Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-09-2025, 22:15   #1
grajcar1986
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Focus
Silnik: 1.6 econetic
Rocznik: 2013
Domyślnie Drgania kierownicy przy hamowaniu i stuk przy ruszaniu

Witam, mam obecnie Forda Kuga phev z 2020 roku przebieg 147kkm
auto użytkuję dość intensywnie i część rzeczy w nim ogarniam sam.

Obecnie mój problem składa się z 2 czynników aczkolwiek myślę że to połączone

1. Podczas hamowania trzęsie kierownicą, w ustawieniu jazdy tylko elektryczny są mocniej wyczuwalne drgania, w trybie hybrydowym pod obciążeniem silnika dużo mniej albo wcale. Opony i felgi są dobre, Tarcze hamulcowe i klocki są nowe specjalnie wymieniałem ze względu na podejrzenie że to tarcze.

Taki drganie podczas hamowania zazwyczaj jest przy pierwszym i drugim hamowaniu , kolejne hamowania już nie powodują drgań tak jakby coś „wskoczyło w swoje miejsce”

w trybie hybrydowym lub ładowania przez silnik kiedy silnik obciąża układ drgania prawie nie wyczuwalne.

2. Druga sprawa która w moim mniemaniu ma odniesienie do pierwszej to np. ja auto się toczy na wiosce po woli czy do świateł tocząc się bez gazu i aby przyśpieszyć nacisnę pedla gazu usłyszę dźwięk takiego lekkiego uderzenia.
Podczas ciągłej jazdy tego nie ma lub jest nie słyszalne.

Trochę grzebie mechanicznie w miarę możliwości miejsca, narzędzi i sprzętu. Wydaje mi się jakby półosie wchodzące do skrzyni miały tam luzy . który przy ruszeniu dobije w wolnej przestrzenia a przy hamowaniu powoduje drgania. To tylko moja teoria 😊

W serwisie oczywiście przejechali się ze mną i nie wiedzą co to jest, nie spotkali się z tym . A poszukiwania w ich wykonaniu to 80€ za godzinę, wiec szukam sam 😊

Jeszcze jedna sprawa której nie miałem czasu zbadać ale niedługo przy wymianie oleju będę macać to jak wymieniałem tarcze hamulcowe, auto jest na biegu/ w sensie zblokowane skrzynia. Koło zawsze na lekki luz lewo prawo. W moim przypadku był ten luz plus przeskok jakby dodatkowy co wydaje mi się w konstrukcjach klasycznych nie ma miejsca .

Co wy o tym myślicie?
Temat będę kontynuował bo jak auto będę miał podniesione do oleju to porobię fotki i filmiki .

grajcar1986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2025, 11:46   #2
grajcar1986

Domyślnie Odp: Drgania kierownicy przy hamowaniu i stuk przy ruszaniu

ciąg dalszy poszukiwań, i przy okazji olej wymieniony z filtrami.

z tego co zauważyłem to z jednej strony przy wejścia półosi dość mocno zapocone ale wygląda na stare.

i wg mnie poduszka zawieszenia skrzyni kompletnie wywalona, jestem w stanie ręką poruszać silnikiem i wszystko tam lata.

zacząłbym od wymiany poduszki bo najłatwiej tylko jak dobrać się do oznaczenia bo nigdzie nie znalazłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. albo gdzie wyszukać bo jest kilka rodzi i dostępność dość mocno ograniczona , kto poratuje informacjami ?

wg moich wizualnych wyszukiwan poduszka skrzyni biegów powinna być o oznaczeniu LX63-6P082-AB
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20251003_063445.jpg (98.5 KB, 67 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20251003_063411.jpg (98.1 KB, 57 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20251003_063417.jpg (95.3 KB, 54 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20251003_063237.jpg (98.5 KB, 52 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez grajcar1986 ; 05-10-2025 o 11:55
Stary 07-10-2025, 07:01   #3
Sertive
ford::average

