![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Bartosz
Model: Focus mk2 FL
Silnik: 1.6 PB
Rocznik: 2008
|
Witam
Kilka tygodni temu wymieniłem radio w swoim FF2 FL na android z ali.....pres dedykowane do forda. Po montażu wszystko działało poprawnie oprócz sterowania z manetki przy kierownicy. W okablowaniu do w/w radia były dwie takie same wtyczki i podczas zamiany ich miejscami doszło do zwarcia. Od tamtej pory radio włącza się dopiero gdy włączony jest zapłon (wcześniej uruchamiało się gdy stacyjka była w pozycji nr 1). Jakby tego było mało radio włącza się również bez kluczyka w stacyjce ale tylko wtedy gdy przełącznik świateł jest na światłach pozycyjnych lub mijania (na 0 i AUTO nie działa). Zauważyłem również że w związku z tym zdarzeniem przestała działać sygnalizacja dźwiękowa włączonych świateł przy otwartych drzwiach. Wszystkie bezpieczniki sprawdziłem i są OK. Odłączałem klemę minusową akumulatora na całą noc i dalej bez zmian. Aplikacja CarScanner nie pokazuje żadnych błędów. Po podłączeniu starego oryginalnego radia również działa tylko tak jak wyżej opisałem. Sprawdzałem kostkę stacyjki i na pozycji "0" napięcie jest na 2 kablach, w pozycji "1" też jest na dwóch ale jeden ten sam a drugi inny, a na pozycji "2" jest na 3 kablach (wszystkich z pozycji 0 i 1) Proszę o pomoc co może być powodem takiego dziwnego zachowania mojej foki. Czy w GEMie mogło się coś przestawić? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-06-2013
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
|
Witam
Jeśli zwarciem uszkodziłeś BCM to raczej nie będzie kodu błędu pozdrawiam pankrakus
|
|
|
#3 |
|
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego) Jak mogę sprawdzić czy uszkodziłem BCM? Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez Speedo ; 29-09-2025 o 14:18 |
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
Cytat:
Opisywałeś sprawdzanie zespołu styków stacyjki i niestety znowu brak precyzji. Lepiej by było, aby w tym opisie używać numerów pinów, bo przecież te są ponumerowane. |
||
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
Spalonych i uszkodzonych przewodów nie zaobserwowałem. Jeżeli chodzi o zwarcie to na ułamek sekundy dotknęły się dwa kabelki i było słychać lekkie przeskoczenie iskierki. Ustaliłem, że jeden z tych kabli to ACC (zasilanie po stacyjce) z wiązki samochodu a zetknął się z kablem wychodzącym z radia. Sprawdziłem dzisiaj też jeszcze raz kostkę stacyjki i tak to wygląda: pozycja "0" - zasilanie na pinie 2 (czerwono zielony) i pinie 4 (czerwony) pozycja "1" - zasilanie na pinie 4 (czerwony) i pinie 6 (żółty) pozycja "2" - zasilanie na pinie 1 (żółto zielony), pinie 4 (czerwony) i pinie 6 (żółty) Kolejnym objawem który wystąpił jest to, że po uruchomieniu zapłonu lub po rozruchu silnika zegary podświetlają się i wskazówki ruszają dopiero po kilkunastu sekundach. Ostatnio edytowane przez bartek6 ; 01-10-2025 o 09:48 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 02-11-2016
Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.6 ECOBOST
Rocznik: 2014
|
Głowy nie daję, ale wygląda na źle podany sygnał ACC. Radio budzi się z obwodu świateł zamiast po stacyjce. Na próbę zamień w kostce ISO czerwony z żółtym (ACC BAT) albo podepnij ACC z bezpiecznika zapalniczki i wtedy włączy się już w pozycji I/II, bez włączania świateł. Jak masz canbox, sprawdź w ustawieniach prawidłowy protokół dla fury. Przy złym profilu ACC bywa brane właśnie z oświetlenia. Gdy problem pojawił się po odpięciu aku, to zerknij jeszcze w bezpieczniki i masę.
|
|
|
|
|
|
#7 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Cytat:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
W innym temacie wyczytałem, że problemy z opóźnieniem reakcji zegarów mogą być spowodowane uszkodzona kostka stacyjki. Mógłby ktoś pomóc czy napięcia na pinach które podawałem wyżej są poprawne?
|
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
Cytat:
Zacznij poszukiwania od pomiarów przy złączu radia, a w nim: pin A 11 masa (key gnd) pin A 12 masa (power gnd) pin A 15 zasilanie stałe (battery) z akumulatora przez F4 (60A) EJB i F112 (15A) PJB pin A 16 zasilanie ze stacyjki (ign sense) ze stacyjki pin 6 przez bezpiecznik F108 (7,5A) PJB pin A 14 oświetlenie (ill) z przełącznika świateł pin C1-9, sygnał 58D, regulacja natężenia podświetlenia elementów wnętrza (radio, licznik, przełączniki), jeśli występuje. EJB - bezpieczniki pod maską PJB - bezpieczniki w GEM. Co do stacyjki to sprawa wygląda tak: pin 4 RD/30 - zasilanie z EJB przez F11 (20A) pin 1 GN-YE/15 - POZYCJA 2 zasila tzw. zapłon i wszystko to co z nim związane, przez stosowne bezpieczni i przekaźniki pin 7 GY-BK/50 - do sterowania rozrusznikiem pin 2 RG-GN/57 - POZYCJA 0 zasila światła postojowe pin 6 YE/75 POZYCJA 1, 2 zasila przez F108 pin A16 radia (ign sense) Ostatnio edytowane przez thesperado ; 01-10-2025 o 20:39 Powód: niewielka korekta |
||
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Problem rozwiązany.
Dziękuje #thesperado za pomoc. Twój opis bardzo pomógł pomimo małego chochlika który się wdarł - dwa razy pin A15 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale domyśliłem się że chodzi o A16 i to tu był problem. Problem polegał na tym, że ktoś wcześniej już tutaj grzebał i bezpiecznik F108 był wsadzony 15A a nie 7,5A po za tym przewód biegnący do pinu A16 głębiej za wnęką radia był łączony ale tylko na skrętkę i podczas mojego zwarcia lekko się obkopcił i nie łączył. Przewód został zlutowany a bezpiecznik wymieniony na 7,5A i teraz wszystko działa tak jak powinno. Jeszcze raz #thesperado wielkie dzięki za pomoc Pozdrawiam |
|
|
|