Czujniki ciśnienia opon - jakie wybrać?
Witam, w tym roku kupiłem amerykańską Fiestę ST z 2015 roku. Mam dwa komplety kół, letnie mają czujniki TPMS, ale zimówki (na oryginalnych felgach) już nie. W najbliższym czasie planuję kupić nowe zimówki oraz czujniki ciśnienia w oponach. Zdaje sobie sprawę, że czujniki w amerykańcach działają na częstotliwości 315 MHz, a europejskie na 433 MHz. Mam tylko wątpliwości co do samych czujników. Podobno te które były montowane w Fiestach mają oznaczenie DE8T1A180AA. Oryginalne czujniki kosztują jakieś 180-200 złotych od sztuki, ale na Allegro znalazłem zamienniki firmy Schrader za jakieś 300 złotych za komplet. Warto takie kupić? Pytanie czy one faktycznie są już zaprogramowane, tzn. po założeniu samochód sam je wykryje i kontrolka nie będzie wywalać błędu? Miał ktoś do czynienia z takimi czujnikami? Jak jest z wytrzymałością, kilka lat powinny działać czy jest ryzyko że po roku trzeba będzie wymieniać? Warto się w coś takiego pchać czy lepiej kupić komplet oryginalnych ponad dwa razy drożej?
|