Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-09-2025, 21:30   #1
bartek6
ford::amateur

Imię: Bartosz
Model: Focus mk2 FL
Silnik: 1.6 PB
Rocznik: 2008
Domyślnie Radio /android/ działa dopiero gdy włączę zapłon lub światła

Witam
Kilka tygodni temu wymieniłem radio w swoim FF2 FL na android z ali.....pres dedykowane do forda. Po montażu wszystko działało poprawnie oprócz sterowania z manetki przy kierownicy. W okablowaniu do w/w radia były dwie takie same wtyczki i podczas zamiany ich miejscami doszło do zwarcia. Od tamtej pory radio włącza się dopiero gdy włączony jest zapłon (wcześniej uruchamiało się gdy stacyjka była w pozycji nr 1). Jakby tego było mało radio włącza się również bez kluczyka w stacyjce ale tylko wtedy gdy przełącznik świateł jest na światłach pozycyjnych lub mijania (na 0 i AUTO nie działa). Zauważyłem również że w związku z tym zdarzeniem przestała działać sygnalizacja dźwiękowa włączonych świateł przy otwartych drzwiach.
Wszystkie bezpieczniki sprawdziłem i są OK.
Odłączałem klemę minusową akumulatora na całą noc i dalej bez zmian.
Aplikacja CarScanner nie pokazuje żadnych błędów.
Po podłączeniu starego oryginalnego radia również działa tylko tak jak wyżej opisałem.
Sprawdzałem kostkę stacyjki i na pozycji "0" napięcie jest na 2 kablach, w pozycji "1" też jest na dwóch ale jeden ten sam a drugi inny, a na pozycji "2" jest na 3 kablach (wszystkich z pozycji 0 i 1)
Proszę o pomoc co może być powodem takiego dziwnego zachowania mojej foki. Czy w GEMie mogło się coś przestawić?
Pozdrawiam

bartek6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2025, 21:54   #2
pankrakus
ford::professional

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Radio /android/ działa dopiero gdy włączę zapłon lub światła

Witam

Jeśli zwarciem uszkodziłeś BCM to raczej nie będzie kodu błędu

pozdrawiam
pankrakus
pankrakus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2025, 22:32   #3
bartek6

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego)

Jak mogę sprawdzić czy uszkodziłem BCM?

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 29-09-2025 o 14:18
Stary 29-09-2025, 21:27   #4
thesperado

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Napisał bartek6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak mogę sprawdzić
Cytat:
Napisał bartek6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W okablowaniu do w/w radia były dwie takie same wtyczki i podczas zamiany ich miejscami doszło do zwarcia
Jeśli dalej jest problem, to doprecyzuj pojęcie "doszło do zwarcia", by można było coś konkretnego napisać. Jak jest zwarcie, to albo pali się bezpiecznik, albo pali się izolacja przewodów, albo można uszkodzić jakiś podzespół. O bezpiecznikach i przewodach spalonych ani słowa, radio raczej OK bo stare działa tak samo jak nowe, a po tym co napisałeś konkretny podzespół trudno wytypować. GEM, a nie BCM (mowa o FF2) jest niby zabezpieczony na taką okoliczność, niestety z naciskiem na "niby".

Opisywałeś sprawdzanie zespołu styków stacyjki i niestety znowu brak precyzji. Lepiej by było, aby w tym opisie używać numerów pinów, bo przecież te są ponumerowane.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2025, 09:45   #5
bartek6

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O bezpiecznikach i przewodach spalonych ani słowa,
W pierwszym poście napisałem, że bezpieczniki sprawdziłem i są OK.
Spalonych i uszkodzonych przewodów nie zaobserwowałem.
Jeżeli chodzi o zwarcie to na ułamek sekundy dotknęły się dwa kabelki i było słychać lekkie przeskoczenie iskierki. Ustaliłem, że jeden z tych kabli to ACC (zasilanie po stacyjce) z wiązki samochodu a zetknął się z kablem wychodzącym z radia.
Sprawdziłem dzisiaj też jeszcze raz kostkę stacyjki i tak to wygląda:
pozycja "0" - zasilanie na pinie 2 (czerwono zielony) i pinie 4 (czerwony)
pozycja "1" - zasilanie na pinie 4 (czerwony) i pinie 6 (żółty)
pozycja "2" - zasilanie na pinie 1 (żółto zielony), pinie 4 (czerwony) i pinie 6 (żółty)

Kolejnym objawem który wystąpił jest to, że po uruchomieniu zapłonu lub po rozruchu silnika zegary podświetlają się i wskazówki ruszają dopiero po kilkunastu sekundach.

