Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-09-2025, 12:49   #3551
bombel321
ford::average

Model: Fiesta 8 | Kuga 3.5 StLineX
Silnik: 1.5 TDCI | 2.5 PHEV
Rocznik: 2018 | 2025
Domyślnie Odp: Odbiór auta i spostrzeżenia eksploatacyjne

^^^^^^^

Obecne w sprzedaży, na przykładzie 2.5 PHEV/FHEV , St-Line X i Acive X:
- fotele z pamięcią (3 pesety) są u nich w standardzie
- wszystkie nowe nie mają już active park assista. Oszczędność czterech czujników i niższej wersji modułu.

Uważam, że kamery z obrazem 360 są o niebo lepsze niż jakieś aut-parkowanie. Krok w dobrym kierunku ale... no właśnie. ALE. Zrobione na odwal, bez przemyślenia.
Skoro nie ma panelu nawiewów i jest tam zamiast niego okrojony panel, a księgowi wiedzą lepiej że 4 przyciski to max na co ich stać, to kuwa niech będą przemyślane. Obecnie mamy:
- przycisk |P| który stał się bezużyteczny.
- przycisk kamery. Z sensem
- przycisk max defrost, Z sensem
- przycisk trybu jazdy - niedopracowany. Wielokrotne wciskanie powinno zmienić tryb, a nie robi tego. Wywołuje jedynie ekran i tam trzeba macać.

A tak niewiele wystarczy aby zrobić to dobrze. Przyciski których potrzebuję to:
- zamknięcie obiegu powietrza
- max AC
- max defrost
- kamera
- tryby

Przecież pewnie i ja, i wielu klientów jak i użytkowników z chęcią by zapłaciło tysiaka aby w ASO wymienili ten panel co coś manualnego i funkcjonalnego.
Jakby to był mini-ekran z konfiguracją własnego zestawu przycisków to w ogóle byłaby bajka (coś co w Kodiaq II zrobili dla pokręteł).

Kwestia odblaskowego, wiecznie wypalcowanego plastiku na tym panelu jest dla mnie drugorzędna. Już chyba się budzą, że to zły kierunek i w najnowszych Capri panel macanej głośności nie jest z czarny-połysk, ale przyjemny mat.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg FORD-PANEL..jpg (58.0 KB, 82 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez bombel321 ; 22-09-2025 o 13:20
bombel321 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-09-2025, 12:53   #3552
Petru23
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Kuga ST-Line X
Silnik: 2.5L FHEV 180KM
Rocznik: 2025

Cytat:
A czy fotele AGR w wersjach X są nadal z pamięcią fotela kierwcy czy na tym Ford też już oszczędza ?
Mój ma. Odbiór wrzesień.
Petru23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-09-2025, 15:43   #3553
FM2014
ford::beginner

Model: Kuga ST-Line X FHEV AWD
Silnik: 2.5L, 183KM

Cytat:
Napisał PJtl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z irytującym pikaniem, przy przekroczeniu prędkości, można sobie poradzić, naciskając podczas jazdy przycisk pamięci fotela.
- potwierdzam u mnie działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Swoja drogą ciekawe czy to jest błąd w oprogramowaniu czy działanie zamierzone...
FM2014 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-09-2025, 16:51   #3554
adachor[PL]

Model: Ranger Wildtrak, Kuga MK 3.5 ST-Line X
Silnik: 2.0 Biturbo, 2.5 FHEV
Rocznik: 2021, 2025

Po ostatniej aktualizacji można na stałe wyłączyć monitorowanie zachowania kierowcy. TADA!!!
adachor[PL] jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-09-2025, 20:29   #3555
Petru23

Cytat:
Napisał adachor[PL] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po ostatniej aktualizacji można na stałe wyłączyć monitorowanie zachowania kierowcy. TADA!!!

Gdzie jest ta opcja?