Model: Kuga
Silnik: hybryda
Rocznik: 2020

Części których szukasz to LX63 6P082-AB ( 2376854 ) i LX63 6P093-AA ( 2377447 ) . Jest jeszcze górne mocowanie LX63 7M121-DA ( 2535567 )

Ostatnio edytowane przez Sertive ; 07-10-2025 o 07:06
Sertive jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2025, 10:55   #4
grajcar1986

Cytat:
Napisał Sertive Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Części których szukasz to LX63 6P082-AB ( 2376854 ) i LX63 6P093-AA ( 2377447 ) . Jest jeszcze górne mocowanie LX63 7M121-DA ( 2535567 )

nastepny do wymiany w kolejności element 6068 jedyne 700zł na zamówienie
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg image.jpg (11.1 KB, 46 wyświetleń)
Stary 05-11-2025, 07:08   #5
grajcar1986

Aktualizacja. Przypominam ze wymiana czesci w warunkach domowych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wiec tak, dzis z rana podjalem sie wymiany lapy skrzyni. Na ogledzinach wczesniej wydalawli sie ze bedzie to proste typu wykrec wkrec srubki.

Po porozkrecaniu wszystkich srubek i nakretek 19/17/15/13 i torx, okazalo sie ze skrzynia blokuje wyjscie laby z specjalnej szczeliny na nia.

W moim orzypadku srodek laby byl kompletnie odrebna czescia od obudowy. Wyglada tak jakby boki sie rozkleily ? Guma nie jest porwana a wyglada jak odklejona.

Wyciaglalem srodek lapy a zewnatrzna czesc scisnąlem zaciskiem by sie ulamala. Wszystko poszlo z planem w wszystko wyszlo.

Czesc druga jak to wsadzic jak nie chcialo wysc w koncu skrzynia zaslania czesc wejscia.

Normalnie lapa/forma lapy ma na zewnatrz po obwodzie taka wypustke , nie wiem czy to wzmocnienie czy po prostu reszta odlweu z formy. Postanowilen troche poobcinac nie naruszajac glownej konstrukcji i weszlo, trzeba bylo lekko silnik odchylic.

Postkrecanie to 5min. Calosc zajela mi jedna godzine. Auto podniesione wozkiem widlowyn.

Teraz pytanie czy jak ktos chce zrobic to profesionalnie bez obrobki lub warsztat to trzeba cale przednie sanie opuszczac ? Wtedy taka wymiana zajelaby kilka dobrych godzin .

Po poludniu jak zrobie pare km to napisze jak z uderzeniem , drganiami i hamoqaniem
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20251105_065601.jpg (90.5 KB, 40 wyświetleń)
Stary 25-12-2025, 15:20   #6
grajcar1986

Kontynuując,

udarzenie po wymianie poduszki skrzyni zniknęły.

Tarcze przód i tył wraz z klockami wymienione na nowe, niestety nadal jest choć troche mniejszy objaw że podczas pierwszego mocniejszego hamowania kierownica drży. Później przy kolejnym każdym hamowaniu nie ma tego efektu.

Wygląda to tak jakby klocek hamulcomy musiałby się włożyć względem tarczy za pierwszym hamowaniem a później już dobrze leży ? do naspępnego postoju z uruchomieniem auta?

Macie jakieś pomysły ?

Jedyne co jeszcze mi przychodzi do głowy to rozebrać ponownie prowadnice klocków i porządnie szlifierką z druciakiem wyczyścić i miedzią nasmarować
Stary 25-12-2025, 19:00   #7
Sertive
ford::average

Model: Kuga
Silnik: hybryda
Rocznik: 2020

z drganiem kierownicy miałem problem jak ty, pierwsze hamowanie trzęsło a kolejne już nie ale u mnie po wymianie tarcz i klocków problem ustąpił całkowicie. wymieniałem też prowadnice na nowe jak i gumy
Sertive jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-12-2025, 21:28   #8
grajcar1986

Chyba tak zrobie ze rozbiorę wszystko wyczyszcze , powymieniam prowadnice I gumy i poskladam.

Dam znac za kilka dni czy pomoglo.
Odpowiedz

Zasady postowania