Ostatnio edytowane przez bartek6 ; 01-10-2025 o 09:48
Stary 01-10-2025, 14:04   #6
SzymonSta
ford::beginner

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.6 ECOBOST
Rocznik: 2014

Głowy nie daję, ale wygląda na źle podany sygnał ACC. Radio budzi się z obwodu świateł zamiast po stacyjce. Na próbę zamień w kostce ISO czerwony z żółtym (ACC BAT) albo podepnij ACC z bezpiecznika zapalniczki i wtedy włączy się już w pozycji I/II, bez włączania świateł. Jak masz canbox, sprawdź w ustawieniach prawidłowy protokół dla fury. Przy złym profilu ACC bywa brane właśnie z oświetlenia. Gdy problem pojawił się po odpięciu aku, to zerknij jeszcze w bezpieczniki i masę.
SzymonSta jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2025, 14:07   #7
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Cytat:
Napisał SzymonSta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Głowy nie daję, ale wygląda na źle
..przeczytany temat i pisanie głupot

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Po podłączeniu starego oryginalnego radia również działa tylko tak jak wyżej opisałem.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2025, 14:27   #8
bartek6

W innym temacie wyczytałem, że problemy z opóźnieniem reakcji zegarów mogą być spowodowane uszkodzona kostka stacyjki. Mógłby ktoś pomóc czy napięcia na pinach które podawałem wyżej są poprawne?
Stary 01-10-2025, 19:16   #9
thesperado

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
W pierwszym poście napisałem ...
Było słabo, a teraz zdecydowanie lepiej. Jeśli możesz, to przywracaj auto do stanu poprzedniego na starym, oryginalnym radiu. Byłoby idealnie, gdybyś mógł przy sprawdzaniu/naprawie podeprzeć się wiarygodnym schematem, bo po tym co napisałeś teraz:
Cytat:
Kolejnym objawem który wystąpił jest to, że po uruchomieniu zapłonu lub po rozruchu silnika zegary podświetlają się i wskazówki ruszają dopiero po kilkunastu sekundach.
zdecydowanie by sprawę ułatwiło. W nim jak na dłoni widać co i jak. Napisałem Ci małe streszczenie, ale zawsze jest możliwość pomyłki więc ... ostrożnie, ale i tak nie zastąpi ono schematu tym bardziej, że może być jakieś uszkodzenie, które powoduje chwilowy spadek napięcia, a póki co bezpieczniki "nie płoną", ale niewiadomo jak długo to potrwa. Na odległość to w tej kwestii nic pewnego powiedzieć się nie da.

Zacznij poszukiwania od pomiarów przy złączu radia, a w nim:
pin A 11 masa (key gnd)
pin A 12 masa (power gnd)
pin A 15 zasilanie stałe (battery) z akumulatora przez F4 (60A) EJB i F112 (15A) PJB
pin A 16 zasilanie ze stacyjki (ign sense) ze stacyjki pin 6 przez bezpiecznik F108 (7,5A) PJB
pin A 14 oświetlenie (ill) z przełącznika świateł pin C1-9, sygnał 58D, regulacja natężenia podświetlenia elementów wnętrza (radio, licznik, przełączniki), jeśli występuje.

EJB - bezpieczniki pod maską
PJB - bezpieczniki w GEM.

Co do stacyjki to sprawa wygląda tak:
pin 4 RD/30 - zasilanie z EJB przez F11 (20A)
pin 1 GN-YE/15 - POZYCJA 2 zasila tzw. zapłon i wszystko to co z nim związane, przez stosowne bezpieczni i przekaźniki
pin 7 GY-BK/50 - do sterowania rozrusznikiem
pin 2 RG-GN/57 - POZYCJA 0 zasila światła postojowe
pin 6 YE/75 POZYCJA 1, 2 zasila przez F108 pin A16 radia (ign sense)

Ostatnio edytowane przez thesperado ; 01-10-2025 o 20:39 Powód: niewielka korekta
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2025, 11:52   #10
bartek6

Problem rozwiązany.
Dziękuje #thesperado za pomoc. Twój opis bardzo pomógł pomimo małego chochlika który się wdarł - dwa razy pin A15 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale domyśliłem się że chodzi o A16 i to tu był problem.
Problem polegał na tym, że ktoś wcześniej już tutaj grzebał i bezpiecznik F108 był wsadzony 15A a nie 7,5A po za tym przewód biegnący do pinu A16 głębiej za wnęką radia był łączony ale tylko na skrętkę i podczas mojego zwarcia lekko się obkopcił i nie łączył. Przewód został zlutowany a bezpiecznik wymieniony na 7,5A i teraz wszystko działa tak jak powinno.
Jeszcze raz #thesperado wielkie dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Odpowiedz

Zasady postowania