana nie pomogła. Pytanie drugie jakiego BCM szukać jeśli mam model: BG9T-14A073-EH. Jestem w stanie sam go faktycznie wymienić (mam kabel do Forscan'a)? Każdy pisze że to łatwe ale w sumie nie znalazłem za bardzo sensownego opisu jak to zrobić. Wracając jeszcze do niedziałających układów po zalaniu zanim płytę wyczyściłem to światła wsteczne same z siebie zapalały się z częstotliwością kilku Hz tak jakbym wbijał wsteczny (mimo że jechałem). Po umyciu płyty światła zamarły. Z góry dziękuję za pomoc! |
|
|
|
|
|
#518 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Polift więc tym co masz nie zaprogramujesz do końca BCM.
|
|
|
|
|
|
#519 |
|
FCP member
![]() Imię: Aleksy
Model: S-Max
Silnik: 2,2 D 200 KM
Rocznik: 2012
|
Forscan już pozwala programować poliftowe bcm. Potrzebna pełna wersja i 2 kluczyki.
Bcm możesz podmienić na wersję według niemieckiej tabliczki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sent from my SM-S938B using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#520 |
|
![]() Imię: PAweł
Model: Mondeo
Silnik: 1.6 EcoBoost
|
Gdzieś już spotkałem tą tabliczkę ale nie bardzo ją mogę rozszyfrować - jeśli mam wersję E - czyli nie mam SWRA BLIS i TPMS to rozumiem że mogę wsadzić każdy z modułów bo nie mam i tak tych modułów. A jak wsadzę wersję bogatszą to opcjonalnie mogę je dołożyć wtedy ?
Bump: Drugim problemem jest to, że o ile dobrze widzę, to nie powinienem mieć SWAR a mam(chyba że to nie to) ale ogólnie to pod górkę załącza mi się asystent hamulca. Ostatnio edytowane przez fraczpa ; 10-12-2025 o 08:09 |
|
|
|