Bump:
Cytat:
Napisał adachor[PL] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] kupujesz emblemaciki B&O na alliexpress. Były w wersji na USA, na Europę pożałowali. Dźwięk hamulców wszyscy taki mamy.
Jutro jestem umówiony w lokalnym ASO na sprawdzenie powyższego dźwięku. Jak dla mnie coś z przeciążeniem jest na którymś z elementów. Nie jest to normalne, pamiętam to ze starych aut z wywalonym zawiasem i efektem skrzypienia starego tapczanu
Do tego weryfikacja powłoki lakierniczej, bo wygląda jak przysłowiowe fale dunaju z barankiem pod bezbarwna warstwą. Nawet znajomi się pytają, czy aby z lawety nie spadł w transporcie �� ale niech potwierdzą, że jest Ori to nikt mi nie zarzuci, że malowany.

Edit
I po sprawdzeniu. Lakier taki ma być i ma czarnych Kugach jest baranek. Na focusach czy transitach piękny czarny metalic.
Co do skrzypienia to skrzypią wszystkie tak, że aż wstyd się zatrzymywać. Już chińczyki aksamitnie rzucają kotwice zamiast komunikować wszystkim - uf, udało się zatrzymać.

Ostatnio edytowane przez Petru23 ; 23-09-2025 o 14:34
Stary 25-09-2025, 10:19   #3556
Kondi88
ford::amateur

Imię: Konrad
Model: Kuga ST-lineX
Silnik: 1.5 ecoboost

Witajcie,

Byłem i ja na serwisie kilka dni temu w temacie hamulców. Dźwięk faktycznie jak hamowanie taczkami ale co gorsze od jakiegoś czasu pogłębiają się rowki na przednich tarczach. Obecnie przy przebiegu ledwo 8000km rysy są już na tyle głębokie, że oprócz paskudnego wyglądu, okrutnego dźwięku hamowania to jeszcze skuteczność wydaje mi się odczuwalnie mniejsza. Serwis oczywiście odrzucił reklamację twierdząc, że płaskość tarczy nie podlega gwarancji a klocki jakoś tam się do tarczy ułożyły.

W niedługim czasie prawdopodobnie wymienię komplet (tarcze+klocki) ponieważ głębokość rowków powiększa się. Póki co nie mam zamiaru ich oszczędzać i albo się rozlecą i będą podlegać wtedy gwarancji albo po prostu przyspieszę wymianę na coś co będzie spełniać swoje zadanie.
Kondi88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2025, 17:04   #3557
FanatykForda

Imię: Kamil
Model: Kuga MK3.5
Silnik: 1.5 ecoboost 186 KM

Cytat:
Dziwne. Ja miałem teraz dwie aktualizacje i po ponownym uruchomieniu auta Driver Alert jest znowu aktywny.
FanatykForda jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2025, 18:48   #3558
Petru23

Przegoniłem wczoraj kuge z kilkoma ostrzejszymi hamowaniami i...
Dziś praktycznie dźwięki przy zatrzymaniu ustały, przed chwilą zatrzymałem auto i totalna cisza (szyby opuszczone). Cisza jak makiem zasiał.

Ostatnio edytowane przez Petru23 ; 25-09-2025 o 19:12
Stary 25-09-2025, 19:22   #3559
adachor[PL]

Model: Ranger Wildtrak, Kuga MK 3.5 ST-Line X
Silnik: 2.0 Biturbo, 2.5 FHEV
Rocznik: 2021, 2025

No faktycznie, masz rację. Teraz była jeszcze jedna aktualizacja i faktycznie nie da się wyłączyć na stałe. Przez chwilę było można, bo sam się zdziwiłem i teraz znowu lipa.
adachor[PL] jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-09-2025, 10:22   #3560
marchewa91m

Imię: Daniel
Model: MK3
Silnik: FHEV
Rocznik: 2021

Cytat:
Napisał Petru23 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przegoniłem wczoraj kuge z kilkoma ostrzejszymi hamowaniami i...
Dziś praktycznie dźwięki przy zatrzymaniu ustały, przed chwilą zatrzymałem auto i totalna cisza (szyby opuszczone). Cisza jak makiem zasiał.
No niestety takie są skutki uboczne hamowania rekuperacyjnego i kiepskiej jakości tarcz.
marchewa91m jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania