![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jarosław
Model: Titanium
Silnik: 1,5 ecoboost UNCN
Rocznik: 2018
|
WItam. mam ciekawy problem, otóż nie działają mi wycieraczki w trybie "auto". Oczywiście mam na kompie włączoną opcję auto ale mimo tego wycieraczki stoją. Gdy mam włączony ten tryb auto to również nie moge włączyć wycieraczek pulsacyjnie. Pozostaje mi jedynie mechaniecznie je włączać co rusz gdy zajdzie potrzeba. Gdy wyłączę tryb "auto" to wycieraczki działaja tylko pulsacyjnie lub w trybie ciągłym czyli standartowo. Ktoś ten problem już może przerabiał? Gdzie szukać problemu?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Wygląda, jakby czujnik nie widział deszczu. Czy są jakieś błędy?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Podłączałem skaner ale nie pokazuje mi żadnych błędów.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
To chyba sam czujnik zwariował. W przypadku braku komunikacji (problemy z wiązką, zasilaniem) błędy by się pojawiły.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Sprawdzę ten czujnik gdy przestanie padać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Bo na przykłąd jeśli była by wymieniana szyba czołowa, to wystarczy, że "podkładka żelowa" pod czujnikiem deszczu nie jest założona/jest źle założona by czujnik zachowywał się "jakby go nie było"... I nie dawał żadnych błędów. Poza tym sformułowanie "podłączyłem skaner..." jakoś tak nijak nie budzi mojego zaufania, że mamy do czynienia z czymś wiarygodnym w diagnozowaniu Mondeo MK5...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 07-10-2025 o 22:53 |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Widzę, że kolega przenosi kłótnie z FB na ten portal. Zatem kolejny raz wyjaśniam. Problem z automatycznymi wycieraczkami pojawił się od pewnego czasu. Dokładnie nie wiem od kiedy bo trudno ustalić dokładną datę. Na początku wycieraczki działały prawidłowo w trybie auto lecz po pewnym czasie pojawił sie problem. Czy jasno wyjaśniłem ?
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Nadal pozostaje 'brak wiary' w prawidłowość sprawdzenia błędów w tym aucie. Czujnik nie daje błedów w opisanej powyżej sytuacji. W innch zwykle daje błedy. Więc podpięcie pod WIARYGODNE urządzenie/komputer/program diagnostyczny to podstawa do stwierdzenia "co się stało ów jakiś niezdefiniowany czas temu". I nie kłótnie, tylko oczekiwanie podania PEŁNYCH INFORMACJI POZWALAJACYCH NA SENSOWNĄ ODPOWIEDŹ. "Wyciąganie z gardła" kolejnych sensownie zbudowanych zdań z niezbędną informacją jest wkurzające.
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Nie omieszkam was poinformować jak tylko ustalę gdzie lezy problem. Pomoże to innym użytkownikom Mondiego szybko usunąć podobny problem.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Dotychczas to "ni śladu profesjonalizmu"... Ale cóż - może się uda! Aby choć trochę poprawić szanse, pokażę "gdzie szukać". Na schemacie zaznaczony czujnik deszczu. Mieści się na szybie czołowej w takim okragłym "okienku" obok kamery (jeśli takowa jest w aucie). LIN to magistrala cyfrowa jednoprzewodowa, szeregowa, dwukierunkowa (po niej czujnik wysyła informacje co wykrył). "Steering column control module" to moduł SCCM - mieszczący się w bloku przełączników (czasem zwanym "pająkiem") na kierownicy. Między manetkami kierunków i wycieraczki. W nim będą błędy DTC od czujnika deszczu. "Windshield wiper motor..." to silnik wycieraczek - także sterowany cyfrowo po LIN. To powinno wystarczyć do "jak tylko ustalenia"... BTW - zalecam jednak więcej szacunku do rzetelnej wiedzy i mniej "chojrakowania" bez jakichkolwiek podstaw. BTW2 - w Ostrowie Wielkopolskim powinno się dać znaleźć bez żadnego problemu kogoś będącego w stanie WIARYGODNIE zdiagnozować to auto.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 10-10-2025 o 00:41 |
|
|
|
|